Eerste hulp bij reukverlies van anosmie-expert Joke Boon: het ideale boek voor nu

door | 22 mei 2021 | Boeken en films

Afgelopen maand verscheen: Eerste hulp bij reukverlies van Joke Boon. Als kookboekenauteur weet Boon als geen ander hoe vervelend het is om je reukzintuig te missen. Met verhoogde aandacht voor anosmie, doordat het een neveneffect kan zijn van covid-19, werd het tijd voor een overzichtelijke handleiding. Eerste hulp bij reukverlies bevat nuttige informatie, tips, trucs en recepten voor iedereen die (tijdelijk) last heeft van smaak- en reukverlies.

Verlies van het vermogen tot ruiken en proeven komt veel vaker voor dan je denkt. Het heeft ook veel meer nadelige gevolgen dan algemeen bekend is. Je ruikt geen brand,- gas- of zweetlucht en eten smaakt niet meer. Reukverlies, ook wel anosmie genoemd,  tast het basale zelfvertrouwen aan en kan op langere termijn leiden tot depressie en libidoverlies. Het verliezen van je reuk kan vele oorzaken hebben. Eén van die oorzaken is het coronavirus. 80% van de mensen die besmet zijn, krijgt tijdelijk of langdurig last van reukverlies of een -stoornis.
 
In dit handzame boek vind je naast veel nuttige informatie, ook allerlei praktische tips & trucs én de beste recepten voor mensen die minder ruiken en proeven. Door te helpen andere zintuigen te ontwikkelen en te prikkelen, krijgt het leven weer kleur.

  • de auteur staat door covid-19 wereldwijd in de belangstelling en werd o.a. geïnterviewd door CNN
  • veel gevraagd spreker en publicist over dit onderwerp
  • geschreven op basis van literatuuronderzoek en interviews met
    KNO-artsen, wetenschappers, onderzoekers en patiënten
‘Zonder zielig te doen brengt deze ex-verpleegkundige de problemen van het leven zonder reuk goed onder de aandacht in dit vlot geschreven boek.’
M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater over Het mysterie van de reuk (2009)
 
‘Als natuur en (KNO-)arts niets meer kunnen doen dan is er gelukkig altijd nog Joke Boon. Zij verstaat de kunst reuk en smaak een nieuwe dimensie te geven door alle zintuigen te prikkelen.’
Jan van der Borden, KNO-arts en redacteur Neus.nu
 
‘Joke is een fantastische ambassadeur en een belangrijk lid voor onze vereniging. Haar positieve blik op een leven zonder geuren is verfrissend en een fijne ondersteuning voor andere leden. We volgen haar oeuvre op de voet!’
Kirsten Jaarsma, voorzitter reuksmaakstoornis.nl
Joke Boon kan sinds haar vierde niet meer ruiken. Om het zintuig dat ze niet kent te begrijpen begon ze een zoektocht naar de reuk en de invloed op het dagelijks leven. Dit resulteerde in twee boeken: Het mysterie van de reuk (2009) en Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen (2010). Hierna schreef ze diverse succesvolle kookboeken. Speciaal voor mensen die niet kunnen ruiken schreef ze eind 2020 in PS Het Parool een zinnenprikkelend kerstmenu.

Paperback met flappen | Prijs: € 18,99
Aantal pagina’s: 128
ISBN: 9789464040609

Noot van de redactie (Chris Alblas)

Vet zesde basissmaak

Voor iedereen die door Covid-19 problemen heeft met reuk is dit boek zonder twijfel de moeite van het lezen waard. Ik zou de schrijfster echter tekort doen door de doelgroep hiertoe te beperken. Juist voor iedereen, en dus ook wijnproevers (!), is dit boek interessant omdat het veel informatie geeft hoe de reuk werkt. Ze legt helder uit hoe de tongsmaken in elkaar zitten en voegt als zesde basissmaak vet toe. Na de uitleg komen de tips aan de orde, zoals de reuktraining: Fysiotherapie voor de neus. Veel wijnliefhebbers kennen waarschijnlijk wel de geurdozen van Le Nez du Vin (54 aroma’s die in wijn te ontdekken zijn), maar zo zijn er speciaal ontwikkelde geursets en is er ook een reuktrainingsapp ontwikkeld door de vereniging Reukstoornis.nl

Dit boek is lezenswaardig voor iedereen die met geur bezig is!