Jureren bij het Concours Mondial de Bruxelles in Luxemburg (1)

door | 2 jul 2021 | Internationaal, Nieuws

Chris Alblas, jurylid CMB

Het 28ste Concours Mondial de Bruxelles vond dit jaar vanwege de pandemie niet plaats in China, maar in Luxemburg. De organisatie zag zich genoodzaakt om het concours over drie blokken van drie dagen te organiseren. Ruim 300 juryleden, dit keer vrijwel uitsluitend uit Europa, kwamen verspreid over de drie blokken naar Luxemburg om met elkaar zo’n 9000 duizend wijnen te beoordelen.

Drie dagen proeven

De circa 100 juryleden werden verdeeld over zo’n 20 panels. In blok 3 was Nederland goed vertegenwoordigd met Joke Holster (De Monnik Dranken), Anneke Staals (Mitra), Fred Nijhuis, Anne-Wies van Oosten, Barbara Verbeek, Miranda Beems, Judith Smals en Jessica van Blommestein.

Heerlijke wijnen uit Vinho Verde

Tijdens de eerste proefsessie werden we aangenaam verrast door witte wijnen van het oogstjaar 2020 uit de Vinho Verde. Wat worden daar veel heerlijke opwekkende wijnen gemaakt. Ook nog wel een aantal met minder concentratie, maar wat mij betreft diverse producenten die een medaille verdienden en twee kregen zilver: Raza en Eira dos Mouros. Mijn lijstje was langer: Dom Diogo Arinto, Curvos Avesso, ABCDarium Avesso en zeker ook Quinta de Linhares Azal. Maar ook al scoor je een wijn zilver of goud, niet elke wijn krijgt het ook. Het concours hanteert een maximum aantal wijnen dat in aanmerking komt voor een medaille.

Bordeaux 2020 en Abruzzo 2020 teleurstellend, Vinos de España en China Syrah verrassend goed

Na deze heerlijke wijnen volgde een serie van twaalf rode wijnen uit Bordeaux van het oogstjaar 2020. De wijnen waren correct of net niet, maar misten in vrijwel alle gevallen concentratie. Daarna volgden zes wijnen van hetzelfde oogstjaar uit de Abruzzo, waarvan er wat mij betreft twee een medaille hadden kunnen krijgen: Vinosophia en Bio Zero Rosso.

2017 Raices 1: Grand Gold!

De serie van acht wijnen (Vinos de España)  die volgden war op één na van goede tot zeer goede kwaliteit! Twee wijnen kregen zeer verdiend zilver en 1 Grand Gold, zoals dat heet. Dat is dan een wijn die door de 90 punten gaat. Die medaille werd gegeven aan: 2017 Raices 1 (Vino de la Mesa). Wat een geweldige wijn! Een blend van grenache (40%), bobal (20%), graciano (20%) en mencia (20%). Helaas niet in Nederland verkrijgbaar. Zilveren medailles werden gegeven aan: 2018 Montuno 2018 en 2016 V Colorado.

China verraste met een aantal zeer goede syrah wijnen. Op basis van mijn notities hadden wel vier wijnen goud verdiend, maar er kwamen slechts drie wijnen uit de resultaten met een zilveren medaille: 2016 Château Changyu Rena Reserve Syrah (China, Shanxi), 2016 Weilong Nyah Winery Organic Wine en 2015 Weilong Singlecane Organic Wine A30.

Chris Alblas, jurylid Concours Mondial de Bruxelles

WineParis Vinexpo 2023