Jureren bij het Concours Mondial de Bruxelles in Luxemburg (2)

door | 3 jul 2021 | Internationaal

Het 28ste Concours Mondial de Bruxelles vond dit jaar vanwege de pandemie niet plaats in China, maar in Luxemburg. De organisatie zag zich genoodzaakt om het concours over drie blokken van drie dagen te organiseren. Ruim 300 juryleden, dit keer vrijwel uitsluitend uit Europa, kwamen verspreid over de drie blokken naar Luxemburg om met elkaar zo’n 9000 duizend wijnen te beoordelen.

Team Concours Mondial de Bruxelles: top organisatie!

Drie dagen proeven: tweede dag Grand Gold Medal Revelation Organic!

De circa 100 juryleden werden verdeeld over zo’n 20 panels. In blok 3 was Nederland goed vertegenwoordigd met Joke Holster (De Monnik Dranken), Anneke Staals (Mitra), Fred Nijhuis, Anne-Wies van Oosten, Barbara Verbeek, Miranda Beems, Judith Smals en Jessica van Blommestein.

Tweede proefdag start met Portugees wit en daarna Lombardia Spumante

De eerste zes wijnen waren afkomstig uit de Portugese wijnstreek Tràs-os-Montes, Valpaços. Hier lag het gemiddelde onder de benodigde punten voor een medaille. Daarna volgde een serie van twaalf mousserende wijnen uit Lombardia. Weinig overtuigende wijnen, ook niet uit de DOCG Franciacorta. Een zilveren medaille werd behaald door: 2015 (!) Boschèdor Extra Brut van producent Societa’ Agricola Bosio S.s. Een blend van chardonnay (50%) en pinot noir (50%).

Redelijk Languedoc en Navarra, groots Toscane: 2017 Ghiaie della Furba!

2017 Ghiaie della Furba: Grand Gold Medal Revelation Organic!

Na deze serie van mousserende wijnen volgde een serie van zeven rode wijnen uit de Languedoc met oogstjaren van 2020 tot en met 2018. Wel een redelijke serie, maar geen wijnen die boven het correcte uitstegen. De gegeven scores leverden dan ook geen enkele medaille op. Vervolgens kwamen er 10 rode wijnen uit Navarra in de proefglazen, deze serie uitsluitend uit het oogstjaar 2018. Ook in deze serie geen wijnen die voldoende scoorden voor een medaille. Gelukkig was de afsluitende serie met 16 wijnen uit Toscane beter en kwamen er scores die zelfs voldoende waren voor de bijzondere categorie: Grand Gold Medal Revelation Organic!

Alle wijnen waren van het oogstjaar 2017 en de meeste hadden een helder rode intense kleur en in de geur met name veel rood fruit, soms ook iets van gedroogd fruit. In de smaak waren de tannines nog vaak aan de harde kant, maar twee wijnen sprongen er uit.

Wijn nummer 4 in de serie kwam als absolute topper uit de serie: 2017 Ghiaie della Furba, Carmignano DOCG van producent Tenuta di Capezzana. Wat een voorrecht om een wijn als deze te mogen proeven. Het is een blend van cabernet (40%), syrah (35%) en merlot (20%). Het alcoholpercentage van 15% is goed in de wijn geïntegreerd. Super mooie wijn!

Van dezelfde producent scoorde de 2017 Valla di Capezzana (een blend van sangiovese (80%) en cabernet (20%) een zilveren medaille. Beide wijnen zijn biologisch.

Chris Alblas, jurylid Concours Mondial de Bruxelles