Jureren bij het Concours Mondial de Bruxelles in Luxemburg (3)

door | 4 jul 2021 | Internationaal, Nieuws

Het 28ste Concours Mondial de Bruxelles vond dit jaar vanwege de pandemie niet plaats in China, maar in Luxemburg. De organisatie zag zich genoodzaakt om het concours over drie blokken van drie dagen te organiseren. Ruim 300 juryleden, dit keer vrijwel uitsluitend uit Europa, kwamen verspreid over de drie blokken naar Luxemburg om met elkaar zo’n 9000 duizend wijnen te beoordelen.

Drie dagen proeven:

De circa 100 juryleden werden verdeeld over zo’n 20 panels. In blok 3 was Nederland goed vertegenwoordigd met Joke Holster (De Monnik Dranken), Anneke Staals (Mitra), Fred Nijhuis, Anne-Wies van Oosten, Barbara Verbeek, Miranda Beems, Judith Smals en Jessica van Blommestein.

Derde proefdag: Grand Gold voor Gigi Rizzi Collection N 01 trebbiano uit Italië

Ook op de derde proefdag weer vier series met in totaal ruim 50 wijnen, die altijd blind worden geproefd. Als jurylid weet je alleen het oogstjaar, maar verder wordt er geen informatie gegeven. De eerste serie van elf wijnen bleek achteraf Italiaans wit te zijn van de trebbiano druif. De wijnen kwamen uit verschillende gebieden, zoals Lugana, Lazio en Toscane. Mooie serie!

De wijn die er met de hoogste score in deze serie uitsprong: 2018 Gigi Rizzi Collection N 01 van producent Seiterre – Vini Rizzi SRL, Lugana DOC. Hout gelagerde witte wijn. Complex!

Languedoc rood: veel plezierige fruitige en toegankelijke wijnen met goud en zilver bekroond!

Daarna volgde een serie van 15 rode wijnen uit de Languedoc uit de oogstjaren 2020, 2019 en 2018. De eerste wijn van Barton & Guestier, Réserve Cabernet Sauvignon, IGP Pays d’Oc, oogstjaar 2020, haalde voldoende punten voor een zilveren medaille. Als jury waren we niet ontevreden want ook de tweede wijn maakte een aangename indruk en scoorde eveneens voldoende voor een zilveren medaille: 2020 Baron du Capiscol, cabernet sauvignon, IGP Pays d’Oc van producent Alma Cersius. Ook wijn nummer drie scoorde zilver: 2020 Brise de France, cabernet sauvignon van producent Uccoar. Opvallend bij de wijnen was de toegankelijkheid.

Wijn nummer acht uit de serie sprong eruit in de serie en behaalde een terechte gouden medaille: 2020 Les Ormes de Cambras, Cabernet Sauvignon, IGP Pays d’Oc, slechts 12% (!) alcohol van producnet Castel Frères Beziers. Zeer aanbevolen! De biologische wijn 2020 Les Ormes de Cambras, Cabernet Sauvignon, IGP Pays d’Oc, eveneens van Castel Frères, maar dan uit Blanquefort, scoorde voldoende punten voor een zilveren medaille! De serie vervolgde met eveneens zilver voor: 2020 Pierre Henri, Cabernet Sauvignon, IGP Pays d’Oc van producent Domaine Montariol Degroote.

De ene rode wijn beviel de jury nog beter dan de andere, maar wat een schitterende wijnen! Zo ook de elfde wijn, die goud scoorde: 2020 Réserve Saint Martin, Cabernet Sauvignon, IGP Pays d’Oc, producent Trilles. De 2019 Réserve Saint-Marc, eveneens cabernet sauvignon, uit IGP Pays d’Oc, van producent UC Les Vignobles Foncaliue – Domaine de Corneille, behaalde voldoende punten voor zilver. Ook de daarop volgende wijn uit de serie scoorde zilver: 2018 Réserve d’Excellence de la Jasse, hout gelagerd, 14% alcohol, eveneens IGP Pays d’Oc. Producent: SARL Blb Vignobles.

2018 Milmat Tinto, Alentejo: Grand Gold Medal, Revelation Portugal!

Super wijnen uit Portugal Alentejo: groots, veel medailles, ook Grand Gold Revelation!

Na een break kwam er een serie van 14 rode wijnen uit Alentejo. Ook hier veel verrassingen! De 2018 Palpite, hout gelagerd, 15% alc., van producent Maçanita Vinhos, scoorde zilver. Evenals de 2018 Herdade do Peso van producent Sogrape Vinhos SA. Wijnen met een goede concentratie.

Daarna volgde een gouden medaille voor de 2018 Pousio Alicante Bouschet van producent Casa Agricola HMR SA. Weliswaar 15% alc., maar goed geïntegreerd. Ook dit is een hout gelagerde wijn.

Daarna volgden zilver voor: 2018 Casa de Santa Vitória, Touriga Nacional van producent Casa de Santa Vitória; 2018 GA Vinhas Velhas dos Aleixos, afkomstig van Açores! Producent: Encostas do Alqueva Comercial SA. De enige rode wijn buiten Alentejo in deze serie.

De tiende wijn in deze prachtige serie wijn scoorde voldoende punten voor: Grand Gold Medal! 2018 Quid Pro Quo Reserva, een blend van touriga nacional en petit verdot. Producent: Casa Santos Lima – Companhia Das Vinhas S.a. Grote klasse!

Superieur was echter: 2018 Milmat Tinto, een blend van alicante bouschet, touriga nacional en baga! Producent Mainova, Lda. Deze wijn kreeg de bijzondere vermelding: Revelation Portugal. Een wijn die nog boven het niveau van Grand Gold Medal uitstijgt. Wat een feest om ook deze wijn te mogen proeven. Tenslotte in deze serie met grootse wijnen nog goud voor: 2018 Almocreve Colheita Especial van producent Global Wines!

China verrast overtuigend met grootse rode wijnen: twee Grand Gold Medals: 2015 GeRuiHong YuWan en 2015 Huaigu Marselan Reserve!

De afsluitende 13 wijnen kwamen tot onze verrassing uit China. Ook hier weer prachtige wijnen!

Een serie van verschillende druivenrassen en uit verschillende gebieden van China. De tweede wijn in de serie behaalde voldoende punten voor een zilveren medaille: 2018 Chapter and Verse Reserve Syrah, hout gelagerd, 14.5% alc. uit de regio Hebei van producent Canaan Winery. Ook nummer 3 in de serie kreeg zilver: 2015 Domaine Franco-Chinois East Garden, ook hout gelagerd.

Twee absolute toppers

Twee absolute toppers in deze serie: 2015 GeRuiHong YuWan van producent Ningxia Dongfang Yuxing Winery Co,. Ltd. Een complexe wijn van cabernet sauvignon (80%), cabernet gernischt (10%) en merlot (10%). Complexe wijn!

2015 Huaigu Marselan Reserve van Huaigu Winery Co., Ltd. Ook hier veel verfijning en fluwelige tannines. Hout goed gedoseerd en 14.5% alc. goed geïntegreerd. Super gemaakt!

Nog meer zilver en goud voor China

Na deze toppers kwamen er nog zilveren medailles voor: 2015 Weilong Organic Wine C10 Marselan van producent Weilong Grape Wine Co.& Ltd. Houtgelagerd en biologisch.

Daarna volgde er drie wijnen, die wederom van zeer hoge kwaliteit waren! Goud voor:

*2015 Yantai Château Changyu Tinlot uit de wijnregio Shandong. Een blend van syrah (60%) en cabernet sauvignon (40%). Producent: Changyu Pioneer Wine Co., Ltd. Yantai.

*2014 TP Priental Symphony Grand Reserve, een blend van cabernet sauvignon (60%), merlot (30%) en cabernet gernischt (10%). Producent Beijing Sanzhi Dacheng Wine Sales Co. Ltd.

*2013 Rusheng Cellared Wine Rock Painting Series, een blend van cabernet sauvignon (60%) en merlot (40%). Producent: Ningxia Muya Wine Co. Ltd

Deze overweldigende serie werd afgelsoten met twee zilveren medailles voor 2012 Blue French en 2006 Blue French van producent Liao Ning Sunvalley Vineyard Wine Co. Ltd

Chris Alblas, jurylid Concours Mondial de Bruxelles

WineParis Vinexpo 2023