Wijnindustrie en belangrijkste stakeholders bundelen krachten rondom duurzaamheid

door | 20 sep 2021 | Internationaal, Nieuws

Nieuw gevormde Sustainable Wine Roundtable (SWR) groeit snel

Voor het eerst hebben meer dan 40 belangrijke partijen in de productie en marketing van wijn, over de hele wereld, hun krachten gebundeld om sneller actie te ondernemen nu de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid steeds groter worden. De nieuw gevormde Sustainable Wine Roundtable (SWR) is een unieke coalitie van toonaangevende wijnmerken, wijnregio’s, kleine producenten, distributeurs, detailhandelaren, milieuorganisaties en anderen. Zij zijn allen vastbesloten om van de wijnsector een koploper op het gebied van duurzaamheid te maken.

De wijnsector heeft te kampen met belangrijke uitdagingen die ze aan moeten pakken om veerkrachtig te blijven, te voldoen aan de vraag van de klant en om bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. Zo zijn er stijgende temperaturen die lijden tot droogte, overstromingen en toenemende bosbranden. Ook is er sociale druk rondom werknemersrechten en diversiteit.

Als reactie op de vele lokale duurzaamheidsnormen voor wijn, gaat de SWR een wereldwijde referentie norm ontwikkelen die de consensus van de wijngemeenschap verduidelijkt over wat duurzaamheid precies inhoudt en hoe het wordt geïmplementeerd en gemeten. Dit zal duidelijke en geloofwaardige richtlijnen opleveren om wijngaarden en wijnhuizen op het pad van duurzaamheid te krijgen en detailhandelaren en consumenten te helpen een onderscheid te maken tussen de verschillende eco-labels en claims.

De SWR roept werkgroepen bijeen om de beste werkwijzen en instrumenten te ontwikkelen voor belangrijke duurzaamheidsvraagstukken, het bewustzijn te vergroten, partijen uit de sector met elkaar te verbinden en te pleiten voor de wijngemeenschap wereldwijd.

Richard Bampfield MW, de eerste voorzitter van de SWR, zegt: “Er zijn veel innovatieve programma’s en projecten om wijngaarden en wijnmakers milieuvriendelijker en sociaal rechtvaardiger te maken. Ons doel is om ze samen te brengen en zo duidelijkheid, samenhang en samenwerking te creëren. Dit zal nodig zijn voor de wijnsector om zich te vestigen als een leider op het wereldtoneel van duurzaamheid.”

“We nodigen iedereen in de wijngemeenschap uit om zich bij ons aan te sluiten, de SWR staat in 2022 open voor een algemeen lidmaatschap
,” voegt Bampfield eraan toe. 

Maryna Calow, Communications Manager van Wines of South Africa zegt: “Met het oog op Cape Wine 2022 en ons thema ‘360 graden van duurzaamheid’ is Wines of South Africa verheugd deel uit te maken van dit initiatief en trots om lid van de SWR te zijn”.

Riccardo Ricci Curbastro, voorzitter van Equalitas, verklaart:
“Het vermijden van dubbel werk voor wijnbedrijven is een van de doelstellingen van Equalitas geweest sinds het ontstaan van het project. Het partnerschap met de SWR gaat die kant op en na onze inspanningen op nationaal niveau zijn we erop gebrand om onze bijdrage te leveren aan een grotere harmonisatie op internationale schaal.”

Marcus Ihre, Sustainability Manager bij Systembolaget: “De wijnindustrie moet de handen ineenslaan om duurzaamheid te definiëren, een wereldwijde norm te ontwikkelen, samen te werken en uit te zoeken hoe met de consument te praten. Wij van Systembolaget zijn blij dat we dit werk kunnen ondersteunen als oprichtend lid.”

Anne Jones, Category Manager van Beers, Wines and Spirits bij Waitrose & Partners:
“Als vooraanstaand detailhandelaar weten we hoe belangrijk duurzaamheid is voor onze klanten. De SWR is een geweldige manier voor ons om met anderen samen te werken en te leren hoe we allemaal de duurzaamheid boodschap omtrent wijn kunnen verduidelijken en veranderen”.

Over SWR
De SWR is een unieke coalitie – de enige wereldwijde, onafhankelijke, non-profit, multi stakeholder ronde tafel die zo is opgezet dat iedereen in de sector erbij betrokken kan zijn, van producenten tot consumenten. De SWR steunt de wijn gemeenschap bij het creëren van een wereld waarin kwaliteitswijn wordt geproduceerd, verhandeld en geconsumeerd. Dit op een manier die ecosystemen in stand houden en regenereren, mensenrechten beschermen, gelijkheid en betrokkenheid bevorderen, en die welvaart, trots en passie voor uitmuntendheid genereren. Onze missie is om de wereldwijde wijn gemeenschap samen te brengen om die visie te bereiken.

Tot de oprichtende leden van SWR behoren: Ahold Delhaize, Alko, Alliance Wine, Amorim Cork, BLB Vignobles, British Glass, BSI, Catena Instituut voor Wijn, Château Léoube, Cloudy Bay, Concha y Toro, Diversity in Food and Beverage, Domaine Bousquet, Dr. Loosen, Enotria&Coe, Equalitas, Famille Perrin, Food Alliance, Grupo Avinea, Universiteit Hochschule Geisenheim, International Wineries for Climate Action, JancisRobinson.com, Journey’s End Vineyards, Napa Green, New York Wine & Grape Foundation, North South Wines, Preferred by Nature, Ramón Bilbao, Schenk Group, Ste. Michelle Wine Estates, Sustainable Agriculture Network, Duurzame Winegrowing Australia, Sustainable Winegrowing British Columbia, Systembolaget, The Co-op UK, The Fairtrade Foundation, The Porto Protocol, The Wine Society, Treasury Wine Estates, Vingruppen, Vintage Wine Estates, Waitrose & Partners, Whole Foods Market, Wines of South Africa, WWF South Afrika.

De SWR wordt georganiseerd door Sustainable Wine Ltd, een missie gedreven non-profitbedrijf dat is opgezet om te helpen duurzaamheid mainstream te maken in de wijnsector.

Voor meer informatie over de SWR en voor vragen over het lidmaatschap, kun je contact opnemen met Tom Owtram.

Tom Owtram – Outreach and Development Manager (Email:tom@sustainablewine.co.uk). Website:swroundtable.org 

Over WoSA
WINES OF SOUTH AFRICA (WoSA) is een non-profitorganisatie die de export van alle Zuid-Afrikaanse wijn naar belangrijke internationale markten promoot. Naast het hoofdkantoor in Stellenbosch, Zuid-Afrika, heeft WoSA ook kantoren in Engeland, Canada, USA, Zweden, China, Nederland en Duitsland en Afrika. Zie www.wosa.co.za