Californië: kwalitatief goede oogst, wel minder volume

door | 1 dec 2021 | Internationaal, Nieuws

Wijnmakers uit Californië voorspellen dat 2021 de boeken ingaat als een memorabele oogst. De wijnboeren genoten van een relatief onbezorgde oogstperiode voorafgegaan door een consistent groeiseizoen.

In veel regio’s begon het plukken vroeg inclusief de North Coast, waar de oogst variërend van een week tot enkele weken eerder dan het gemiddelde startte. De Central Coast regio was echter wat koeler dan normaal, dus daar begonnen ze juist iets later.

Druiven voor mousserende wijn worden typisch eerder geplukt, maar dit jaar waren enkele druivensoorten zoals Sauvignon Blanc eerder rijp. Daarnaast waren ook andere soorten eerder rijp dan normaal, dus de plukkers hadden dit jaar hun handen vol aan de oogst van verschillende soorten tegelijkertijd.

De aanhoudende droogte resulteerde in een lagere opbrengst, maar de wijnboeren hebben daardoor wel een uitmuntende kwaliteit en fantastische concentratie in het fruit gezien.

Californië produceert ongeveer 80% van de wijnen uit de Verenigde Staten en is daarmee ‘s werelds vierde producent. Meer dan 80% van wijn uit Californië is gemaakt door een ‘Certified Sustainable California Winery’ en meer dan de helft van 260.000ha aangeplante druiven zijn gecertificeerd onder één van duurzame programma’s (Certified California Sustainable Winegrowing, Lodi Rules, Napa Green en SIP-certified). Tesamen met het natuurbehoud voor toekomstige generaties bieden veel van de duurzame toepassingen een betere en kwalitatief rijkere oogst.

PS het volledige Engelstalige oogstrapport wordt op aanvraag toegestuurd. Mail het verzoek aan: chris.alblas@wijnjournaal.nl