Ribera del Duero sluit oogst 2021 af met meer dan 109 miljoen kilo druiven

door | 17 dec 2021 | Internationaal, Nieuws

Een oogst van uitstekende kwaliteit voor dit zeer gewaardeerde wijngebied

Het Spaanse wijngebied Ribera del Duero heeft tussen 9 september en begin november de oogst van 2021 voltooid. Door de veranderlijke weersomstandigheden verschilde de oogsttijd per wijnhuis, waardoor de wijnboeren ieder een eigen oogsttijdstip bepaalden. In totaal werden er meer dan 109 miljoen kilo druiven geoogst in uitstekende staat en kwaliteit, waarvan bijna 786.000 Albillo Mayor. Deze witte inheemse variëteit, die sinds 2019 is toegestaan om witte wijnen te maken onder de naam Ribera del Duero, wordt tevens gebruikt voor het maken van rode en rosé wijnen in Ribera del Duero.

Veranderlijke weersomstandigheden   
Dit jaar droeg het veranderlijke weer; de droogte en het gebrek aan regen aan het begin van het seizoen en de regenachtige dagen aan het einde van het seizoen, bij tot een kleinere omvang van zowel de Tempranillo als de Albillo Mayor-druiven. De oogst van de rode druiven van de D.O. Ribera del Duero leek even op zich te laten wachten, maar na enkele regenachtige dagen veranderde het weer, wat een zeer positief effect had op de rijpingscyclus en deze versnelde. Afhankelijk van de hoogteligging van het wijnhuis stelde elke wijnhuis zijn eigen oogsttijdstip vast. Dit jaar zijn er ten opzichte van vorig jaar 10% minder Tempranillo-druiven geoogst, de kwaliteit van de druiven is daarentegen zeer hoog, mede door de klimatologische omstandigheden in de laatste fase van het rijpingsproces. Ondanks dat er bijna 50% minder van de Albillo Mayor-druiven zijn geoogst zijn de druiven dit jaar eveneens van hogere kwaliteit dan ooit te voren. Wat witte wijnen met uitstekende eigenschappen oplevert!

Het wijnjaar 2021
De eerste proeverijen van de wijnen van dit jaar hebben een zeer goede indruk achtergelaten. Het wijnjaar 2021 biedt sappige wijnen met een krachtige kleur, die aangenaam in de mond zijn en intens in hun expressie. De wijnen zijn krachtig en hebben een buitengewoon bewaarpotentieel. Dit wijnjaar verrast niet alleen de liefhebbers van jonge rode wijnen, maar lenen zich ook uitstekend om een aantal jaar weg te leggen in de kelder.

Invoering van een doeltreffend zelfcontrolesysteem
Consejo Regulador van D.O. Ribera del Duero implementeert dit jaar een doeltreffend zelfcontrolesysteem. Wat de meer dan 300 wijnmakers, die de D.O. vormen, in staat stelt om zelf de gegevens met betrekking tot de geoogste druiven in te voeren. Dankzij deze zelfcontrole en vereenvoudigde gegevensverzameling verliep dit seizoen een stuk sneller en efficiënter.
Bacchus is het baanbrekende instrument dat door de Consejo Regulador van de Ribera del Duero is ontwikkeld voor de controle van de druivenoogst, de druiventeelt, het wijnbeheer en alle procedures die van invloed zijn op de wijnbouwers en wijnhuizen. Tegelijkertijd is de Regelgevende Raad van de DO verantwoordelijk voor het uitvoeren van de relevante inspecties en audits, waardoor de efficiëntie van alle procedures, de oorsprong van de druiven en de toepassing van de regelgeving, evenals de kwaliteit van de wijnen uit de Ribera del Duero worden gegarandeerd.

Over Ribera del Duero 
Ribera del Duero is één van de bekende wijngebieden van Spanje met een hoge reputatie. Het wijnbouwgebied beslaat meer dan 24.000 hectare, telt 308 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijnen hebben hun karakter te danken aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dichtbij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters; drie maanden winter en negen maanden zonnehel. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. Ribera del Duero wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pitch PR & Communicatie. ‘Made to move you’.  www.riberadeldeuro.es/nl 

Invoering van een doeltreffend zelfcontrolesysteem
Consejo Regulador van D.O. Ribera del Duero implementeert dit jaar een doeltreffend zelfcontrolesysteem. Wat de meer dan 300 wijnmakers, die de D.O. vormen, in staat stelt om zelf de gegevens met betrekking tot de geoogste druiven in te voeren. Dankzij deze zelfcontrole en vereenvoudigde gegevensverzameling verliep dit seizoen een stuk sneller en efficiënter.
Bacchus is het baanbrekende instrument dat door de Consejo Regulador van de Ribera del Duero is ontwikkeld voor de controle van de druivenoogst, de druiventeelt, het wijnbeheer en alle procedures die van invloed zijn op de wijnbouwers en wijnhuizen. Tegelijkertijd is de Regelgevende Raad van de DO verantwoordelijk voor het uitvoeren van de relevante inspecties en audits, waardoor de efficiëntie van alle procedures, de oorsprong van de druiven en de toepassing van de regelgeving, evenals de kwaliteit van de wijnen uit de Ribera del Duero worden gegarandeerd.

Over Ribera del Duero 
Ribera del Duero is één van de bekende wijngebieden van Spanje met een hoge reputatie. Het wijnbouwgebied beslaat meer dan 24.000 hectare, telt 308 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijnen hebben hun karakter te danken aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dichtbij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters; drie maanden winter en negen maanden zonnehel. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. Ribera del Duero wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pitch PR & Communicatie. ‘Made to move you’.  www.riberadeldeuro.es/nl