Ribera del Duero viert 40-jarig jubileum

door | 25 feb 2022 | Internationaal

Aftrap met een recordaantal van honderd miljoen back labels in 2021

Ribera del Duero start 2022 met het vizier gericht op 21 juli, de dag waarop dit bijzondere wijngebied de eerste veertig jaar van de oorsprongsbenaming viert. Met de ondertekening van het officiële document in het metrostation Retiro in Madrid in 1982, werd het officiële startschot gegeven voor een kwaliteitsmerk dat er in slechts vier decennia in geslaagd is zijn wijnen tot de meest gerenommeerde ter wereld te maken.

Dat Ribera del Duero in de afgelopen veertig jaar veel bereikt heeft is op verschillende vlakken goed te merken. Het gebied trapt haar veertigste verjaardag namelijk af met een recordaantal van meer dan honderd miljoen back labels in 2021. Een onwijs knappe prestatie, kijkend naar de situatie gedurende de pandemie. Dit recordaantal etiketten toont het absolute vertrouwen van de consument in de wijnen van oorsprongsbenaming Ribera del Duero en de vastberadenheid van de wijnbouwers en wijnmakers om zich in te zetten voor kwaliteitswijnen die het uitzonderlijke terroir van het gebied tot uitdrukking brengen. De drie categorieën die in 2021 opnieuw het beste presteerde, waren die met de hoogste toegevoegde waarde: Crianza, Reserva en Gran Reserva.

De veelgeprezen robles, jonge wijnen met een korte rijping op eikenhout, tonen ook een zekere opmars in de wijnwereld. Deze wijnen betekende een keerpunt in de Spaanse wijnwereld, het bood de consument een kwaliteitsvol alternatief en getuigde van de voortdurende zoektocht naar nieuwe ontwikkelingen van de vakmensen uit de Ribera del Duero.

Een andere belangrijke stap in de nog jonge geschiedenis van de DO Ribera del Duero, is dat er sinds 2019 witte wijnen van de Albillo Mayor druif geproduceerd mogen worden onder de merknaam DO Ribera del Duero. Waar de Spaanse denominación de origen vooral bekend staat om haar rode en rosé kwaliteitswijnen met als belangrijkste druivensoort de Tinto Fino (beter bekend als Tempranillo) is de Albillo Mayor, een inheemse variëteit, nu de belangrijkste toegestane witte druifsoort. Deze ontwikkeling heeft een nieuwe revolutie in Ribera del Duero teweeggebracht.

Over Ribera del Duero
Ribera del Duero is één van de bekende wijngebieden van Spanje met een hoge reputatie. Het wijnbouwgebied beslaat meer dan 25.000 hectare, telt 307 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijnen hebben hun karakter te danken aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dichtbij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters; drie maanden winter en negen maanden zonnehel. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. Ribera del Duero wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pitch PR & Communicatie. ‘Made to move you’.  www.riberadeldeuro.es/nl