Alsace wijnen wereldwijd in de lift

door | 28 apr 2022 | Internationaal

(Her)ontdek het terroir van de Alsace op Prowein

De vraag naar Alsace wijnen steeg het afgelopen jaar weer flink. In 2021 exporteerde de Alsace meer dan 37 miljoen flessen wijn; in vergelijking met het jaar ervoor steeg de verkoop met 18% in volume en 19% in waarde.

Prowein 2022: Vins Alsace aanwezig met 65 producenten Vanaf 15 tot 17 mei a.s. vindt de 26e editie van ProWein plaats in Düsseldorf. Ook Vins Alsace is hier ruim vertegenwoordigd. De uitgelezen plek om wijnen uit de Alsace te (her)ontdekken en de 65 aanwezige producenten weer eens uitgebreid te spreken. Een gedetailleerde lijst van de aanwezige exposanten is hier te vinden.

Niet op Prowein? Kom dan naar Rotterdam!
Op maandag 20 juni staat – als onderdeel van de internationale campagne Alsace Rocks – een terroir gedreven proeverij op het programma in Het Nieuwe Instituut, Rotterdam. Er komen 8 producenten uit de Alsace om de pers, handel en consument te breder te informeren over het bijzondere terroir van de Alsace. Wijnprofessionals kunnen zich via de Alsace Rocks site aanmelden.

Suikerschaal
Ook goed om te weten, voor zover nog niet bij u bekend: de laatste informatie met betrekking tot het suikergehalte in Alsace wijnen en de wijze van communicatie.
Vanaf oogstjaar 2021 is het verplicht om de suikergehalte op het etiket te vermelden. De nieuwe wet geldt voor stille wijnen met de aanduiding AOC, Alsace of Vin d’Alsace. Het is de bedoeling dat deze nieuwe regelgeving zorgt voor meer duidelijkheid en transparantie rondom (de smaak van) Alsace wijnen. Volgens Europese regelgeving moet het suikergehalte op één van de volgende manieren op het achterlabel van de fles zichtbaar zijn:
 
Optie 1. Door het gebruik van een van de volgende toepasselijke termen:

  • Sec/Dry: maximaal suikergehalte van 4 g/l*
  • Demi-sec/Medium-Dry: suikergehalte tussen 4 g/l en 12 g/l*
  • Moelleux/Mellow: suikergehalte tussen 12 g/l en 45 g/l
  • Doux/Sweet: suikergehalte minimaal 45 g/l   

Optie 2. Door gebruik van een schaal met indicatie, bijvoorbeeld:

WineParis Vinexpo 2023