Dormio Wijnhotel Valkenburg geopend!

door | 21 jun 2022 | Geen categorie

De eerste wijnflessen zijn ontkurkt in Dormio Wijnhotel Valkenburg en de eerste hotelgasten ontwaakten in hun privé-wijndomein. Afgelopen weekend opende het themahotel en restaurant aan de Stationsstraat in Valkenburg haar deuren. Het voormalige familiehotel Tummers heeft een metamorfose ondergaan en is getransformeerd tot wijnhotel. De nieuwe eigenaar ontwikkelde hiervoor een uniek concept in samenwerking met Zuid-Limburgse wijnmakers en internationale wijnbedrijven. CEO Dormio Resorts & Hotels Roel de Boer benoemt het kernachtig als “alles ademt hier wijn”. De 44 hotelkamers en -appartementen hebben de signatuur van evenzovele wijnproducenten, die elk een eigen accent aan het interieur geven. Op de begane grond zijn Het Wijnrestaurant en De Wijnbar gevestigd en bevindt zich De Wijnshowroom en winkel. Er is keuze uit 170 wijnen, waarvan 15 dagelijks wisselende open wijnen. De keuken biedt een ‘proefkaart’ wijn & tapas, share dining gerechten en avondvullende gastronomische menu’s. Vanaf september worden wijnevents en proeverijen in de nog te openen wijnkelder georganiseerd. Het hotel ligt prominent tegenover het oudste nog in gebruik zijnde treinstation van Nederland, middenin toeristisch Valkenburg en is omgeven door het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap. Zie voor alle informatie www.wijnhotelvalkenburg.nl

Wijnen ontdekken van 42 wijnbedrijven
Dormio Wijnhotel Valkenburg vond de wijnpartners dichtbij huis. In de eerste plaats 13 wijnmakers uit het Zuid-Limburgse Mergelland. Het is voor het eerst dat zoveel wijnmakers uit het Mergelgebied zich gezamenlijk presenteren met hun typische streekwijnen die inmiddels internationale erkenning genieten. Het gaat om grotere bedrijven zoals de bekende Apostelhoeve en St. Martinus, maar ook kleinschalige bedrijven doen mee. Het gerenommeerde Wijnhuis Robbers & Van den Hoogen is de buurman van de Dormio Group in Arnhem en deelt diens visie op kwaliteit, gastvrijheid en ‘joie de vivre’. Zij vertegenwoordigen internationale wijnbedrijven, hoofdzakelijk ‘klassiekers’ uit de traditionele Franse wijncultuur, waaronder Moët en Chandon. Het Duitse familiebedrijf WeinBaum is de derde wijnpartner en een bekende van Dormio Resort Eifeler Tor. Dit wijnhuis representeert de Geisenheim Connection, een collectie vernieuwende Duitse wijnen, van wijnmakers en -samenstellers die elkaar kennen uit hun studietijd aan de gelijknamige Duitse wijnuniversiteit. Daarnaast vertegenwoordigen zij Oostenrijkse en Italiaanse wijnbouwers. Gezamenlijk presenteren de 42 partners 170 verschillende wijnen. Dormio Wijnhotel Valkenburg biedt gasten en bezoekers hiermee een ongeëvenaarde ontdekkingstocht op wijngebied. De beginner wordt op weg geholpen, de liefhebber verbreedt zijn horizon, de kenner proeft het onderscheid.

Transformatie tot exclusief wijnhotel
Het voormalige familiehotel met de karakteristieke toren is compleet vernieuwd. Het 4-sterren Superieur themahotel Dormio Wijnhotel Valkenburg telt 44 comfortabele hotelkamers en-appartementen, waarvan een aantal met wellnessfaciliteiten. De kamers kenmerken zich door een moderne styling met steunkleur zwart. Elke wijnpartner kreeg de mogelijkheid eigen accenten aan te brengen in het interieur. Fotowanden, kleurstelling en specifieke attributen creëren op die manier de sfeer van het betreffende wijndomein. Twee appartementen zijn ingericht als wijnmuseum respectievelijk wijnbibliotheek. De Museumkamer is een kleine dependance van het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem. Dat stelde ook de meer dan 400 wijnboeken ter beschikking voor De Bibliotheekkamer.

Wijnshowroom en winkel
Op de begane grond van het hotel zijn De Wijnshowroom en winkel, Het Wijnrestaurant en De Wijnbar gevestigd, waarin alle wijnactiviteiten ‘in elkaar overvloeien’. De volledige collectie van 170 wijnen van de 42 partners van Dormio Wijnhotel Valkenburg is beschikbaar in de showroom, grenzend aan het restaurant. Hier kunnen gasten hun keuze maken voor een wijn in de bar of aan tafel tegen een zogenaamde kurkengeld-opslag. Bij een wijnaankoop in de showroom om mee te nemen, gelden de gangbare detailhandelsprijzen. Wat prijsniveau betreft is er voor elk wat wils, van zeer betaalbare toegankelijke wijnen, tot exclusieve soorten in een beperkte oplage.

Combinatie wijn en spijs
Voor Dormio Wijnhotel Valkenburg is als wijnspecialist vinologe en wijnmaker Miranda Wennekes aangetrokken. Zij volgde diverse opleidingen en leerde het vak van wijnmaker onder meer in de Bourgogne, Alsace en in Australië. Miranda is verantwoordelijk voor het beheer van de wijncollectie, geeft uitleg en advies over wijn en spijs en organiseert wijnevenementen, themawijn-avonden, wijnmakers-avonden, proeverijen en bezoeken aan de Mergellandwijnbedrijven. Samen met chef-kok Mick Bos wordt een gevarieerde, wisselende menukaart samengesteld. “Er is zóveel variatie aan wijnen in huis. We willen spelen met klassieke én verrassende combinaties van wijnen en gerechten. Maar we laten de keuze voor een type wijn of druivensoort ook graag aan onze gasten over en zoeken dan naar een mooie match”, aldus de wijnspecialist. In De Wijnbar wordt een keuze uit flessen wijn en dagelijks wisselende open wijnen geserveerd. De kaart omvat een selectie wijnen en tapas. In Het Wijnrestaurant kunnen gasten terecht voor een laagdrempelig share dining etentje of een avondvullende gastronomische ervaring. Het restaurant biedt plaats aan ruim honderd gasten in totaal. Het overdekte terras biedt daarnaast nog 40 zitplaatsen.