Arnhemse wijnexpert geïntroniseerd in de L’Echansonnerie des Papes

door | 18 sep 2022 | Internationaal

Chris Alblas met sleutel, toetredingscertificaat en magnum Châteauneuf-du-Pape

Geschiedenis

Het is 1967 als Paul Coulon drie vrienden uitnodigt en met hen de oprichting van een wijngenootschap bespreekt. Het aantal geïnteresseerden breidt zich al snel uit en na het genootschap wordt in 1968 met maar liefst 55 leden opgericht met de naam L’Echansonnerie des Pape. Eén van de doelstellingen is uiteraard om de bekendheid van de wijnen uit Châteauneuf-du-Pape wereldwijd te vergroten. Om dat te bereiken worden er tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten (Chapitres) nieuwe leden geïntroniseerd.

Ban des Vendanges

Op vrijdag 9 september jl. werd officieel de Ban des Vendanges in Châteauneuf-du-Pape afgekondigd. De oogst was echter al in volle gang, maar tijdens de Ban des Vendanges worden de druiven alsnog geproefd en als goed bevonden. Arnhemse wijnexpert Chris Alblas, die al eerder werd benoemd tot Chevallier van de Confrérie in Brissac en Prud’homme de la Jurade in Saint-Emilion, en met een gouden pin onderscheiden door het Concours Mondial de Bruxelles, behoorde dit keer tot de genodigden.

Chris Alblas officieel Eschanson!

Om te worden toegelaten moesten er eerst twee wijnen blind geproefd worden. Bij de juiste keuze knikte de voorzitter van L’Echansonniere des Papes instemmend en klonk er een applaus uit de zaal. Vervolgens werd de sleutel van het genootschap, een officieel toetredingsdocument en een magnum Châteauneuf-du-Pape overhandigd. Chris Alblas mag zich nu Eschanson noemen.

Châteauneuf-du-Pape: 18 druivenrassen

Het was lange tijd zo dat we leerden dat er 13 druivenrassen gebruikt mochten worden, maar dat aantal is uitgebreid tot 18. Daarmee kunnen de producenten de klimaatverandering beter te lijf gaan.

Mocht je een bezoek brengen aan Châteauneuf-du-Pape proef dan de wijnen van verschillende producenten in de plaatselijke Vinotheque.

Meer informatie: http://www.svbe.nl

Wijncursussen: www.wijncursussen.nl

WineParis Vinexpo 2023