Vuurwerk in je glas: proosten met sherry op 2023

door | 30 dec 2022 | Internationaal

van oud naar nieuw: een bonte avond met sherry

Op oudejaarsavond wil je genieten. Niet uren in de keuken staan en alle gezelligheid missen. Met deze tips heb je met minder moeite nog meer plezier. En wat blijkt, sherry is de perfecte matchmaker.

Maak oud en nieuw anders, uniek en gastronomisch verrassend. Een dubbel onvergetelijk feest. Met oudjaar is het heerlijk om een avond lang hapjes en drankjes voor je neus te hebben. Zo maak je van een lange zit een uitgebreide wijnspijsavond. Laten we beginnen.

Zilte zaligheid 
De start is simpel, subtiel en superlekker: verse oesters ‘au naturel’ met een glas fino of manzanilla. De twee droogste sherry’s combineren dankzij hun delicate, iets zilte smaken uitstekend met deze zeelekkernijen. Dat geldt ook voor: schelpjes uit de oven. Maak je eigen keuze uit mosselen, vongole en kokkels. Kook ze kort tot de schelpjes opengaan en giet af. Laat iets afkoelen. Leg een ovenplaat vol ‘opengevouwen’ schelpjes en bestrooi deze met wat fijngesnipperde knoflook en broodkruim. Druppel er wat olijfolie over. Even kort onder de hete grill en je hebt een gerecht om van te snoepen. Ook hierbij: fino of manzanilla.

Kleine hapjes of hele maaltijd?
Net zo makkelijk zet je een tafel vol kleine hapjes die je al eerder voorbereid. Denk aan een keur van tapas: amandelen, ansjovis, olijven, manchego, chorizo, serranoham – we houden het lekker Spaans, wel zo toepasselijk. Met stokbrood en een mooie olijfolie erbij kan er weinig meer misgaan.

Wil je toch ook graag een hoofdgerecht presenteren? Dan is deze geroosterde kip uit de oven ideaal. Van tevoren gemaakt, dus je geniet zelf lekker mee. Met een glas amontillado maak je dit gerecht nog spannender en sappiger. Alle smaken komen tot hun recht.

Iets anders
Behalve de bekende sherrystijlen manzanilla, fino, amontillado, oloroso, cream en pedro ximénez zijn er heel wat spannende alternatieven te bedenken op basis van sherry. Wat dacht je van een cocktail met sherry? The Nutty Spaniard is een mix van fino sherry met verjus, orgeat, orange bitters en een mespuntje zout. Ook fijn bij de tapas. Of de Hudson Manhattan, een cocktail van pedro ximénez met jenever, smoked maple syrup en whiskey bitters. Juist met een zoete toets.

Nieuwe traditie
Met de zoetere sherry’s, zoals cream en pedro ximénez (PX), heb je eindelijk echt iets te combineren met oliebollen en appelbeignets. Oliebol zonder krenten: cream. Oliebol met krenten of appelbeignet: cream of PX. Eigenlijk kan het allemaal. Doe eens gek. Leg er een bolletje vanille-ijs bij of maak de appelbeignet af met vanillesaus.

Het jaar uit
Ten slotte wil je natuurlijk ook proosten op het nieuwe jaar. Dus vergeet die eeuwige misser met droge Champagne en maak hier een nieuwe traditie van. Vuurwerk in je glas met een touch of sherry!

Over de Consejo Regulador        
De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de zogeheten Consejo Regulador, was de eerste die in 1935 het reglement voor een oorsprongsbenaming publiceerde. Daarom hebben we het over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het Sherry gebied is er nog een ander product, namelijk de “Sherry Azijn”. Deze wordt sinds 1994 eveneens beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Raad van Toezicht die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en een honderdtal wijnhuizen, die gevestigd zijn in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit waarborgt de kwaliteit van de betreffende regionale producten ten behoeve van de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen. Kijk voor meer informatie op www.ontdeksherry.nl. Interesse in het verbreden van je kennis? Schrijf je dan snel in voor een gratis online cursus via de www.sherryacademy.org!

GENIET, MAAR DRINK MET MATE