Bistrotier: smullen op de bank!

door | 11 jan 2023 | Boeken en films

Het is Stéphane Reynaud gelukt om je met het boek “Bistrotier” van de eerste tot de laatste pagina te boeien om het boek te lezen als een roman. Bistrotier heeft als ondertitel: “De beroemde Franse bistrokeuken nu bij je thuis”. Maar liefst 80 pagina’s gaan over drank en 400 pagina’s over gerechten. De fotografie is van Marie-Pierre Morel en het boek is in Nederland verschenen dankzij Fontaine Uitgevers.

Tongstrelende wijn en spijs combinaties             

Stéphane Reunaud laat er geen gras over groeien dat het maar duidelijk mag zijn: wijn is het begin en dan maar liefst een Saint Joseph, je kunt het beroerder treffen. De toon is gezet! Daarna word je meegezogen in de kern wat een Franse bistro is: het is zowel een plaats als een moment, een huiskamer die je omhelst. Wat een enthousiast en omarmend begin van dit boek. Je wordt als lezer meegenomen in de cultuur van Frankrijk en daar maakt de bistro onlosmakelijk deel van uit.

Bistrotier start met gerechten aan de bar

Wat neem je in een bistro op de hoek van een Franse stad? Als vakantieganger zul je er zelden om 7:00 uur al zijn, maar als dat wel zo is, wat staat er dan op het menu? Inderdaad, het is misschien voorspelbaar, maar het is een croissant of een klassieke omelet. Om een uur of twaalf staan de eerste broodjes op de bar. In het boek staan de recepten van de klassiekers, dus thuis je eigen croissants of klassieke omelet maken is te doen. Meer weten of koffie en cafetières? Een espresso of noisette? Het wordt je allemaal uitgelegd. Later op de dag komen aan de bar droge worsten en pekelwaren, die vergezeld worden met klassieke Franse wijnen, zoals een fruitige rode Brouilly. Het is een genot om de combinaties te lezen. Mocht je nog weinig weten over Franse wijnen, dan is dit boek ook zeker de moeite waard. Het neemt je zonder ingewikkeld te doen mee naar de Franse wijnen, druivenrassen, gebieden en smaakstijlen.

Van de bar naar de tafel

Wat moet je kiezen uit al die heerlijkheden die de bistro kent? Gelukkig kun je ze nu ook thuis maken! Wat dacht je van de klassieke pâté in korst of de ham met peterselie als vooraf? Gevolgd door een rijke keuze aan dagschotels, zoals poule au pot of runderwangen in rode wijn. Uiteraard vermeldt het boek ook “na de vangst” gerechten, zoals een rogvleugel met beurre blanc. De rol van de slager wordt ook niet vergeten met bijvoorbeeld tartaar met friet. Het boek zo niet over het Franse leven gaan als er niets vermeld zou worden over de heerlijke kazen die Frankrijk rijk is. Laat je verrassen en leer meer over de Franse kazen uit de verschillende regio’s. Dan vergeet ik nog bijna de gerechten die de hele dag verkrijgbaar zijn in de bistro, zoals de croque-monsieur en een quiche. Afsluitend de klassieke nagarechten: crème caramel, crème brûlée en de tarte tatin om er maar een paar te nomen. Dan komt er nog koffie met de madeleines!

Bistrotier is magnifiek

Van A tot Z blader je door het boek en herkent de bistro die je ooit hebt bezocht. Je ziet de borden met de gerechten, nu uitgelegd om ook zelf te maken, de sfeer van toen ademt dit boek nu in het huiskamer uit. Magnifiek gedaan!

Bistrotier is in Nederland verkrijgbaar voor € 44,99.

Chris Alblas, aanbevolen wijndocent van de Wijnacademie en wijnschrijver (lid van de FIJEV)