Ontdek, proef en combineer Pays d’Oc IGP wijnen

door | 13 dec 2023 | importeurs, Internationaal, Op bezoek bij

Op uitnodiging van PitchPR reisde ik naar Restaurant Sinck in Amsterdam voor een “Pays d’Oc IGP Masterclass & Diner”. Zo’n 50 professionals verzamelden zich eerst in de benedenruimte om onder leiding van “smaakprofessor” Peter Klosse drie flights Pays d’Oc wijnen door te proeven. Voordat we van start gingen informeerde Robert Verhoeven (Pitch PR) de aanwezigen over het het specifieke van de Pays d’Oc IGP.

Pays d’Oc IGP: “liberty of style”

Hij gaf eerst een inkijkje in de consumententrends in de Nederlandse wijnmarkt. De wijnkeuze wordt voor bijna de helft bepaald de prijs kwaliteit verhouding. Daarna volgende op gelijke hoogte: innovatieve, unieke wijnen en authenticiteit en als laatste biologisch, duurzaam geproduceerd. Ruim drie kwart van de consument kiest voor herkenbare/bekende druivenrassen, zoals chardonnay, pinot grigio, verdejo, merlot en cabernet sauvignon. Er is een duidelijke stijging als het gaat om duurzaam, biologische en vegan en wijnen van een relatief onbekend druivenras. Eigenlijk in alle segmenten is er een aanbod uit de Pays d’Oc IGP!

Het wijngebied Languedoc-Roussillon telt zo’n 220.000 hectare wijngaarden en daarvan is 50% voor de productie van Pays d’Oc IGP wijnen. In de aanplant overheersen de blauwe druivenrassen, zoals syrah (30.000 ha), grenache noir (bijna 26.000 ha) en merlot (ruim 24.000 ha). Bij de witte druivenrassen is de chardonnay de absolute nummer 1 (ruim 16.000 ha), op afstand gevolgd door sauvignon (ruim 8.000 ha.) en muscat petits grains (ruim 4.500 ha).

In de productie van rode wijn is het merlot dat met een productie van ruim 1 miljoen hl. op een eenzame hoogte staat met op de tweede plaats cabernet sauvignon met ruim 650.000 hl. Voor rosé is de grenache noir het belangrijkste druivenras en voor wit met ruim 600.000 hl de chardonnay.

Pays d’Oc IGP: ontdek en proef

Na deze inleiding was het woord aan Peter Klosse die het gezelschap door drie flights met drie wijnen begeleidde. De eerste flight had als titel “verrassend” meegekregen en in het glas kwam: pinot gris, viognier en een pinot noir. Correcte wijnen met een persoonlijke voorkeur in de flight voor de biodynamische pinot noir van Domaine Ricardelle de Lautrec, die bij het wijnhuis € 15,00 kost. De tweede flight had het thema “grenache”: blanc, rosé en rouge. Ook hier weer correcte wijnen, die een duidelijke uitstraling hadden van druivenras in de diverse kleuren. Persoonlijk had ik een voorkeur voor de witte grenache van Maison Rose & Paul, biologische wijn, die € 10,00 bij het wijnhuis kost. Afsluitend flight drie met het thema “nieuwe rassen”: tempranillo, marselan en cinsault. Drie wijnen met een herkenbaarheid van het druivenras en elk een interessante smaak. Persoonlijk een lichte voorkeur voor de biologische tempranillo, calamiac terroir, van Domaine Combe Blanche  met een prijs van € 10,00 bij het wijnhuis.

Pays d’Oc: proef en combineer

Na deze flights kwam het boeiende wijn spijs gedeelte in het restaurant van Sinck. Bij de amuse werd een frisse, licht kruidige rosé geschonken: Domaine Gand Chemin, Le Bois des Roses, een blend van grenache gris (90%) en viognier (10%).

Bij het voorgerecht: gele biet, geitenlabneh en zonnebloempitjes werden roussanne van Calmel & Jospeh, Le Penchant en de chardonnay van Domaine La Louvière, La Souveraine geschonken. Twee sprekende wijnen, maar het gerecht had toch wel een behoorlijk smaakgehalte en dat was lastig voor de wijnen waarbij wat mij betreft toch de chardonnay als beste match uit de bus kwam. Als hoofdgerecht werd geserveerd: klassiek in rode wijn gestoofde varkenswang met krokantje aardappel en witlof. Hierbij geschonken: malbec van Domaine Pujol, Les Gaillards en pinot noir van Anne de Joyeuse, terroir des dinosaares Gargantuavis. Op zich twee eenvoudige wijnen, maar beide wijnen deden het goed bij deze klassieker uit de keuken van Sinck. De avond werd afgesloten met een selectie van kazen en daarbij werden geserveerd: een gewurztraminer van Les Collines du Bourdic en een alicante bouchet  van Domaine Viranel, Arômes Sauvages. Twee verrassende wijnen die beiden hun plek hadden bij deze selectie, uiteraard afhankelijk van de kaas. Beide interessante wijnen.

Conclusie: Pays d’Oc IGP wijnen zijn een paradijs voor wijnmakers en consumenten. Laat je leiden door de smaak van het druivenras en laat de “oude” herkomst los als het gaat om een pinot noir of een pinot gris. Laat het rassen spreken en wordt verrast door hetgeen de Pays d’Oc IGP te bieden heeft. Het is terecht een “liberty of style”!

Chris Alblas