logo WIJNJOURNAAL groen

Alsace wijnen wereldwijd in de lift

door | 28 apr 2022 | Internationaal

(Her)ontdek het terroir van de Alsace op Prowein

De vraag naar Alsace wijnen steeg het afgelopen jaar weer flink. In 2021 exporteerde de Alsace meer dan 37 miljoen flessen wijn; in vergelijking met het jaar ervoor steeg de verkoop met 18% in volume en 19% in waarde.

Prowein 2022: Vins Alsace aanwezig met 65 producenten Vanaf 15 tot 17 mei a.s. vindt de 26e editie van ProWein plaats in Düsseldorf. Ook Vins Alsace is hier ruim vertegenwoordigd. De uitgelezen plek om wijnen uit de Alsace te (her)ontdekken en de 65 aanwezige producenten weer eens uitgebreid te spreken. Een gedetailleerde lijst van de aanwezige exposanten is hier te vinden.

Niet op Prowein? Kom dan naar Rotterdam!
Op maandag 20 juni staat – als onderdeel van de internationale campagne Alsace Rocks – een terroir gedreven proeverij op het programma in Het Nieuwe Instituut, Rotterdam. Er komen 8 producenten uit de Alsace om de pers, handel en consument te breder te informeren over het bijzondere terroir van de Alsace. Wijnprofessionals kunnen zich via de Alsace Rocks site aanmelden.

Suikerschaal
Ook goed om te weten, voor zover nog niet bij u bekend: de laatste informatie met betrekking tot het suikergehalte in Alsace wijnen en de wijze van communicatie.
Vanaf oogstjaar 2021 is het verplicht om de suikergehalte op het etiket te vermelden. De nieuwe wet geldt voor stille wijnen met de aanduiding AOC, Alsace of Vin d’Alsace. Het is de bedoeling dat deze nieuwe regelgeving zorgt voor meer duidelijkheid en transparantie rondom (de smaak van) Alsace wijnen. Volgens Europese regelgeving moet het suikergehalte op één van de volgende manieren op het achterlabel van de fles zichtbaar zijn:
 
Optie 1. Door het gebruik van een van de volgende toepasselijke termen:

  • Sec/Dry: maximaal suikergehalte van 4 g/l*
  • Demi-sec/Medium-Dry: suikergehalte tussen 4 g/l en 12 g/l*
  • Moelleux/Mellow: suikergehalte tussen 12 g/l en 45 g/l
  • Doux/Sweet: suikergehalte minimaal 45 g/l   

Optie 2. Door gebruik van een schaal met indicatie, bijvoorbeeld:

Meer nieuws

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Nederland stuurt Andre Montijn naar Porto voor de Graham's Blend Series Competitie met zijn Douro Cobbler.Amsterdam, 15 april 2025 – Acht van de meest creatieve bartenders van Nederland verzamelden zich gisteren in de Sonora Bar in Amsterdam voor de...

Lees meer
SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

Hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt!Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap bij wijnhandel of supermarkt? Wil je beter leren proeven? Deze basiscursus neemt je in...

Lees meer
Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025Chris Alblas, die niet alleen register vinoloog van de Wijnacademie is, maar ook Register Wijndocent en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, organiseert in het najaar de cursus Wijnvignet in Arnhem.Wijnvignet...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This