Graham’s Port declareert Vintage 2011

door | 30 mei 2013 | Nieuws

Grahams_2011

Met gepaste trots kondigt Graham’s Port aan dat het 2011 als Vintage gedeclareerd heeft. De familie Symington, eigenaar van Graham’s, is overtuigd van de uitstekende kwaliteit van deze jaargang. Het is de vierde declaratie in twaalf jaar tijd.

Een combinatie van voldoende regen in de winter en ideale weersomstandigheden zowel in de aanloop naar als tijdens de oogst, zorgde voor klassieke Vintage condities. Hierdoor konden opmerkelijke Vintage Ports worden geproduceerd die nog vele decennia uitstekend kunnen rijpen op fles.

De Graham’s 2011 Vintage Port is uitzonderlijk te noemen en is het resultaat van een streng selectieproces. In totaal worden er slechts 8.000 dozen van 9 liter op de markt gebracht, een zeer beperkte hoeveelheid, die aanzienlijk lager is dan eerdere jaren. Hiervan zullen 7.000 dozen in 75cl flessen worden gebotteld.

De familie Symington heeft alleen de allerbeste wijnen van Graham’s vijf Quinta’s (wijngaarden) in de Upper Douro geselecteerd voor de 2011 Vintage Port. Het karakter en de kwaliteit van Graham’s Port is verbonden aan deze vijf Categorie A Quinta’s, die door hun verschillende ligging en terroir elk hun unieke bijdrage leveren aan de karakteristieke Graham’s stijl. Quinta dos Malvedos, het kloppend hart van Graham’s, levert de belangrijkste bijdrage (iets meer dan een derde) aan de 2011 Vintage Port. De andere vier Quinta’s – Tua, Lages, Vila Velha en Vale de Malhadas – zorgen voor balans.

De perfect gerijpte druiven werden onder ideale weersomstandigheden met de hand geplukt en gefermenteerd in lagares. De totale productie in 2011 van deze vijf Quinta’s bestond uit 1.454 vaten (88.855 dozen van 9 liter), en na maanden van intensieve proeverijen heeft de familie slechts 131 vaten (8.000 dozen van 9 liter) geselecteerd voor de Graham’s 2011 Vintage Port. De Graham’s 2011 is dus de optelsom van de allerbeste wijnen gemaakt op deze verschillende Quinta’s, en vertegenwoordigt slechts 9% van hun totale productie.

Graham’s ‘The Stone Terraces’ 2011 Vintage Port: Voor de eerste keer ooit bottelde de familie Symington naast de klassieke Vintage Port een zeer kleine hoeveelheid (250 dozen van 9 liter, oftewel 3.000 75 cl flessen) Vintage Port van twee zeer bijzondere wijngaardpercelen met traditionele steenhoudende terrassen op Quinta dos Malvedos. Vandaar de naam Graham’s ‘The Stone Terraces’ Vintage Port.

Deze twee 18e eeuwse terrasvormige wijngaarden hebben consequent buitengewone ports voortgebracht. Een van de twee percelen kreeg oorspronkelijk de naam Port Arthur en bestaat uit elf terrassen met leisteen, waarvan tien met slechts een enkele rij wijnstokken. De andere wijngaard staat bekend als Vinha dos Cardenhos en samen beslaan ze slechts een fractie (1,8 hectare) van de totale wijngaard op Malvedos (89 hectare). De laatste ligt overwegend op het zuiden, terwijl de Port Arthur en Vinha dos Cardenhos wijngaarden op het oosten en noorden liggen. Graham’s ‘The Stone Terraces’ 2011 Vintage Port is een zeer bijzondere en uitgesproken Vintage Port van buitengewone intensiteit en kwaliteit.

Graham’s Portwijnen worden in Nederland via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en de wijnspeciaalzaak, waaronder de ruim 100 leden die aangesloten zijn bij de Wijnkring, www.wijnkring.nl.

www.grahams-port.com

malvedos.wordpress.com

www.thevintageportsite.com