Graham’s Port: an amazing tasting

door | 7 jun 2013 | Redactie

Grahams

Importeur Verbunt mag zich heel gelukkig prijzen met Graham’s Port in het assortiment. Wat een topklasse. Exportdirecteur Euan Mackay, al jarenlang wereldwijd bekend vanwege zijn enorme expertise op het gebied van Port, kwam onlangs naar Nederland om een groep journalisten/wijnschrijvers in restaurant Vermeer bij te praten over de ontwikkelingen bij Graham’s en de recent gedeclareerde Graham’s Vintage 2011 te laten proeven.

Graham’s Port opgericht in 1820

William en John Graham zijn de oprichters van Graham’s Port, maar destijds genoten ze meer bekendheid in de textielhandel. In 1890 openden de Graham’s hun lodges in Vila Nova de Gaia, zodat ze zelf de rijping van de Port konden controleren. In datzelfde jaar kochten ze, als eerste Porthuis, eigen wijngaarden in de Douro. In 1970 werd Graham’s werd het huis overgenomen door de Symington familie.

Graham’s Vintage Port 2011: complexiteit en verfijning

Euan Mackay begeleidde het gezelschap tijdens de proeverij, die van start ging met de Graham’s Six Grapes: een buitengewoon mooie blend die bijna de kwaliteit van een vintage heeft. De Symington’s noemen het de vintage Port voor elke dag. De kleur is intens, in de geur een waaier aan rood fruit en donkere chocolade. Volle, elegante smaak. Voor Port liefhebbers een must en best buy (rond € 18,00 op internet). Nu de smaakpapillen op scherp staan volgde de proeverij met de componenten van 5 quintas voor de Vintage 2011. Quinta dos Malvedos levert een bijdrage van 35%. In de 108 hectare wijngaarden speelt de touriga nacional de hoofdrol. Zeer geconcentreerd met hints van cassis en eucalyptus. Op zich al zeer aangenaam om te drinken. Quinta do Tua levert een bijdrage van 16%, hier vind je wijngaarden met meer stenen dan wijnranken. De wijn lijkt ook een stenige smaak te hebben.  De derde bijdrage, 12%, is van Quinta das Lages: ook hier een hoge kleurintensiteit, een elegante smaak en veel rood fruit. De vierde component komt met 18% van Quinta da Vila Velha met eveneens hoge kleurintensiteit, licht floraal, rood fruit en donkere chocolade, maar ook frisheid en een tikkeltje meer alcoholisch. De vijfde component (19%) is afkomstig van Quinta do Vale de Malhadas, dat tegen de Spaanse grens ligt. Hier valt de minste regen en is de gemiddelde temperatuur hoger. Meer aroma, krachtige tannine en koffie aroma. Al deze componenten  resulteren in de rijke Graham’s Vintage 2011. Een klassiek jaar dat op de markt wordt aangeboden voor een prijs rond de € 63,00 per fles. Afsluitend werd een zeer speciale icon Port geproefd: The Stone Terraces 2011 (advies verkoopprijs € 116,00) afkomstig van 2 wijngaarden bij Quinta dos Malvedos waar de touriga nacional de hoofdrol speelt: ook hier een indrukwekkend kleurintensiteit en elegantie in de smaak met rijpe tannine.

P.S. Over de Vintage 2011 is al eerder gepubliceerd (zie historie Wijnjournaal 30 mei 2013).

Inspirerende lunch

Na deze proeverij volgde een lunch met inspirerende combinaties van Christopher Naylor en Niek Beute. Was er een spannender voorgerecht te bedenken dan oesters op een bedje van rode kool te combineren met de Six Grapes? Je moet het maar durven en dan ook nog toch de conclusie komen dat het past! Dat is genieten voor Christopher en Niek en uiteraard het aanwezige gezelschap. Het “officiële” voorgerecht bestond uit: morielen, ijskruid saus met ‘lady blue’ panna cotta, knolselderij puree en jus. Hierbij werd de bijpassende Graham’s 30 years old geserveerd. Daarna volgde de 20 years old met: Kalfszwezerik geglaceerd met kalfsjus, wortel en chermoula. Ook hier sloten de componenten mooi op elkaar aan. Vervolgens kwamen we tot de conclusie dat het heerlijke aspergeijs minder goed combineerde en sloten af met: aardbeien met gemarineerde bietjes, bevroren biet en munt, olijfolie ijs. Dit heerlijke gecombineerd met Graham’s Vintage port 1983. Het vakmanschap van Vermeer sluit naadloos aan bij dat van Graham’s: top!

Chris Alblas

WineParis Vinexpo 2023