De smaak van Muscat

door | 1 aug 2013 | Nieuws

civr-fr

De smaak van Muscat

De historische muskaatdruif bracht onze verre voorouders al in hogere sferen. De geur van wijn gemaakt van muskaat- of muscatdruiven is bedwelmend. Indringende aroma’s van roos en… druif! Dat klinkt misschien vreemd, maar een Muscatwijn is eigenlijk de enige wijn die heel herkenbaar naar druif ruikt. Muscat wordt gebruikt voor allerlei typen wijn: van droog wit, frisfruitig, licht mousserend tot likeurachtig zoet.

Glazen

Vin Doux Naturel

In de Roussillon is de muscat een veel aangeplante druif, die tot voor kort voornamelijk gebruikt werd voor het maken van Muscat de Rivesaltes, een zogenaamde Vin Doux Naturel. Deze versterkte wijn heeft een hoger alcoholpercentage dan gewone wijn, meestal zo’n 17% en is op een natuurlijke manier zoet door de aanwezige druivensuikers. De Muscat de Rivesaltes is lekker bij geitenkaas, fruitdesserts, citroentaart, een crème brulée of gewoon zomaar `s avonds als je van een zoetje houdt. Een geopende fles blijft in tegenstelling tot een ‘gewone’ wijn enkele weken goed, je hebt er dus lang zoet plezier van.

Nu ook droge Muscats in de Roussillon

Sinds enige tijd zijn er ook wijnboeren in de Roussillon die mooie droge Muscats maken. Een droge muskaatwijn is vooral bijzonder door de combinatie van de zwoele geur van de muskaatdruif en het aangenaam frisdroge karakter van de wijn. Zo’n Muscat sec is door het frisse karakter een heerlijk aperitief: je ruikt veel druif en waant je in mediterrane sferen. Doet het ook goed bij gegrilde vis of kaas.

Fles Muscat de Noel

En straks Muscat de Noël

Speciaal voor de kerst bottelen verschillende wijnboeren in november jonge zoete Muscat, gemaakt van de in augustus geplukte druiven. De wijnen mogen pas op de derde donderdag van november, als een soort primeurwijn verkocht worden. Met het oog op de feestdagen vaak met een speciaal kerstetiket

Een paar tips:

Muscat de Rivesaltes:

* Domaine Laporte, Muscat de Rivesaltes, €15,50 bij de winkels van de Gouden Ton


* Château de Calce, Muscat de Rivesaltes, €10,65 bij Les Généreux


* Domaine Gardiés, Muscat de Rivesaltes Flor, €13,65 (0,5 l) via www.terroirwijn.nl

* Domaine Sarda Malet, Muscat de Rivesaltes,€13,90 via www.okhuysen.nl      


* Domaine Boudau, Muscat de Rivesaltes, € 12,50 via www.werkhovenwijnen.nl

Muscat Sec:

* Domaine Boudau, Muscat Sec, €9,99, www.vanerpwijn.nl

* Arnaud de Villeneuve, Muscat Sec, €7,95, www.wijnenenwijn.nl