Alain Moueix: biodynamisch werken meer complexiteit in de wijn

door | 8 aug 2013 | Redactie

IMG_0371

Het is weer even geleden dat Nederlandse wijnprofessionals zich konden laten inspireren door een lezing van Alain Moueix tijdens het “Cru Bio” evenement, een initiatief van Vinopres en in Nederland door Ghislaine Melman gecommuniceerd. Alain Moueix is de eigenaar van Château Fonroque, Saint-Emilion Grand Cru Classé.

Biodynamisch werken vraagt dat je de natuur begrijpt, aldus Alain in zijn inleiding. De maan speelt een hoofdrol in je werkzaamheden in de wijngaard. Als de maan dicht bij de aarde staat en er is meeldauw dan heb je vrijwel geen koper nodig om die te bestrijden, zoals in het 2012. De bodem is levend organisme en het onze verantwoordelijkheid om de wijngaard in goede conditie door te geven aan de volgende generatie. Biodynamisch werken zorgt voor een betere kwaliteit in de wijn, aldus Alain. Door op deze wijze te werken worden de wijnstokken resistenter tegen ziektes komt er een betere balans in de opbrengst. Een groene oogst is minder nodig, omdat de stokken zelf hun opbrengst reguleren.

IMG_0372

Meer expressie van bodem

Opvallend is dat de druiven eerder rijp zijn dan die in wijngaarden waar niet biodynamische gewerkt wordt. Dat heeft als voordeel een betere balans tussen suiker en zuurgraad: meer frisheid, meer fruit, meer complexiteit en meer expressie van de bodem. Biodynamisch werken betekent een harmonie tussen bodem, plant en medewerkers. Medewerkers hebben meer kennis nodig over de planten in de wijngaard, zij moeten meer observeren wat er in de wijngaard gebeurt. De maanstand kan ook werken in het weekend met zich meebrengen. Biodynamisch werken vraagt meer tijd en energie, maar dan krijg je ook meer van die bodem dan bij gewone wijnbouw. De wijnen van Alain Moueix zijn een overtuigend bewijs van hetgeen hij betoogt!

Chris Alblas