logo WIJNJOURNAAL groen

Alain Moueix: biodynamisch werken meer complexiteit in de wijn

door | 8 aug 2013 | Redactie

IMG_0371

Het is weer even geleden dat Nederlandse wijnprofessionals zich konden laten inspireren door een lezing van Alain Moueix tijdens het “Cru Bio” evenement, een initiatief van Vinopres en in Nederland door Ghislaine Melman gecommuniceerd. Alain Moueix is de eigenaar van Château Fonroque, Saint-Emilion Grand Cru Classé.

Biodynamisch werken vraagt dat je de natuur begrijpt, aldus Alain in zijn inleiding. De maan speelt een hoofdrol in je werkzaamheden in de wijngaard. Als de maan dicht bij de aarde staat en er is meeldauw dan heb je vrijwel geen koper nodig om die te bestrijden, zoals in het 2012. De bodem is levend organisme en het onze verantwoordelijkheid om de wijngaard in goede conditie door te geven aan de volgende generatie. Biodynamisch werken zorgt voor een betere kwaliteit in de wijn, aldus Alain. Door op deze wijze te werken worden de wijnstokken resistenter tegen ziektes komt er een betere balans in de opbrengst. Een groene oogst is minder nodig, omdat de stokken zelf hun opbrengst reguleren.

IMG_0372

Meer expressie van bodem

Opvallend is dat de druiven eerder rijp zijn dan die in wijngaarden waar niet biodynamische gewerkt wordt. Dat heeft als voordeel een betere balans tussen suiker en zuurgraad: meer frisheid, meer fruit, meer complexiteit en meer expressie van de bodem. Biodynamisch werken betekent een harmonie tussen bodem, plant en medewerkers. Medewerkers hebben meer kennis nodig over de planten in de wijngaard, zij moeten meer observeren wat er in de wijngaard gebeurt. De maanstand kan ook werken in het weekend met zich meebrengen. Biodynamisch werken vraagt meer tijd en energie, maar dan krijg je ook meer van die bodem dan bij gewone wijnbouw. De wijnen van Alain Moueix zijn een overtuigend bewijs van hetgeen hij betoogt!

Chris Alblas

Meer nieuws

All you need is Wine Paris

All you need is Wine Paris

Wine Paris 2025 has confirmed its ranking as the world’s leading wine and spirits event following three days of record attendance. A total 52,622 visitors took part in the exhibition, 45% of them internationals from 154 countries. Despite the unpredictable...

Lees meer
Festival TREK viert 11e seizoen met 9 edities

Festival TREK viert 11e seizoen met 9 edities

Grootste rondreizende food festival van NederlandHet komende seizoen van Festival TREK belooft een bijzondere te worden. Het grootste rondreizende food festival van Nederland zal haar 11e seizoen afsluiten met een speciale verjaardagseditie van 5 t/m 7 september in...

Lees meer
It’s showtime in Düsseldorf

It’s showtime in Düsseldorf

Photo: @Messe DüsseldorfExciting programme lures international wine and spirits industryWhen March sees ProWein come to town the whole of Düsseldorf turns into a hotspot for the international wine and spirits sector. For six days everything in the Rhine...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This
G-YD8G14ETJ5