Chapeau voor restaurant De Watermolen in Velp

door | 26 aug 2013 | Op bezoek bij, Redactie

sauvignon-blanc-lurton

Tijdens de restaurantweek bezocht uw redacteur, Chris Alblas (zie ook www.svbe.nl), restaurant De Watermolen in Velp. De ontvangst door gastvrouw Lisanne Kluit was even hartelijk als professioneel. De tafel was mooi gedekt en op tafel stonden kaartjes met daarop het menu en de wijnsuggesties. Erg praktisch, want dan kun je even rustig kijken en hoef je het niet direct te onthouden. Het diner startte met een licht mousserende sauvignon van de Lurton familie. De wijnsuggesties bij het menu lieten uw redacteur deze avond voor wat het was en de wijnkaart werd gevraagd. De wijnkaart is een behoorlijk boekwerk dat een ruime keus biedt aan wijnen uit vrijwel alle windstreken. Mooi opgebouwd met veel smaakvariaties. Voor wijnliefhebbers is De Watermolen ook zeker een aantrekkelijk adres.

Na de amuse, een pittige gaspacho, volgde een mooi trio van gravad lax met zalmtartaar, vitello tonato en eendenham met gegrilde groene asperges. De wijnsuggestie was een pinot gris uit Nieuw-Zeeland, maar uw redacteur koos voor de witte Muga, een fraaie Rioja (blend van 90%  viura en 10%  malvasia met drie maanden houtlagering). De most heeft een vergisting ondergaan op nieuw Frans eikenhout en bleef vervolgens drie maanden in contact met de lie. Zeer subtiele houttoets, een plaatje van een witte Rioja. Bij het hoofdgerecht, runderlende van het Here-Ford rund met USA sucade en rode wijnsaus, was de wijnsuggestie een merlot uit Californië. Wijnen uit Californië kunnen soms een zoetje hebben en daarom werd voor een klassiekere wijn gekozen: 2009 Château Sainte Barbe, AC Bordeaux. Een wijn met 80% merlot, 10% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc. Mooie volle rode kleur, bessen en kruiden in de geur en krachtige smaak. Combineerde goed bij de runderlende. Bij het nagerecht, nougatparfait met mango-sorbetijs ijs en eiwitschuim, werd een Muscat de Rivesaltes geadviseerd. Op zich een prima wijn, maar ook hier werd gekozen voor een andere wijn: Late Harvest sauvignon blanc van het Chileense wijnhuis Errazuriz. Dat was een echt feestje! Wat een finesse in deze wijn, klasse.

Restaurant De Watermolen behoort zonder twijfel tot de toprestaurants van Gelderland. Meer informatie is te vinden op www.de-watermolen.nl

Chris Alblas