Apulië: in de hak van de laars

door | 17 sep 2013 | Nieuws, Redactie

Apulië, op zijn Italiaans Puglia, is met Veneto en Emilia-Romagna, een van de grootste wijnproductiegebieden van Italië. Er wordt gemiddeld zo’n 5,5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Er zijn meer dan twintig verschillende DOC benamingen en hun aantal neemt nog steeds toe. Bij elkaar leveren zij maar een klein deel van het totale jaarlijkse volume uit ‘de hak van de laars’. Apulië is namelijk de hiel en de hoge hak van de laars, die het schiereiland Italië is. Het gebied ligt in de klimaatzone van de Adriatische Zee.

IMG_1607

Tenute Rubino in Brindisi: vrouwen halen de oogst binnen

Het wijnbedrijf Tenute Rubino is te vinden in Brindisi. De 200 hectare wijngaarden liggen op zo’n 15 minuten rijden van deze stad. Een deel van de oogst wordt sinds mensenheugenis binnengehaald door vrouwen. Medio september worden wijnliefhebbers uitgenodigd om op zaterdag de oogst mee te maken, zo ook uw redacteur Chris Alblas. Aan de rand van de wijngaard hoor je de vrouwen al zingen. Met het plukken van de druiven wordt een jaar van hard werken afgesloten, zo vertelt Luigi Rubino, eigenaar van Tenute Rubino. Vrouwen maken een belangrijk deel uit van het totale bedrijf. Vrouwen plukken een deel van de oogst, de rest gebeurt machinaal. Met de oogst van 2013 werd medio augustus een begin gemaakt en het eind ligt begin oktober.

IMG_1603

Luigi Rubino

Zonbestendige rassen

Apulië kent specifieke druivenrassen, opgewassen tegen de hitte en de droogte. Mocht de droogte extreme vormen aannemen, dat vindt irrigatie plaats. Vandaar dat ergens te lezen stond: “geen zip zonder drip”, een verwijzing naar de drip irrigatie. Een wit ras dat goed hittebestending is, is onder andere de vermentino. Een ras dat in zuidelijke gebieden vaker voorkomt. De belangrijke blauwe druivenrassen zijn de primitivo, negroamaro en susumaniello. Bij Tenute Rubino zijn de witte rassen inmiddels biologisch gecertificeerd, de blauwe zijn in conversie. Op zich is het in deze regio niet erg moeilijk om biologisch te werken, maar de bureaucratie vormt de grootste belemmering, aldus Luigi, die 70% van al zijn wijnen naar het buitenland exporteert. In Nederland zijn de wijnen verkrijgbaar bij “Smaak van Puglia” in Woerden en “Vinissimo” in Nieuwstadt.

Portfolio breidt zich uit; Visellio rode topper 

Het nieuwste product is de mousserende wijn met de naam Libens van de vermentino druif, een Spumante extra dry IGT Salento. Persoonlijke favorieten:

  • 2012 Vermentino, IGT Salento (wit)
  • 2012 Saturnino Salento, Rosato Negroamaro, IGT Salento (rosé)
  • 2010 Visellio, IGT Salento, Primitivo (rood); topper van het bedrijf
  • 2011 Punta Aquila, IGT Salento, Primitivo
  • 2010 Jaddico, DOC Brindisi, een blend van 70% negroamaro, 15% montepulciano en 15% malvasia nera
  • 2009 Aleatico, IGT Puglia, Aleatico, dessertwijn met slechts 10,5% alc.

Chris Alblas