EMIEL KWEKKEBOOM WINNAAR PRIX CULINAIRE ‘LE TAITTINGER’ BENELUX

door | 25 sep 2013 | importeurs, Nieuws

130923PrixTaittingerPress3

Op maandag 23 september 2013 won Emiel Kwekkeboom van Restaurant La Rive de 47e editie van de Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ Benelux. De finale werd gehouden op het ss Rotterdam en is het prestigieuze jaarlijkse evenement voor talentvolle en ambitieuze koks.  Emiel Kwekkeboom zal Nederland vertegenwoordigen in de internationale wedstrijd in Parijs op 26 november 2013. 

Prix Culinaire ‘Le Taittinger’

Ter nagedachtenis aan Pierre Taittinger, grondlegger van het legendarische champagnehuis Taittinger, werd in 1967 voor het eerst de Prix Culinaire International door Pierre Taittinger georganiseerd en is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het biedt een platform aan talentvolle en ambitieuze chef-koks. In november 2011 won de Nederlandse Lars van Galen de internationale beker. Vorig jaar wist Jonathan Zandbergen – chef van Het Veerhuys in Almere – namens Nederland een derde plek te behalen. En dit jaar dus wederom een Nederlandse winnaar, die zijn culinaire kunsten mag gaan verantwoorden tijdens de finale in Parijs.

Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2005

Tijdens de Prix Culinaire werd voor het eerst nieuwe jaargang van de prestige cuvée de Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs uit 2005 geschonken. Een in aanbod zeldzame en daarmee zeer exclusieve cuvée.

Regels en vakjury

De leeftijd van de deelnemers is tussen de 24 en 39 jaar. De chefs die dit jaar meededen, hadden voor de finale zalm op het menu staan. Dit was een verplichte opdracht. De bereiding voor 8 personen van een zalm (3 tot 4 kg.), in bladerdeegkorst zonder kop, vrij te kiezen vulling plus twee vrij te kiezen garnituren, vergezeld met een verplichte saus: Choron (apart te serveren), opgemaakt op een rechthoekig blad (van circa) 40 x 60 cm. Sauskom meegeleverd. De jury bestond uit 12 topkoks uit Nederland en België en wordt aangevoerd door de heer Pierre Fonteyne, voorzitter van de Belgische jury en de voorzitter van de Nederlandse jury, Jean Jacques Menanteau.

Prijs

De prijs betrof een beker, een diploma, een geldbedrag van 2400 euro en een fles Champagne Brut Réserve van Taittinger Methusalem, welke werden uitgereikt door Vitalie Taittinger, de dochter van Pierre-Emmanuel Taittinger, de eigenaar van het gelijknamige champagnehuis.

Over Taittinger

Taittinger is een van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre-Emmanuel Taittinger. Het werd opgericht in 1734 door Jacques Fourneaux. Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan bijna 300 hectare eigen wijngaarden, gelegen op de beste locaties. De meest verkochte champagne van Taittinger is de Brut Réserve, een Champagne met een subtiele, lichte smaak, op basis van 60% pinot-druiven en 40% chardonnay. Behalve de Brut Réserve, Demi-Sec en Brut met jaartal (Millésimé), voert Taittinger een voortreffelijke Brut Rosé, de after dinner champagne Nocturne Sec, de single vineyard Les Folies de la Marquetterie en ook de bijzondere Prélude, een Brut op basis van druiven met een klassering van 100% op de schaal van de Crus. Vlaggenschip is de Cuvée Prestige ‘Comtes de Champagne’, verkocht als Blanc de Blancs en Rosé. Wijnen die de grootsheid van Champagne Taittinger verder benadrukken.

Over Oud Reuchlin & Boelen

Oud Reuchlin & Boelen is het oudste wijnhuis van Nederland. Sinds 1733 is het bedrijf partner voor klanten in de Horeca, Retail en Foodbranche. Het streven is naar strategische samenwerking en de klant met uiterste service en kennis terzijde staan. Oud Reuchlin & Boelen beschikt over een uitgebreid en nog steeds groeiend assortiment, een schat aan traditionele en actuele expertise en een team van enthousiaste medewerkers. Wij kennen niet alleen onze producten, maar ook de mensen aan wie u ze uiteindelijk verkoopt. Niet alleen vandaag, maar ook uw klanten van morgen.

V.l.n.r. Vitalie Taittinger (Champagne Taittinger), Emiel Kwekkeboom (Restaurant La Rive), Christiaan Hintzen (Oud Reuchlin & Boelen)