Basiscursus met examen en diploma Wijnvignet in vier avonden

door | 2 jan 2014 | Nieuws, Opleiding

SWEN-logo-wijndocent

Is dit uw goede voornemen: Meer weten over wijn?

Volg de uitgebreide cursus wijnvignet met diploma!

In deze cursus wordt u wegwijs gemaakt in de wijnbereiding, de belangrijkste druivenrassen voor witte en rode wijn. Ook vertelt de docent u hoe mousserende – en versterkte wijn wordt gemaakt. U ziet waar de belangrijkste wijngebieden van de wereld liggen en wat de invloed van een wijnmaker op de wijn is als een wijn houtlagering krijgt. U leert eenvoudige proefnotities maken en leert de belangrijkste geuren te herkennen. Voor deze cursus wordt gebruik gemaakt van het boekje “Ik weet wat van wijn”.

Programma

Op de eerste cursusavond wordt u verteld wat wijn is, hoe witte wijn wordt gemaakt en de belangrijkste witte druivenrassen. Er wordt uitleg gegeven hoe wijn smaakt, wat een goed wijnglas is en de juiste kurketrekker. Ook ziet u de juiste drinktemperaturen van wijn. U proeft zes verschillende witte wijnen en u maakt zelf proefnotities. Vervolgens kijkt u of uw notitie past bij één van de druivenrassen die in het boekje staan. Er wordt ingegaan op de achtergrond van de wijn en het wijngebied. De belangrijkste wijngebieden van Frankrijk en Duitsland komen aan de orde. Een aantal basisgeuren ruikt u in aparte geurflesjes.

Op de tweede cursusavond wordt de stof van de eerste kort herhaald en proeft u nog een keer een wijn van de eerste avond; herkent u deze? Daarna komen de belangrijkste blauwe druivenrassen aan de orde. Deze avond wordt uitgelegd hoe rode wijn wordt gemaakt en proeft u verschillende rode wijnen. Ook dan maakt u uw eigen proefnotities (oefenen met wijn in woorden) en vergelijkt u deze met de notities die bij de druivenrassen in het boekje staan. Ok hier worden geurflesjes gebruikt voor de basisgeuren. U krijgt informatie over de wijn en het wijngebied. De belangrijkste wijngebieden van Spanje en Italië worden besproken. U krijgt een DVD te zien over Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

Op de derde avond wordt de stof van de eerste twee kort herhaald en proeft u nog een keer een wijn van de tweede avond; herkent u deze? U krijgt informatie over de productie van wijn in de wereld, de etiketteringsvoorschriften/wijnwetgeving en wijn& gezondheid. Vervolgens wordt ingegaan op de bereiding van mousserende en versterkte wijn. Uiteraard proeft u ook mousserende en versterkte wijnen. U krijgt informatie over de wijn en de wijngebieden. U krijgt een DVD te zien over Champagne. De belangrijkste gebieden van de overige Europese en nieuwe wijnlanden worden besproken. Ook deze avond werkt u met de geurflesjes.

Op de vierde cursusavond wordt kort de stof van de eerdere avonden herhaald en komen nog een aantal geuren aan de orde, die u vervolgens in de wijn terug kunt vinden. Deze avond krijgt u verder een korte uitleg over de combinatie van wijn en spijs in theorie en praktijk. Vervolgens ziet u een DVD over de productie van Port, proeft u een glas Port en combineert u deze met een blauwschimmelkaas. De cursus wordt met een examen en diplomering afgesloten.

De kosten voor deze cursus bedragen € 160,00 incl. cursusboekje “Ik weet wat van wijn”, examen en diploma.

Docent: Chris Alblas

Cursusavonden 2014 (donderdagavonden): 23 januari, 27 februari, 27 maart, 8 mei en 22 mei (reserve-avond).

U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar: alblas@svbe.nl

Chris Alblas

SVBE Wijnprofessionals

Beatrixstraat 44

NL 6824 LR Arnhem

Tel. 00 31 (0) 26 443 4360

Mobiel 00 31 (0) 6 28 24 28 13

Twitter: @ChrisAlblas

Webshop: www.biowijn.info