Het succesverhaal van de Sauvignon Blanc

door | 22 jan 2014 | Internationaal, Nieuws

new zea

Het wordt zomer: succesverhaal van de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc
“Productie in tien jaar verviervoudigd ”

De Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc is een van de grootste succesverhalen in de wijnwereld. De wijn is tegenwoordig dan ook niet meer weg te denken uit de wijnspeciaalzaken, betere supermarkten of op de kaarten in restaurants en wijnbars vooral als “wine by the glass”. Nieuw-Zeeland is een relatief jong wijnland, slechts 30 jaar geleden werd de Sauvignon Blanc voor het eerst geproduceerd voor commerciële doeleinden. Sindsdien zijn de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs uitgegroeid tot een sterk internationaal merk. Maar liefst 84% van de totale wijnexport van Nieuw-Zeeland bestaat uit Sauvignon Blanc. Dit betekent een spectaculaire groei in de wijnproductie. Tussen 2002 en 2011 is de Sauvignon Blanc productie zelfs verviervoudigd.

De enorme productiestijging is het gevolg geweest van de ontdekking van Marlborough. Ontdekt werd dat dankzij de bodem en zon in Marlborough er unieke, aromatische, pittige droge witte wijn geproduceerd kon worden met een smaak die nergens anders ter wereld geproefd kan worden. De scherpe, droge, fruitige en goed combinerende wijnen worden snel opgepikt door een markt die opzoek is naar smaakvolle wijnen. De aantrekkelijke prijs kwaliteit verhouding bevordert ook de stijgende vraag naar Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc.

Marlborough
Marlborough bestaat uit drie sub regio’s met ieder een eigen karakter en terroir. Wairau, de grootste regio, is onderverdeeld in twee gedeeltes: Noord-Wairau beschikt over een lichtere, steenachtige bodem. Hier worden dan ook meer etherische, aromatischere wijnen geproduceerd. Zuid-Wairau heeft een zwaardere, kleiachtige grond. Hier worden wijnen geproduceerd die een geconcentreerdere en rijkere smaak bevatten met een prachtig pallet aan verschillende smaken. Awatare Valley, de derde sub-regio, is iets zuidelijker gelegen. Deze iets koudere regio staat bekend om haar grassige en minerale wijnen die vaak tonen van tomatenblad en brandnetel bevatten.

Overige regio’s

Via Cook Strait komen we uit bij Wairarapa en Martinborough, beide gelegen in het zuidelijke deel van het Noord eiland. De Sauvignon Blancs die hier geproduceerd worden bevatten vaak meer fruit tonen in plaats van kruidige tonen. Verder naar het noorden, in Hawke ’s Bay worden de verschillen nog duidelijker: de Sauvignon Blancs die hier geproduceerd worden bevatten vaak accenten van nectarine en hebben een zachtere zuurgraad.

Mythes
Bob Campell MW, regionaal voorzitter van de World Wine Awards van New Zealand, is overtuigd van het feit dat de Nieuw-Zeelandse wijnproducenten nog niet alles hebben laten zien: “Ook de komende jaren zullen zij nog met verrassingen komen.” Echter bestaan er wel allerlei mythes over de wijnen uit Nieuw-Zeeland. Veel wijndrinkers geloven dat Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs binnen 2 of 3 jaar na de oogst geconsumeerd moeten worden. Campell wilde hier wel eens onderzoek naar doen en opende onlangs een fles Lawson Dry Hills Sauvignon Blanc uit 2001, het eerst jaar dat wijn gebotteld werd met een schroefdop. “De wijn was nog in perfecte staat en zal waarschijnlijk ook het volgende decennia nog prima smaken.” Oudere Sauvignon Blancs kunnen dan wel iets van hun pittige fruitigheid verliezen, in de loop der jaren worden ze wel verrijkt met een geroosterde, eikenachtige complexiteit. Campell geniet juist meer van de iets oudere wijnen: “Laatst genoot ik nog van een wijn uit Montana die 20 jaar na de gebottelde datum pas geopend werd. Al moet ik er wel bij zeggen dat we een aantal flessen moesten openen voordat we een fles in goede conditie te pakken hadden.”

Trends
Huidige trends op het gebied van Sauvignon Blanc zijn o.a. de toename van kleinere producties en vat gefermenteerde, gerijpte wijnen. Ook vindt er een sterke verschuiving plaats naar de biologische wijnbouw. Een aantal jaar geleden was de Sauvignon Blanc nog homogeen in zowel prijs als stijl: verschillende druiven van verschillende wijngaarden werden samengevoegd. Tegenwoordig worden deze sub-regionale stijlen in de markt gezet als wijnen uit één wijngaard. De Sauvignon Blanc uit Marlborough wordt zowel goedkoper als duurder. Een overproductie in 2008, als gevolg van een zeer grote oogst, zorgt voor een stijging in de verkoop van bulkwijnen. Sommige van deze wijnen zijn geëxporteerd naar markten waar de kosten werden teruggebracht wat leidde tot lage prijzen.
Anderzijds is er een concurrentiestrijd gaande om wie de beste Sauvignon Blanc produceert. Dat aan kwaliteit een prijskaartje hangt bewijzen een aantal wijnhuizen zeker. Brancott Estate lanceerde onlangs het nieuwe label Chosen Rows. Deze zeer exclusieve wijn kost 80 Nieuw-Zeelandse dollars per fles ofwel iets meer dan 40 euro. Foxes Island bracht een iets goedkopere variant op de markt, een fles van het label Lapine is te verkrijgen voor de vriendelijke prijs van 55 Nieuw-Zeelandse dollars. Ook andere producenten hebben aangegeven ook te zullen volgen.
NZ Sauvignon Blanc feiten

Oppervlakte van de wijngaard (2012):

19.930 hectare (58% van de Nieuw-Zeelandse wijngaarden)

Tonnen oogst in 2012:

181.121 ton (68% van de gehele Nieuw-Zeelandse druivenoogst)

Tonnen per hectare 2012:

9 ton

Marlborough Sauvignon Blanc jaaroverzicht

2012:   Een relatief koud jaar zorgt voor een redelijk bescheiden oogst. Sommige wijnen bevatten een hoog zuurgehalte toch zijn de wijnen meestal van goede kwaliteit.

2011:    Grootste Sauvignon Blanc oogst ooit, van bovengemiddelde kwaliteit. Gered door een uitstekende nazomer.

2010:    Een uitstekende oogst waarin geconcentreerde wijnen van een constante kwaliteit geproduceerd zijn. Veel beter dan dit wordt het niet.

2009:    Een gemiddelde oogst die is beïnvloed door de regen. Variabele kwaliteit, de beste wijnen zijn erg goed.

2008:    Een grote, door regen beïnvloede oogst. Uitstekende wijnen van laag bebouwde en vroeg geoogste wijngaarden. Sommige mindere wijnen aan de onderzijde.

2007:     Een bovengemiddeld goed jaar.

2006:    Een perfect jaar, tevens één van de eerste. Ook wel het makkelijkste jaar ooit genoemd. Perfecte wijnen die te vergelijken zijn met wijnen uit 2010.

2005:    Een warm jaar met een lange, droge herfst. Een gemakkelijke, geordende oogst waarin goede wijnen geproduceerd zijn.

Gebied waar Sauvignon Blanc is geplant:

Marlborough:  17648 ha

Hawke ‘s Bay:  1015 ha

Nelson:  479 ha

Wairarapa:  316 ha

Overig:  165 ha