Concours Mondial de Bruxelles 2014 (1)

door | 5 jun 2014 | Nieuws, Redactie

CMB Brussel 2014

Dit jaar vierde dit toonaangevende wijnconcours de 20ste verjaardag in Brussel. Voor de 11de keer mocht ik als jurylid deelnemen aan dit concours en dit jaar speciaal voor het beoordelen van zoete en versterkte wijnen. Een bijzondere ervaring! Alle wijnen zijn blind geproefd en na de proefsessie werden de namen bekend gemaakt.

Slechts drie “zoete” medaille winnaars op eerste proefdag

Op de eerste dag passeerden 35 wijnen het 5 koppige panel. In de eerste serie uitsluitend zoete mousserende wijnen. De tweede wijn in de serie stemde me uitermate vrolijk en dat bleek later te zijn: Jacob’s Creek Moscato Sparkling uit Australia. Deze wijn behaalde op het concours een terechte gouden medaille. Deze wijn heeft een prima evenwicht en heeft geen plakkerige zoetheid. Bij Jacob’s Creek zal men sowieso wel blij zijn met de behaalde resultaten: 8 medailles, waarvan 4 goud, 3 zilver en 1 “great gold” voor Jacob’s Creek Shiraz Rose 2013. De andere inzenders moesten een medaille ontberen. Na de serie zoete mousserende wijnen volgde, zo bleek later: “sweet wines petit/gros manseng”. Later bleek dat slechts één wijn een medaille had behaald: 2011 Domaine du Cinquau Cuvée l’Esprit afkomstig uit Jurancon kreeg zilver. Deze wijn had wat mij betreft wel een gouden medaille mogen ontvangen: helder goud gele kleur, fris in het zoet, mooie balans, klasse! Daarna volgde een serie “sweet wines from Italy”. Persoonlijk had ik ook hier een aantal keren hogere scores dan mijn andere panelleden, want uiteindelijk bleek dat slechts één wijn uit de serie van acht een –zilveren- medaille had behaald: 2010 Semplice di Gianni Vin Santo, Vin Santo del Chianti Classico DOC. De proefdag eindigde met “sweet fortified wines” uit diverse landen en continenten: een uitdaging om te proeven! Niet één wijn uit de serie behaalde voldoende punten voor een medaille. Een karige oogst zo bleek: van de beoordeelde 35 wijnen behaalden slechts 3 wijnen een medaille.

Chris Alblas, register vinoloog