Hubrecht Duijker Erelid Verenigde Vinologen Nederland

door | 11 sep 2014 | Nieuws, Opleiding

vvn2014HD

Tijdens een Buitengewone Ledenvergadering hebben de aanwezige leden unaniem het voorstel om Hubrecht Duijker Erelid te maken, bekrachtigd. Dit heugelijke feit vond plaats op Kasteel Engelenburg in Brummen op woensdag 10 september jongstleden ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de vereniging.

Master of Wine Cees van Casteren, voorzitter van de Verenigde Vinologen Nederland, noemde Hubrecht Duijker niet alleen ‘Vinoloog avant la lettre’ maar ook ‘Vinoloog avant le mot’, aangezien Hubrecht Duijker de bedenker is van het woord Vinoloog. Een woord dat inmiddels zelfs is opgenomen in de Van Dale. “In die zin dankt de vereniging in zekere zin zijn bestaan aan Hubrecht Duijker”, meende van Casteren. Verder speelde voor de Verenigde Vinologen Nederland een belangrijke rol dat Hubrecht Duijker zelf ook de opleiding tot Vinoloog heeft gevolgd en slaagde voor het examen. Daarnaast was Duijker lange tijd lid en is vanaf het begin van de vereniging een geweldige Vinologen-promoter.

Meest onderscheiden wijnschrijver
Hubrecht Duijker is Nederlands bekendste wijnschrijver. Later dit jaar komt zijn 116e boek uit, ‘In Vino Vrolijkheid’ waarin een apart hoofdstuk is gewijd aan Vinologen. Hij heeft een Wikipedia pagina, organiseert wijnreizen, heeft ontelbare lezingen gehouden, columns geschreven in diverse kranten en tijdschriften (waaronder Het Parool, Financieel Dagblad, De Telegraaf, Perswijn en nog twintig andere publicaties). Duijker was jarenlang actief op televisie, onder andere bij de AVRO en is de meest onderscheiden wijnpersoonlijkheid van Nederland. Zo is hij Wine Communicator of the Year, ontving de Julia Child Award en de Glenfiddich Award voor het beste wijnboek en de titel Meest invloedrijke Wijnpersoonlijkheid van Nederland (Meininger’s Wine Business International). Zijn website www.hubrechtduijker.com wordt maandelijks bezocht door 20.000 bezoekers. Binnenkort verschijnt zijn multimedia cursus Wijnkenner in een weekend samen met Jancis Robinson MW uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Verenigde Vinologen Nederland
De VVN is een onafhankelijke landelijke vakvereniging van wijnspecialisten waarvan personen met de titel ‘Vinoloog van de Wijnacademie’ lid kunnen worden. Cursisten aan de opleiding ‘Vinoloog van de Wijnacademie’ hebben de mogelijkheid om aspirant lid te worden. De VVN telt momenteel ca. 450 leden. Vele leden houden zich professioneel bezig met wijn in onder meer wijnhandel, slijtersbranche, horeca, journalistiek, consultancy en educatie. Daarnaast telt de VVN de nodige leden die nog niet beroepsmatig met wijn bezig zijn maar vanuit hun speciale interesse voor wijn vinoloog zijn geworden.