Bib Gourmand Benelux 2015: wereldse smaken en toch lekker lokaal

door | 5 nov 2014 | Boeken en films, Nieuws

GM_BibGourmandBNL_2015

Michelin pakt in zijn nieuwste gids voor het eerst uit met meer dan 285 Bib Gourmand adressen en verwelkomt 57 nieuwkomers.

De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoensgebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. Een begrip dat niet in één woord samen te vatten is, maar heel divers is. Klassiek, innovatief, Aziatisch, Italiaans … de vermenging van kookstijlen zorgt voor dynamiek en spanning. De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bewijst dat gastronomisch dineren niet duur hoeft te zijn.

De cijfers van editie 2015 spreken voor zich: 285 restaurants, waarvan 57 nieuwkomers, krijgen het bekende symbool naast hun naam. De Michelin inspecteurs reisden naar alle uithoeken van de Benelux en vonden er uiteenlopende leuke adresjes, die duidelijk aanslaan. Jong en oud, zakelijk en privé, voor de lunch en het diner, … Deze gids bewijst het: er is een Bib voor iedereen, en voor elke gelegenheid!

België en Luxemburg spannen de kroon met 35 nieuwkomers, een stijging met zowat vijftig procent ten opzichte van de vorige gids! De diversiteit en variatie van de selectie springt meteen in het oog, zowel qua keukenstijl als qua ligging. Zo geniet u bij taverne de la Fermette (Rochehaut) van pure, traditionele smaken die schitteren in al hun eenvoud, verleidt Nano (Hasselt) met zijn inventieve aanpak van klassieke gerechten en smult u bij Toi Moi et la Mer (Oostende) van heerlijke visgerechten met mediterrane accenten.

Een Bib-adresje is dus nooit ver weg, zeker niet in Brussel! De hoofdstad heeft er namelijk elf nieuwe restaurants bij die een mooi overzicht bieden van het internationale karakter van de stad. Hebt u bijvoorbeeld zin in pure Italiaanse smaken op basis van topproducten? Dan moet u bij Caffè Al Dente (Ukkel) zijn. Bent u op zoek naar authentieke Thaise smaken? Dan is Villa Singha (Oudergem) een uitgelezen plek. Of mag het goede Belgische kost zijn? Trek dan zeker eens naar de Taverne du Passage in de Koninginnegalerij. Voor ieder wat wils!

Van internationaal gaan we in Nederland over naar een andere trend: lekker lokaal. Steeds meer (jonge) chefs gaan op zoek naar producten die lokaal en seizoensgebonden zijn. Hiermee dragen ze bij aan de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie, die een eigen identiteit opbouwt. Een identiteit die naast het lokale karakter ook opvalt door zijn diversiteit. De stad Haarlem is een mooi voorbeeld van die ontwikkeling. Bij Patxaran – Pintxos y Tapas ontdekt u een flexibel concept dat proeven van authentieke Spaanse smaken des te lekkerder maakt. Iets verderop kan men bij Fris dan weer genieten van originele texturen en productcombinaties, waarvoor de chef bij voorkeur producten uit de eigen tuin en van lokale leveranciers gebruikt. De combinatie van lokaal en internationaal kruidt het Nederlands verhaal.

De Bib Gourmand Benelux 2015 wordt vanaf 6 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (België en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg). In deze 7e editie vindt u:

· 160 restaurants in België, waarvan 35 nieuwe;

· 10 restaurants in Luxemburg;

· 115 restaurants in Nederland, waarvan 22 nieuwe.

Noot: Twee restaurants met een Bib Gourmand hebben de deuren gesloten nadat de MICHELIN gids Bib Gourmand Benelux 2015 is gedrukt: Le Grill uit Watermaal-Bosvoorde (recente sluiting) en La Roseraie uit Florenville (sluiting in oktober 2015).