Grote doorbraak voor de biologische wijnindustrie in Nieuw-Zeeland 

door | 7 nov 2014 | Internationaal, Nieuws

nzwine-2x

Biologische certificering van wijnen uit Nieuw-Zeeland vanaf nu ook toegestaan in de EU 

Amsterdam, 7 november 2014 – De biologische wijnindustrie in Nieuw-Zeeland ontving afgelopen week heugelijk nieuws: de biologische certificering die gebruikt wordt voor Nieuw-Zeelandse wijnen mag vanaf nu ook gebruikt worden op flessen die naar EU landen geëxporteerd worden. De Europese Commissie (EC) heeft de productiemethodes die gehanteerd worden bij het produceren van wijnen uit biologische geteelde druiven in Nieuw-Zeeland erkend al zijnde gelijkwaardig aan de richtlijnen binnen de EU. “Dankzij dit besluit mogen wijnhuizen die naar EU landen exporteren eindelijk aantonen dat hun wijnen daadwerkelijk biologisch gecertificeerd zijn,  aldus James Millton van Millton Vineyards en Organic Winegrowers NZ.

Deze doorbraak is het gevolg van een twee jaar durende samenwerking tussen het Ministry for Primary Industries en New Zealand Winegrowers.  Zij constateerden dat wijn geproduceerd uit biologisch geteelde druiven zeer belangrijk zal worden in de toekomst van Nieuw-Zeeland. Samen hebben de organisaties zich ingezet om het biologische certificaat voor wijnen uit Nieuw-Zeeland ook geldig te verklaren in de belangrijke Europese markt.

“Tot voor kort was het voor volledig gecertificeerde biologische en biodynamische wijnproducenten niet echt aantrekkelijk om te exporteren. Het kostte de producenten veel extra tijd en daarnaast moesten er ook nalevingskosten betaald worden, als gevolg van wet- en regelgeving. Hierdoor nam de marge behoorlijk af, dus in sommige gevallen was het daarom beter om niet te vermelden dat de wijn biologisch gecertificeerd was”, aldus James Millton van Millton Vineyards en Organic Winegrowers NZ. “Door deze positieve verandering zal de bureaucratie afnemen. Hierdoor wordt het voor zowel consumenten als de vakhandel makkelijker om onze wijnen te verkrijgen en mogen de biologische producenten aantonen dat de wijnen die zij exporteren biologisch gecertificeerd zijn.”

Op de langere termijn zal de nieuwe regelgeving leiden tot meer zekerheid en minder belastende voorwaarden om Nieuw-Zeelandse wijn naar de EU te exporteren. Dit zal veel commerciële voordelen voor de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie opleveren.

New Zealand Winegrowers, de nationale organisatie voor de wijnsector in Nieuw-Zeeland en het Ministry of Primary Industries werkten nauw samen om tot dit resultaat te komen. Philip Gregan, CEO van New Zealand Winegrowers verklaarde: “Dit is een zeer belangrijke doorbraak voor de export van de snel groeiende biologische wijn sector.  Na jaren onzekerheid en tegenslagen kijken wij er nu naar uit om de export van biologische wijn te laten groeien en de wijnen onder andere te kunnen exporteren naar belangrijke markten in Europa en de UK.

De export van biologische wijnen afkomstig uit Nieuw-Zeeland naar de Europese markt kan ook doorgaan na 1 juli 2015, als het huidige EC-systeem, dat de import van biologische wijn niet toelaat, stopt.

Over New Zealand Wine

New Zealand Winegrowers Association (NZW) is de nationale organisatie voor druiven uit Nieuw-Zeeland en de wijnsector. Het is een beroepsorganisatie gefinancierd door leden. De organisatie heeft op dit moment ongeveer 1000 telers leden en 700 wijnmakerij leden. NZW voert een breed scala aan taken uit ten behoeve van de druif en de wijn-sector inclusief juridische ondersteuning op regionaal, lokaal en internationaal niveau, het verstrekken van een wereldwijd marketing platform voor Nieuw-Zeelandse wijn en het organiseren van sectorbrede evenementen zoals de Bragato Conferentie en Awards en de Air New Zealand Wine Awards. www.nzwine.com