Bulgarije: wijnland van de toekomst (2)

door | 20 nov 2014 | Internationaal, Nieuws

Eolis bijzondere wijnen

Weinig inheemse rassen

Ruim twee dagen proeven op de wijnbeurs DiVino.Taste) in Sofia maken je enthousiast over dit wijnland. Tijdens mijn bezoek lag de focus op wijnen van inheemse druivenrassen, want dat leek me zeer interessant. De focus van de producenten ligt er met name op wijnen van internationale druivenrassen, zoals sauvignon blanc (erg populair bij de wijndrinkende Bulgaren) en bij de rode wijnen gaat om merlot en cabernet sauvignon. In de aanplant van blauw druivenrassen staat de pamid met 16% op de eerste plaats, maar wijnen van dat ras waren op de beurs niet te vinden. De focus tijdens de beurs lag bij de producenten met name op de hogere kwaliteitswijnen. Pamid wordt meestal gebruikt voor de eenvoudige lichte rode wijnen. Cabernet sauvignon en merlot beslaan elk 14% van de aanplant. Daarna nemen de percentages snel af: gamza 4% en melnik 3%. Andere rassen voor rode wijn zijn onder andere: syrah, cabernet franc, pinot noir en sangiovese. De wijnen van de gamza scoorden niet al te hoog, dat had met name te maken met de wat onrijpe tannines.

Bij de witte rassen staat de rkatsiteli met 14% aanplant op de eerste plaats (van dit ras geen wijn te vinden) gevolgd door de dimyat met 7%, de rode misket 6%, muscat ottonel 5% en de chardonnay 3%. Verrassend is de interesse voor viognier.

Mooie cuvee wit

Mooie cuvée’s wit

  • Château de Val Cuvée Trophy Reserve 2013 (een blend van sauvignon blanc en chardonnay) maakte een goede indruk (zou internationaal circa 87 punten scoren): zuivere geur, aromatisch, tropisch fruit, evenwichtige wijn met goede afdronk.
  • Bij Maryan stond gelukkig het inheemse druivenras dimyat op de proeftafel:

Maryan Sense of Tears Dimyat 2013: wijn met een zuivere geur, goede intensiteit, pitfruit, goede concentratie en harmonieus. Aangename wijn!

  • Producent Levent presenteerde onder andere de: Levent Traminer & Vrachanski Misket 2013: zuivere licht kruidige geur, elegante stijl wijn met fris afdronk. Geslaagde blend.

Topklasse rood (1)

  • Eolis is met slechts een kleine drie hectare een “boutique winery. Buitengewoon mooie wijnen worden hier gemaakt in het zuid oosten van Bulgarije. Eolis is een jong bedrijf (gestart in 2005) dat zonder twijfel veelbelovend is. Fraaie kwaliteit is de Eolis Inspiration 2012 (blend van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot) met een score van 87, de Eolis cabernet sauvignon (89 punten) en de Eolis 2009 (blend van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc) met een score van 92: grote potentie in deze wijn.
  • Edardo Miroglio, een bekende Italiaanse textiel- en wijnproducent, maakt buitengewoon mooie kwaliteitswijnen. Dit bedrijf, gestart in 2002 heeft de zaken goed op orde. Een deel van de productie is biologisch. De mooiste wijn zijn rood, maar de mousserende “blanc de blancs” brut is ook zeer de moeite waard. Bij deze producent sta al snel langer dan een half uur te proeven. Hier stond ook een van de beste mavrud wijnen op de proeftafel: Edardo Miroglio Elenovo Mavrud 2011: helder robijnrood rood, kruidige geur en smaak, harmonieus, rijpe tannines en goede afdronk (88 punten). De hoogste kwaliteit is echter te vinden in de Edardo Miroglio Elenovo Rubin 2010! Rijping van 18 maanden op Franse barriques. Helder diep donkerrood van kleur, donkerrood fruit, wilde bramen, chocolade, kruiden, een waaier aan aroma’s. Krachtige, maar ontwikkelde smaak, hout goed geïntegreerd, lange afdronk, harmonieus (93 punten). Rubin is een kruising van nebbiolo en syrah.
  • Dives Winery presenteerde een mooie cabernet sauvignon barrique uit 2012: helder van kleur, zuvere geur, mooi hout en bessen, evenwichtig, goed gemaakt (87 punten). Van hoog niveau bij de bedrijf is de Dives Winery merlot barrique special selection 2012: helder robijnrood van kleur, zuiver geur, intens, met name kruidig, subtiele houttoon, goede concentratie, harmonieus met lange afdronk. Erg goed gemaakt (90 punten).

Sopot cabernet sauvignon limited edition 2013: diep donker rood van kleur, geurig, donkerrood fruit, finesse, evenwichtig, goede concentratie , harmonieus (90-91 punten).