Bulgarije: wijnland van de toekomst (slot)

door | 24 nov 2014 | Internationaal, Nieuws

Chris Alblas (l) met Alexandra en Blagoy Rousseva van Orbelus

Ruim twee dagen proeven op de wijnbeurs DiVino.Taste) in Sofia maken je enthousiast over dit wijnland. In dit laatste artikel focus op rood. Opvallend zijn de Bordeaux blends, maar gelukkig ook een aantal blends met de mavrud of een 100% rubin (kruising van nebbiolo en syrah, dateert uit 1944).

Philip Harmandijev van Damianitzac

Topklasse rood inheems:

 • Damianitza telt 46 hectare en hier ligt de focus op de inheemse druivenrassen. Wat een boegbeeld voor de Bulgaarse wijn! En dan ook nog biodynamisch. Ambitieus en met passie. Het is Philip Harmandijev die een boeiend betoog houdt voor de toekomst van de autochtone druivenrassen en als je zijn wijnen proeft, dan kun je hem geen ongelijk geven: top! Op de proeftafel onder andere: Ruen (kruising van cabernet sauvignon en melnik) oogstjaar 2012: helder rood, rood fruit, frisse stijl, elegant (89 punten). Uniqato melnik & ruen: diep rode kleur, zuivere en intense geur, volle smaak, evenwichtig, donkerrood fruit, harmonieus, mooi ontwikkeld, top: 91 punten. Redark 2009 een blend van rubin, ruen, merlot en cabernet sauvignon: zeer geslaagd, diepe kleur, rood fruit, licht hocolade, kruidigheid, subtiel hout, elegant: 89 punten. Kometa 2009 (blend van cabernet sauvignon en merlot): toonbeeld van elegantie (91 punten). Bij Damianitza worden wijnen gemaakt met een mooie complexiteit.
 • Orbelus, biologische wijnen, hier speelt de melnik een belangrijke rol. Orbelus behoort naar mijn idee eveneens tot de top met wijnen die tussen de 90 en 93 punten scoren. Het bedrijf startte in 2000 met de aanleg van de eerste wijngaarden en telt inmiddels 25 hectare. De eerste wijnen kwamen in 2010 op de markt. Zeer aanbevolen: Orbelus Getika 2012 (blend melnik, merlot, cabernet sauvignon, syrah, petit verdot), zes maanden houtlagering: rood fruit, goede concentratie, evenwichtig, subtiel hout (89 punten). Oogstjaar 2010 Orbelus Getika heeft nog meer concentratie, complex en is verfijnder en behoort tot de top: 93 punten. De Orbelus Prima 2012 (melnik, cabernet sauvignon, merlot en petit verdot): helder rood, zuivere geur, intens, kruidig en rood fruit, evenwichtig, vol van smaak met een lange afdronk (90 punten). Orbelus Prima Special 2012 (blend melnik, merlot, cabernet sauvignon en petit verdot: vol rood fruit en kracht, evenwichtig, mooi gemaakt (89 punten).
 • AplauZ mavrud reserve 2012: helder diep rood, zuivere geur, toasting van het hout komt subtiel door de goede concentratie van kruidige wijn. Intens van smaak, lange afdronk. Deze wijn heeft nog twee tot drie jaar rijping nodig. Wijn met veel potentie (92 punten). Weliswaar geen inheems ras, maar veel erg mooi: Bergulè pinot noir 2012: helder rood, zuivere geur, kruidige, elegant, evenwichtig, goede concentratie, erg mooie pinot noir (90 punten)!

Vinica Icon Wine Zagreus

Interessant rood

 • Korten Winery met goede kwaliteitswijnen: Korten cabernet sauvignon 2012 en de merlot 2012, beide 87 punten en de Korten Syrah 2012 (89 punten). Syrah mooi rood fruit, licht kruidig, krachtige smaak, rijp en evenwichtig.
 • Zagreus Winery dateert van 2004. Op de proeftafel: Kotkini Moglili Single vineyard Syrah bio 2013: helder rood, zuiver, kruidig, elegante stijl (87 punten). Topklasse is de Zagreus Vinica Mavrud 2011 met 14,5% alcohol. Dit is de topwijn van Zagreus. De druiven zijn twee maanden in de buitenlucht gedroogd. In de geur donkerrood fruit en specerijen, krachtige smaak, evenwichtig met een lange afdronk (89 punten). Vanaf oogst 2013 zijn alle wijnen gecertificeerd biologisch. Veelbelovende producent met 120 hectare wijngaarden.
 • Bessa Valley Duo 2010 (merlot en syrah): zachte elegante stijl (86 punten). Enira 2009 (merlot, cabernet sauvingon, syrah en petit verdot): diep rood, goede concentratie en evenwichtig (88 punten).
 • Chateau Copsa Cuvee Rouge 2010 (een blend van cabernet sauvignon en merlot): goede concentratie, zuiver, elegante stijl, harmonieus (88 punten).
 • Santa Sarah stond Iwailo Genowski 2012 (blend van cabernet franc, petit verdot, melnik en mavrud) op tafel: evenwichtige wijn met een goede concentratie.
 • Bij de Minkov Brothers scoorde Minkov Brothers Cuvee 2012 (cabernet sauvignon, syrah en merlot) goed; een evenwichtige en soepele rode wijn. Van hoger niveau bij deze producent is zonder twijfel de Oak Tree 2011 (cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot) met twee jaar houtrijping en een jaar flesrijping: krachtig rood, harmonieus en lange afdronk. Erg goed gemaakt (88 punten)
 • Bij de stand van Vinex Preslav scoorde de Vinex Preslav 1939 rood 2012 uit Khan Krum redelijk, maar de Vinex Preslav Rubaiyat rood 2012 daarentegen erg goed. Dit is een blend van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en malbec: helder diepe donkerrode kleur, zuivere geur, intens, rood fruit, zachte aanzet, evenwichtig met goede concentratie (88 punten).
 • Varna Winery SMS (syrah, merlot, sangiovese) 2013: helder rood, zuivere, kruidige geur, elegante smaak met goede afdronk (86 punten).
 • Terra Tangra Organic cabernet sauvignon, merlot en mavrud 2012: helder rood, kruidige geur en smaak, goede balans, nog redelijke taninnes, iets alcoholisch in de afdronk (85 punten).
 • Angelus Estate Stallion Classic 2013 (blend van cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah en merlot). Wijn met 10 maanden houtlagering: krachtige smaak met nog redelijk wat tannines, evenwichtig (87 punten).

Derde en tevens laatste artikel van Chris Alblas over de wijnbeurs DiVino.Taste, bezocht op uitnodiging van DiVino. Met dank aan Emil Koralov, publisher en Julia Kostadinova, editor-in-chief van DiVino voor het fraaie programma.