Harold Hamersma krijgt KVNW Wijnrank

door | 22 jan 2015 | Nieuws, Redactie

Wijnrank 2015

Blijk van waardering voor positionering van wijn als cultuurgoed van de samenleving

 22 januari 2015 – Harold Hamersma heeft vandaag, tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW), in Nieuwspoort in Den Haag, de KVNW Wijnrank ontvangen. Hij ontving deze onderscheiding uit handen van de voorzitter Peter van Houtert.

Harold Hamersma is wijnjournalist en schrijver. Van zijn hand verschenen meerdere boeken waaronder de bestseller Wijnreis door mijn lichaam en De Grote Hamersma.

Met zijn boeken bereikt hij een groot publiek. In 2012 is Hamersma door Winelife uitgeroepen tot de meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Hij is wijnjournalist van onder andere Het Parool en NRC Handelsblad. Voorafgaand aan de uitreiking sprak de voorzitter de Stichting Wijncommunicatie, Esther Ophoff- Blom lovende woorden over de betekenis van Hamersma voor de wijnsector.

Ophoff-Blom: “Harold Hamersma bereikt een groot publiek en draagt daarmee onmiskenbaar bij aan het goede imago van wijn. Zijn grote kracht is dat hij in gewone mensen taal over wijn schrijft.” Harold Hamersma benadrukte in zijn dankwoord dat hij zeer vereerd is om in navolging van zijn leermeester Hubrecht Duijker deze onderscheiding te ontvangen. Hamersma: “Aan duiding rondom het onderwerp wijn en gezondheid blijken de media regelmatig behoefte te hebben. Drank is een geliefd onderwerp. Er gaat bijna geen dag voorbij of er belandt wel weer het resultaat van een onderzoek naar wijn en-of alcoholconsumptie in mijn (elektronische) brievenbus. Ik beschouw deze onderscheiding als een aanmoediging om de positieve relatie tussen een verantwoorde levensstijl en wijn te blijven uitdragen. Ik behoor tot die grote groep Nederlanders die zich, mede door dat glaasje wijn, een gelukkig mens voelt.”

De KVNW Wijnrank is een onderscheiding van de Stichting Wijncommunicatie van de KVNW en bestaat sinds 1987. De KVNW Wijnrank is een blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed in de samenleving. 

In het verleden kregen onder andere Adriaan van Dis, Joop Braakhekke, Astrid Joosten en Hubrecht Duijker dezelfde onderscheiding. De Stichting Wijncommunicatie bevordert de kennis van en over wijn en stimuleert een verantwoorde consumptie. De Stichting Wijncommunicatie is gelieerd aan de KVNW.