Eén familie, twee projecten in het Midden-Oosten: top Château Marsyas 2009 rood

door | 22 jun 2015 | Internationaal, Op bezoek bij

Mooie wijnen van Chateau Marsyas

Op Vinexpo was onder andere aanwezig Sandro Johnny Saade, het is zijn familie die 12 jaar geleden twee ambitieuze projecten startte in het Midden-Oosten. Eén project was dat in Syrië, een land dat van oudsher al wijnbouw kende, en het andere project in de Bekaa vallei Libanon. De wijnen die in Syrië worden gemaakt komen op de markt onder de naam van Domaine de Bargylus en die uit Libanon onder de naam van Château Marsyas. De broers Karim en Sandro maken de wijnpassie van hun vader waar in hun eigen land. Voordat de projecten concreet gestalte kregen vond uitvoerige studie plaats van vier jaar in Syrië en vijf in Libanon voordat de beste grond voor wijnbouw werd gevonden. De broers vonden in Stephane Derenancourt hun gepassioneerde en deskundige consultant. In Syrië heeft de familie de beschikking over 12 hectare. De aanplant voor wit: chardonnay (55%) en sauvignon blanc (45%). Voor rood: syrah (60%), cabernet sauvignon (20%) en merlot (20%). Gemiddelde opbrengst is 25 hl/ha. Op Vinexpo werd de 2010 wit van Domaine Bargylus geschonken en de rode 2011. Beide wijnen van relatief jonge aanplant (2003).

Grote bezitting in Libanon

In Libanon is de bezitting met 65 hectare behoorlijk groter. De leeftijd van de stokken is daar 10 jaar. Per hectare zijn 6250 stokken aangeplant. De gemiddelde opbrengst is 25 hl/ha. Op beide bedrijven worden de druiven met hand geplukt. De aanplant voor wit: chardonnay (60%) en sauvignon blanc (40%). Voor rood: cabernet sauvignon (60%), syrah (25%), merlot (10%) en petit verdot (5%). De witte 2011 is aromatisch en geconcentreerd met een duidelijk sauvignon blanc expressie. De tweede rode wijn met de naam B-Qa uit oogstjaar 2013 is helder rood, zuivere geurige neus, met kruidigheid, zwarte bessen en lichte houttonen. De aanzet in de mond is zacht, de wijn heeft een goede concentratie, is evenwichtig en een zachte afdronk, die lang nablijft hangen. De wijn heeft 6 – 8 maanden houtlagering gehad. De topwijn is Château Marsyas uit 2009. Een wijn met een hoge complexiteit in geur en smaak. Tijdens Vinexpo kwamen de wijnen van Château Marsyas beter naar voren dan die van Domaine Bargylus. Helaas nog geen importeur in Nederland.