Wijnpluscursus 2015 – 2016: de cursus voor wijnliefhebbers!

door | 22 aug 2015 | Nieuws, Opleiding

Een cursus specifiek voor iedereen die als iets van wijn weet. Heb je al een wijncursus gevolgd, of op een andere manier kennis over wijn opgedaan, wat is er dan leuker om zo één keer per maand met andere wijnliefhebbers om tafel te zitten? Daarom is deze wijnpluscursus misschien wel iets voor jou! Zeven avonden in het cursusseizoen 2015 – 2016 met elke avond een ander thema. Ook is er aandacht voor de combinatie van Wijn & Spijs!

Maandag 14 september 2015: Nazomeren met witte DOCG wijnen uit Italië

Thema: Proeverij van acht witte DOCG wijnen uit Italië. Bekend zijn met name de rode DOCG wijnen, maar wit is relatief onbekend. Hoogste tijd om ook deze bijzondere wijnen in het voetlicht te plaatsen.

Maandag 12 oktober 2015: Verrassingen uit de midden Loire

De Loire is de langste rivier van Frankrijk. Het middengedeelte van Anjou tot Orléans biedt een rijk scala een witte en rode wijnen. Deze avond gaan we dat deel verkennen en proeven we onder andere wit en rood uit Touraine (sauvignon blanc & gamay), maar ook Chinon en Bourgeuil, rood uit Saumur-Champigny (cabernet franc) en zoet uit Vouvray (chenin blanc).

Maandag 23 november 2015: Wijn en spijsavond met Edwin Raben. Thema: herfst.

Edwin Raben is wellicht de bekendste sommelier in Nederland. Hij is docent/examinator bij de Academie Gastronomique van Peter Klosse/De Echoput. Hij weet als geen ander uitleg te geven over wijn & spijs. Deze avond komen de “herfstsmaken” aan bod. Er worden wijnen geproefd in combinatie met een aantal kleine gerechtjes.

Maandag 18 januari 2016: Reis door de (Haut)Médoc en de zes gemeentes langs de Gironde.

Op deze winteravond ontdekken we de krachtige rode wijnen uit één van de meest bekende streken uit de wijnwereld: Bordeaux en meer specifiek de Médoc. We proeven wijnen uit de verschillende herkomstaanduidingen: van de Médoc tot en met Saint-Julien. Uiteraard staan er ook wijnen uit het “classement de grands crus classés 1855” op de proeftafel (van de vijfde tot en met de derde grand cru). Afsluitend wordt gezorgd voor een onmisbare oude kaas.

Maandag 22 februari 2016: Sherry & Madeira

Zowel sherry als madeira kennen een rijke historie. Beide wijnen waren lange tijd populair, maar zijn de laatste jaren naar de achtergrond verdwenen, dit wellicht met uitzondering van de PX Sherry. Deze avond gaan we het productieproces van deze wijnen bespreken en van beide wijnstijlen vier uiteenlopende wijnen proeven. Laat je verrassen!

Maandag 28 maart 2016: Riesling en Spätburgunder

Deze avond proeven we Riesling en Spätburgunder uit Duitsland. Een selectie van acht wijnen van producenten die zijn aangesloten bij het Verband Deutscher Prädikatsweingüter, ofwel de elite van de Duitse wijnbouw. We proeven Spätburgunder uit het meest noordelijk gelegen wijnbouwgebied van Duitsland: de Ahr en het meest zuidelijke: Baden. Voor de Riesling concentreren we ons in het midden van Duitsland: Rheingau, Mosel, Nahe en Franken. Uiteraard proeven we een aantal wijnen uit de VDP classificatie Grosses Gewächs.

Maandag 18 april 2016: We openen het aspergeseizoen!

Op de tweede donderdag van april wordt traditiegetrouw het aspergeseizoen geopend. In de week die daarop volgt dalen we af naar de catacomben van Hotel Groot Warnsborn en laten we ons verrassen met de verschillende bereidingswijzen van asperges in combinatie met diverse wijnen. Deze avond start om 19:00 uur en locatie is Hotel Groot Warnsborn.

*ps mochten de asperges onverhoopt niet beschikbaar zijn, dan wordt het thema aangepast

Maandag 16 mei 2016: Reserve-datum!

maandag 16 en dinsdag 17 mei

docent onvoorzien een avond niet aanwezig kan zijn. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt dit een speciale “blind tasting date”. Alle deelnemers aan de cursus wordt dan gevraagd een fles met een verhaal mee te brengen.

Kosten & aanmelding

De kosten voor deze bijzondere cursus bedragen € 345,00 p.p. (dat is inclusief 21% BTW!). Elke avond worden de thema’s toegelicht en wijnen geproefd. Bij twee avonden is ook het onderdeel “spijs” inbegrepen.

Vanaf heden kunt u zich voor deze “wijnpluscursusaanmelden. Vol = vol (maximaal 12 deelnemers).

Zes cursusavonden starten om 20.00 uur en eindigen rond 22.30 uur. Deze worden gehouden in de cursuslocatie op het adres Beatrixstraat 44 te Arnhem.

De cursusavond in april is bij Hotel Groot Warnsborn en start 19.00 uur.

Elke avond proeft u 8 wijnen.

Aanmelding: alblas@svbe.nl

Na uw aanmelding ontvangt u een factuur. De cursus gaat door bij een minimale deelname van 10 cursisten.