Cabernet Franc vraagt om uw aandacht! 2

door | 26 okt 2015 | Nieuws, Op bezoek bij, Redactie

Cabernet Franc eerder rijp

In het oosten van de regio Touraine liggen drie enclaves waar met name rode wijn wordt gemaakt van de cabernet franc. De enclaves zijn: Chinon, Bourgueil en Saint-Nicolas-de-Bourgueil.

Chinon telt ruim 2000 ha wijngaarden, gelegen op hellingen ten zuiden van de Loire en aan beide zijden van de Vienne, een zijrivier van de Loire. Tufsteen in de bodem en verder kalk, klei, vuursteen en zanderige kiezelgronden dichtbij de rivier. De cabernet franc kan hier volle en elegante wijnen geven met aroma’s van rood fruit (framboos, aardbei), potloodslijpsel en soms groene paprika. Sommige rode wijnen zijn gebaat bij een aantal jaren rijping. Het druivenras cabernet sauvignon mag aanvullend worden gebruikt. Binnen deze AOP is ook een kleine productie rosé en wit (chenin blanc).

Rode enclaves

Bourgueil (1300 ha) en Saint-Nicolas de Bourgueil (750 ha): beide AOP’s zijn gelegen ten noorden van Chinon en aan de noordzijde van de Loire. De wijngaarden van Bourgueil liggen op zuidelijke hellingen op een bodem van veelal tufsteen. Ook hier hoofdzakelijk rode wijn van de cabernet franc. De wijnen uit Bourgueil zijn vaak iets steviger dan die uit Chinon. De AOP Saint-Nicolas de Bourgueil ligt westelijk van Bourgueil en ook hier is het hoofdzakelijk rood van de cabernet franc. De stokken staan op meer zand- en grindrijke bodems en de wijnen zijn daardoor vaak iets lichter dan die van de Bourgeuil, maar steviger dan die uit Chinon. Ook binnen deze AOP’s mag de cabernet sauvignon aanvullend worden gebruikt.

Varen in de regen op de Loire

Proeven op de Loire

Op de tweede dag was het genieten van een boottocht op de Loire met Denis Rétiveau van Domaine des Champs Fleuris. Denis is kapitein/eigenaar van de Gabarre (platbodemboot) en wijnmaker. De Loire is met een diepte van circa 30 cm nog amper bevaarbaar. Hij heeft, met nog twee anderen, toestemming om tochten over de Loire te maken. We genieten van het landschap, proeven de wijnen en worden verrast met een heerlijke lunch aan boord van de Gabarre. Het domein beslaat ruim 40 ha en daarvan is 34 beplant met de cabernet franc en 7 met de chenin blanc. Erg fraai: de rode vieilles vignes Saumur-Champigny uit 1999, weliswaar een gemiddelde concentratie, maar nog wel iets rood fruit en zeker kruidigheid, evenwichtige wijn en goed ontwikkeld. In deze wijn zit overigens wel een plukje cabernet sauvignon.

Les Roches premium range

Ook de 2011 Les Roches, de premium range van het domein, springt er bovenuit. Helder rood met hint van paars, complexe geur en smaak, donkerrood fruit, ook hout en kruidigheid, goede concentratie en evenwicht. Misschien wel de beste in de serie van deze producent. Ook de 2009 uit de Les Roches serie heeft een vergelijkbare complexiteit en concentratie. De Les Roches Saumur Champigny zijn 100% cabernet franc. Wat een genot om te drinken!

Nicolas Grosbois in de wijngaard

Chinon en Saint-Nicolas-de-Bourgueil

In de middag wordt in de herkomstaanduiding Chinon een bezoek gebracht aan Domaine Grosbois in Panzoult. Het is Nicolas Grosbois die de proeverij begeleid en de aanwezigen niet alleen overtuigt van de kwaliteiten die de cabernet franc heeft, maar ook zijn biologische werkwijze. Tijdens de Vinexpo had ik deze producent al kort gesproken en toen was mij al duidelijk, dat hier iemand met veel passie en deskundigheid aan het werk is. Cabernet franc voelt zich thuis op ietwat zanderige bodem met kiezels. Bij Grosbois word je verliefd op de cabernet franc, omdat bij deze producent vrijwel alles wat je proeft klopt. In alle gevallen is er sprake van rijpe tannines, de wijnen hebben in de smaakaanzet en de afdronk een bepaalde fluweligheid. In de 2014 La Cuisine de ma Mère komt met name het bessige naar voren, in de Gabare komt niet alleen meer kracht maar ook donkerrood fruit en de Clos du Noyer is de meest vlezige van de drie. Het streven naar perfectie is in de wijnen te proeven: klasse!

Deze vieilles vignes mag er zijn

Het laatste bezoek in deze oostzijde van Touraine is bij Domaine David en Nathalie Drussé in Saint Nicolas de Bourgueil. Het domein, dat uitsluitend cabernet franc cultiveert, heeft 17 ha in Saint-Nicolas-de-Bourgueil en 74 ha in Bourgueil. Het echtpaar (David en Nathalie) streven naar wijnen die geen bitterheid hebben of groene tannines. Voor de opvoeding van de wijnen worden roestvrijstalen en betonnen tanks gebruikt. Om hun doel te kunnen bereiken moeten we een strenge selectie van de druiven toepassen. Vanaf 2010 maakt men hier geen gebruik meer van onkruidverdelgingsmiddelen en pesticiden. Op de proeftafel uitsluitend wijnen uit 2014: een uitstekend jaar voor de cabernet franc. Ook hier blijkt dat de “vieilles vignes” zeer goede resultaten geven. Deze wijn heeft veel kleur, een gemiddelde concentratie, kruidigheid, donkerrood fruit, rijpe tannine, zit goed in elkaar.

In de avond ontmoeten we in restaurant L’Entrepotes (Chinon) nog Wilfrid Russe van het gelijknamige domein en Clothilde Pain van Domaine de la Commanderie. De stijl van Russe is krachtiger, misschien wel rustieker, en die van Domaine de la Commanderie meer op het fruit en eleganter. Clothilde Pain heeft denk ik niet voor niets op haar visitekaartje staan: “Le Chinon au féminin”.

Na twee dagen verkenningen in de Anjou, Saumur en Touraine is mijn conclusie dat producenten met de cabernet franc topwijnen kunnen produceren en dat gelukkig ook doen. Cabernet franc is geen gemakkelijke druif en of het verstandig is om een thermo vinificatie te gebruiken weet ik niet, maar het maakt cabernet franc wijnen wel toegankelijker. Een optimaal rijpe cabernet franc vraag tijd en misschien vraagt de druif ook wel veel aandacht en heeft ook het wortelstelsel tijd nodig en kennen de rendementen hun beperkingen. Er is voldoende aanbod voor een grote groep wijnliefhebbers, zowel de kopers bij de supermarkten als bij de wijnspeciaalzaken. De cabernet franc wijnen verdienen uw aandacht!

Chris Alblas, wijnschrijver

 

Wijnjournaal reisde mee op uitnodiging van Pitch PR (Harriet Boekholt) / InterLoire (Mathias Chini-Germain).

 

Aanbevolen hotels en restaurants:

Best Western Hotel d’Anjou in Angers www.hoteldanjou.fr (ook voor diner)

Les Terrasses de Saumur in Saint Hilaire Saint Florent (ook voor diner)

www.lesterrassesdesaumur.fr

Hotel Diderot in Chinon www.hoteldiderot.fr (geen diner)

Aanbevolen restaurant in Chinon: L’Entrepotes

 

Tip:

Elo Bike tours: www.elobiketours.fr (fietsen langs de Loire)

Loire vins aventure (balade oenotouristique fluviale) contact Denis Retiveau: contact@loire-vins-aventure.fr

 

 

 

 

WineParis Vinexpo 2023