Wijn van eigen bodem is er: Schenk maar in!

door | 18 nov 2015 | Boeken en films, Nieuws

6250 0723 wijn van eigen bodem

FEESTELIJKE PRESENTATIE IN WIJNMUSEUM
Op vrijdag 13 november vond in het Wijnmuseum Arnhem de feestelijke presentatie plaats van het boek Wijn van eigen bodem van Mariëlla Beukers en Irene de Vette. In het bijzijn van vele wijnliefhebbers, en wijnboeren en experts die in het boek aan het woord komen, werden de eerste exemplaren overhandigd. Onder meer aan Jan Oude Voshaar, pionier van de Nederlandse wijnbouw. Veel wijnboeren hadden hun eigen wijn meegebracht, wat een interessante proeverij opleverde!
Meer foto’s kunt u bekijken op www.simplifylife.nl

De Nederlandse wijn wordt ieder jaar beter, dat blijkt uit de Nederlandse prijzen op (internationale) wijnkeuringen, en we kunnen daarom voorzichtig gaan spreken van een Nederlandse wijnbouwtraditie. Het werd dus tijd voor een boek dat de stand van zaken anno nu schetst.

Waarom zou je Nederlandse wijn drinken? Het is dé vraag waarop Mariëlla Beukers en Irene de Vette samen met wijnboeren, sommeliers en andere wijnexperts, antwoord willen geven. Omdat we ook lokaal vlees, kaas en eieren inkopen, bijvoorbeeld. Omdat we de plaatselijke economie willen steunen. Omdat hij heel goed past bij streekgerechten. Maar vooral: omdat de wijn lekker is!

Het boek heeft een praktische insteek. Waar kun je wijn uit eigen land kopen? Welke restaurants kiezen voor lokale wijn? Kan ik die wijnboeren ook een keer zelf bezoeken? Het boek staat vol nuttige informatie en tips, óók voor mensen die zelf wijn willen gaan maken. Elk hoofdstuk heeft een recept voor een Hollands gerecht dat perfect past bij wijnen uit eigen land.

Wijn van eigen bodem is een onmisbaar boek voor wie graag ‘lokaal’ drinkt. Zoals Onno Kleyn in zijn voorwoord zegt:
“…mijn motto ‘door kennis meer genoegen’ indachtig is dit boek de perfecte leidraad om in dat nieuwe, eigene, Nederlandse te duiken. Schenk maar in!”

Over de auteurs
Vinologe en historica Mariëlla Beukers (1963) publiceert op haar eigen website opvallend nieuws uit de wijnwereld, verslagen van wijnreizen en proeverijen én artikelen over wijngeschiedenis. Ze schrijft ook voor Bouillon en diverse andere on- en offline wijnpublicaties.
Irene de Vette (1981) is o.a. culinair journalist en sommelier. Haar werk was onder meer te lezen op/in SpecialBite, nrc.next, The Boston Globe, WINELIFE en de Wijnalmanak.

Over dit boek is een speciale website in de lucht: wijnvaneigenbodem.com. Ook is er een facebookpagina Wijn van eigen bodem, waarop veel Nederlands wijnnieuws te volgen is en foto’s en filmpjes over Nederlandse wijn te bekijken zijn.

WineParis Vinexpo 2023