DÉ NEDERLANDSE ASPERGEWIJN VAN 2016 GEKOZEN

20160424_152727 klein

Op zondag 24 april jl. heeft een deskundige jury van de VVN dé Nederlandse Aspergewijn van 2016 gekozen. Winnaar werd: Markus Molitor, Pinot Blanc, Wehlener Klosterberg, 2014.
De verkiezing vond plaats tijdens een wijn-spijs proeverij bij wijngaard Kapèlkeshof in Grashoek (N. Limburg).

Landelijk fenomeen

De vinologen zijn van mening dat er vaak wijnen als aspergewijn worden gekozen die niet geheel passen bij de koningin der groente. Voorts is de verkiezing van een aspergewijn vaak een regionale aangelegenheid, doch om dit te doorbreken is deze prijs ingesteld.
In drie gangen werden steeds negen wijnen geproefd. Er was bijzondere aandacht voor de ultieme wijn-spijscombinatie; als voorwaarde gold dat er interactie plaats moest vinden tussen de beide smaakprofielen (zowel van de wijn als van spijs).
De best bijpassende wijn kreeg de titel Nederlandse Aspergewijn 2016.

De 3 gerechten waren -in volgorde:

  • Zachte witte aspergemousse – garnaaltjes – eikrum – dilledressing
  • Crostini – fris gemarineerde witte asperges – rucola sla
  • Gerookte ham van het Peelvarken – witte asperges – geitenkaas – sinaasappeldressing

De top 3 winnende wijnen luidde als volgt.

  1. Markus Molitor, Pinot Blanc, Wehlener Klosterberg, 2014, ingezonden door Verbunt.
  2. Clos Marguerite Marlborough The Grape Whisperer, Sauvignon Blanc, 2014, ingezonden door Les Genereux
  3. Cellier du Beaujardin, Sauvignon Blanc Touraine, 2015, ingezonden door Maison de Saumur et de Loire

De VVN dankt alle inzenders van de deelnemende wijnen en zij worden geïnformeerd.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Opleiding. Bookmark de permalink.