Rueda great hospitality

door | 10 mei 2016 | Internationaal, Nieuws, Op bezoek bij

Chris Alblas jurylid 7de ConcourS Mondial Sauvignon in Rueda

Het was in maart 2016 dat in Rueda het Concours Mondial du Sauvignon plaatsvond. De organisatie had uit Nederland Magda van der Rijst, Kyra van Lissum, Cees Vos, Han Sjakes en schrijver dezes (Chris Alblas) voor dit Concours uitgenodigd. Het zorgvuldig samengestelde programma beloofde een mooie trip te worden en dat bleek ook zo te zijn. Alle juryleden waren ondergebracht in de Paradores van Tordesillas.

Rueda ruta del vino

Rueda: gastheer van het 7de Concours Mondial du Sauvignon

Het was voor het eerst dat het Concours Mondail du Sauvignon te gast was in Spanje. Eerdere edities werden gehouden in Bordeaux, Loire en Italië. Deze editie telde met 900 inzendingen uit 23 landen een nieuw record. Op de dag van aankomst vond de welkomst cocktail plaats in de bodega PradoRey, een groot wijnhuis met heerlijke verdejo! Deze avond werden we culinair in de watten gelegd met hapjes van catering “La Botica”, michelin ster restaurant in Matapozuelos.

Oude wijngaarden Javier Sanz

Rueda: wijnbouw vanaf de 11de eeuw

De regio heeft vanaf 1980 de DO status. In die jaren was het met name dankzij het autochtone druivenras verdejo dat de regio ook in het buitenland bekend en gewaardeerd werd. Sinds 2008 is de DO ook van toepassing op rood en rosé. De regio heeft geen mediterraan, maar een continentaal klimaat en dat is te danken aan het feit dat de wijngaarden op een hoogte van 700 tot 800 meter boven zeeniveau zijn gelegen. De winters zijn lang en koud, de lente kort met risico van vorst, de zomers heet en droog met vaak onweersbuien. De wijnranken moeten met de wortels diep in de bodem op zoek gaan naar water. Het grote temperatuurverschil tussen de dag en nacht geeft de balans in de druif tussen suiker en zuren.

Verdejo Rueda

Verdejo is de belangrijkste druif en wordt al sinds de 16e eeuw in deze regio verbouwd. Het ras levert verfrissende en vaak geurige wijnen op. Een ras waarvan ik hoop dat de regio het nog lange tijd zal koesteren. Verder zijn er de witte rassen viura, sauvignon blanc en palomino fino (naar de regio gebracht voor versterkte wijnen, nu nog amper van belang). De blauwe rassen: tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en grenache.

Concours Mondial du Sauvignon: overtuigende wijnen uit de Loire 2014

Op de eerste dag van het Concours passeerden in mijn panel uit Bordeaux en de Loire. De series uit Bordeaux uit het oogstjaar 2015 en een klein deel uit 2014 waren weinig overtuigend. Zilver scoorden: Château Chaubinet, O’Mar, Château Lavergne Dulong (allen 2015 unoaked) en 2015 Château Camille Gaucheraud (oaked).

Zeer overtuigend was de serie uit de Loire oogstjaar 2014 van de nieuwe regio Touraine Chenonceaux. Zes van de tien behaalden een zilver: Domaine de la Chaise, Domaine du Haut Perron, Linoel Gosseaume Climat Nr 1, Domaine de la Renaudie en Les Arches. Gouden medaille winnaar: Domaine de Bien Vivre. Mooi geconcentreerde wijnen met een goede zuurgraad. De meesten waren een plezier om te proeven. Interessant dat zo’n appellation zo hoog scoort, waarschijnlijk producenten met veel ambitie.

Lunch bij Yllera

De lunch vond plaats bij Yllera winery, El Hilo de Ariadna. Ambitieus zoals hier gewerkt wordt. Mooie wijnen bij een uitstekende lunch.

Veel moois uit Quincy 2015

De tweede dag mocht ons panel kennismaken met series uit Italië (Collio unoaked), Vins de France Sauvignon (unoaked) en Val de Loire Sauvignon (unoaked). Uit de eerste serie Friuli Venezia Giulia, Colli Orientali del Friuli DOC, scoorden twee wijnen goud: Marinig di Marinig Valerio Sauvignon 2014 en Sauvignon Vigna Traverso 2014. De enige zilveren medaille ging naar: 2015 CozzaRolo. De Vins de France serie scoorde niet hoog in het panel, slechts twee zilveren medailles: 2015 Kiwi en 2015 Les Fumees Blanches. Ook nu scoorden de wijnen uit de Loire (oogstjaar 2015) beter: vijf zilver en een  gouden medaille. Dit keer wijnen uit Quincy, mooie mineraliteit! Zilver: Domaine Siret-Courtaud, Domaine du Coudray, Domaine Philppe Portier, Andre Pigeat en Domaine des Coudereaux Jean Paul Godinat. Goud: Jean Michel Sorbe.

Na het jureren reisden we naar het wijnhuis Emina in Medina del Campo (Valladolid). Niet alleen wijn, maar ook hele mooie olijfolie. Bij de lunch werd een indrukwekkend mooie 2013 Rueda geschonken: Matarromera Verdejo 25 Anniversario. Heerlijk bij champignons en ham. Bij de “Carrillera de Iberico al vino tinto” een smaakvolle 2011 Matarromera Prestigio, DO Ribera del Duero. Vervolgens werden de oude wijngaarden van Javier Sans in La Seca bezocht.

Bodega Menade biodiversiteit uitgebeeld

Afsluitend werden de groepen gesplitst en kan ik bij Menade terecht. Zeer ambitieus bio werkend bedrijf. In Nederland vertegenwoordigd door Coenecoop. Zeer aanbevolen!

Paradores

Het afsluitende diner vond plaats in de Paradores. Het diner werd opgeluisterd met muziek en dans. Alle lof aan de organisatie van het Concours Mondial Sauvignon 2016 en de DO Rueda!

Chris Alblas