SVBE Wijncursussen najaar 2016

door | 6 jul 2016 | Opleiding

SDEN1 (wijnvignet)

Ben je een beginnende en geïnteresseerde wijnliefhebber en wil je graag meer over wijn weten, maar ook weer niet “to much”? Of werk je met wijn in een winkel of restaurant en wil je een klant of gast beter kunnen adviseren? Dan is deze wijncursus ideaal.

Deze basis wijncursus is een tweedelige wijncursus, gericht op het ervaren en genieten van wijn. Je krijgt basisvaardigheden hoe wijn te proeven en verder informatie over de productie van wijn, de belangrijkste druivenrassen en wijngebieden. Op beide cursusavonden proef je zes wijnen; de eerste avond wit en de tweede avond rood.

Je kunt afsluitend het basisdiploma Wijnvignet behalen, wat landelijk erkend is. Kortom een leuke en informatieve inleiding in de wijn die jezelf kunt volgen of aan iemand cadeau kunt geven. Deze cursus is incompany zeer geschikt voor horeca en supermarkten, maar ook voor een vriendengroep.

Data najaar 2016 (woensdagavonden):

woensdag 28 september

woensdag 19 oktober

woensdag 2 november (reserve-avond)

Cursuskosten € 115,00 p.p. (inclusief cursusboekje, wijnen, examen en diploma SDEN1 / wijnvignet)

SDEN2 / Wijnoorkonde

Weet je al iets van wijn? Is wijn een boeiend product voor je?

Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap? Wil je beter leren proeven?

Deze basiscursus neemt je in vijf avonden mee op reis door de fascinerende wijnwereld! Je leert herkennen wat je lekker vindt en komt meer te weten over de factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de wijn, druivenrassen, vinificatiemethoden, etiketten, wijnwetgeving en wijngebieden. Kortom een cursus voor de beginnende professional of echte liefhebber.

Elke cursusavond bestaat uit een theoretisch en een proeftechnisch gedeelte; iedere cursusavond proef je minimaal zes wijnen. De te proeven wijnen zijn afkomstig uit de traditionele wijngebieden en de nieuwe wereld. Vanaf de tweede cursusavond wordt er gewerkt met geurflesjes. Herken je de geur van citroen, zwarte bessen of zoethout? Een leuke start om geuren gemakkelijker te herkennen.

Data najaar 2016 (woensdagavonden):

Woensdag 21 september

Woensdag 12 oktober

Woensdag 9 november

Woensdag 16 november

Woensdag 23 november

Woensdag 30 november (reserve-avond)

Kosten € 195,00 p.p. (inclusief een set proefglazen, excl. cursusboek en examengeld)

 

Wijnbrevet (SDEN3)

De cursus Wijnbrevet is vooral voor degenen die in restaurants en wijnwinkels werken, maar ook gepassioneerde wijnliefhebbers die nog meer van wijn willen weten en misschien de Wijnacademie als ambitie hebben.

Deze cursus bestaat uit acht avonden waarop uitgebreid wordt ingegaan op wijnbouw, wijnbereiding, wijnlanden en –gebieden en druivenrassen. Het belangrijkste in deze cursus is het leren proeven van wijnen, meestal wel 60 à 70 wijnen die geanalyseerd worden en op een deskundige wijze worden besproken.

Het is erg leuk om de verschillende rassen te leren herkennen en te weten waar ze veelal vandaan komen. Het cursusmateriaal omvat vele “wijnfeiten” en moet goed bestudeerd worden om dit diploma te halen. Met dit diploma kun je klanten in de wijnhandel en gasten in de horeca zeker een goed advies geven.

Data najaar 2016 (maandagavonden):

Maandag 12 september

Maandag 19 september

Maandag 3 oktober

Maandag 10 oktober

Maandag 31 oktober

Maandag 7 november

Maandag 14 november

Maandag 21 november

Maandag 12 december (reserve-avond)

Cursuskosten € 375,00 p.p. (inclusief een set proefglazen, exclusief cursusboek en examengeld).

Examens

Alle cursussen kunnen met een examen worden afgerond. De behaalde diploma’s worden uitgegeven door de Stichting Dranken Examens Normering (SDEN) en zijn landelijk erkend.

Wijnpluscursus 2016 – 2017

Je weet al het een en ander van wijn en je vindt het leuk om zo één keer per maand met andere wijnliefhebbers om tafel te zitten en bepaalde thema’s verder uit te diepen? Dan is deze wijnpluscursus iets voor jou! Dit cursusseizoen weer aandacht voor wijn & spijs en verder in het programma: Griekenland, Bourgogne, Douro, Toscane en de Balkan.

De eerste wijn & spijs avond wordt toegelicht door Edwin Raben. De tweede is in het huiskamerrestaurant van Henriëtte Rietman (“Eten aan de Graaf) in Oosterbeek. Het thema Balkan wordt uitgediept door Corine van Zuthem.

Dit jaar wordt wederom gestart met twee paralelgroepen. Dus bij aanmelding duidelijk doorgeven of je kiest voor de maandag- of voor de dinsdagavond. Je kunt niet tussendoor switchen.

Cursusdata maandagen:

26 september

17 oktober

28 november

16 januari

20 februari

13 maart

3 april

8 mei (reserve)

 

Cursusdata dinsdagen:

27 september

18 oktober

29 november

17 januari

21 februari

14 maart

4 april

9 mei (reserve)

September 2016: Griekenland

maandag 26 en dinsdag 27

Bij Griekenland wordt nog vaak alleen gedacht aan Retsina en Samos, maar dat is al lang achterhaald. Met name in het noorden van Griekenland is een wijnrevolutie gaande. Deze avond uitleg over de wijnbouw en de belangrijkste druivenrassen in Griekenland. Uiteraard nemen we de proef op de tong!

Oktober 2016: Balkan Blues

maandag 17 en dinsdag 18

Corine van Zuthem is een echte foodie. Sinds 2013 is zij vinoloog en volgt nu de Magister Vini opleiding. Sinds 1 maart heeft ze haar eigen bedrijf “de Proefgarage”. Ze verzorgt wijn & spijs cursussen en adviseert bedrijven op het gebied van smaakontwikkeling. Per 1 september zal Corine ook als docent aan de Tio Hogeschool koken en vinologie doceren. Verder heeft ze een bijzondere voorliefde voor “vergeten”, inheemse druiven die volop in de Balkan aanwezig zijn. En die smaken en kennis wil ze graag met jullie delen.

November 2016: Bourgogne

maandag 28 en dinsdag 29

Deze avond staan de druivenrassen chardonnay en de pinot noir centraal. Een avond genieten van wijnen uit Chablis, de Côte d’Or (met de subtiele wijnen uit onder andere Vougeot, Gevrey Chambertin, Meursault en Pommard) en Mâconnais. We proeven van noord (Chablis) tot zuid (Mâconnais) mooie “village” en “premier cru” wijnen.

Januari 2017:  Toscane

maandag 16 en dinsdag 17

Zeker één van de mooiste wijnstreken van Europa: Toscane! Op de proeftafel o.a. rode wijnen van de bekende producenten Gaja en Rocca delle Macíe, zoals de Brunello di Montalcino en de Promis (beide van Gaja) en de Chianti Classico en Riserva van Rocca.

Februari 2017: Wijn en spijsavond met Edwin Raben*

maandag 20 en dinsdag 21

Edwin Raben is wellicht de bekendste sommelier in Nederland. Hij is docent/examinator bij de Academie Gastronomique van Peter Klosse/De Echoput. Hij weet als geen ander uitleg te geven over wijn & spijs. Er worden wijnen geproefd in combinatie met een aantal kleine gerechtjes. Het thema wordt in overleg met de cursusgroep voorgesteld.

Maart 2017: Douro

maandag 13 en dinsdag 14

Langs deze prachtige rivier liggen de rijpen de druiven voor Port en Douro wijnen. Deze avond ligt de focus op de niet versterkte wijnen. Interessant zijn de wijnen van Quinta do Crasto, zowel wit als rood. Quinta do Crasto is een Porthuis dat al sinds het begin van de 17e eeuw druiven perst in de Douro. Sinds het begin van de vorige eeuw is het wijnhuis in handen van de familie Roquette. In 2002 nam Quinta do Crasto een opmerkelijke stap. Naast zoete port ging het wijnhuis droge wijnen maken. Omdat de kwaliteit naar het allerhoogste niveau te liften zochten ze de samenwerking met de familie Cazes, eigenaren van Chateau Lynch-Bages, een vermaard wijnhuis uit Pauillac. Er worden zeer geslaagde wijnen van de tinta roriz en de touriga nacional gemaakt. Ook een aantal blends zijn een ontdekking waard!

April 2017: Eten aan de Graaf

maandag 3 en dinsdag 4 april

Deze avond vertelt Henriëtte Rietman in haar huiskamerrestaurant over de wijn en spijs combinaties. Het verhaal wordt uiteraard geïllustreerd met diverse combinaties.

Mei 2017: Reserve-datum!

maandag 8 en dinsdag 9 mei

Dit seizoen is er een reserve-datum ingepland. Van deze datum wordt gebruik gemaakt als uw docent onvoorzien een avond niet aanwezig kan zijn. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt dit een speciale “blind tasting date”. Alle deelnemers aan de cursus wordt dan gevraagd een fles met een verhaal mee te brengen.

Kosten & aanmelding

De kosten voor deze bijzondere cursus bedragen € 365,00 p.p. Elke avond worden de thema’s toegelicht en worden er acht wijnen geproefd. Bij twee avonden is ook het onderdeel “spijs” inbegrepen.

Vanaf heden kun je je voor deze “wijnpluscursus” aanmelden. Vol = vol (maximaal 12 deelnemers).

Data staan vast, maar in de thema’s is enige verschuiving nog mogelijk.

Zes cursusavonden starten om 20.00 uur en eindigen rond 22.30 uur. Deze worden gehouden in de cursuslocatie op het adres Beatrixstraat 44 te Arnhem.

De cursusavond in april is bij “Eten aan de Graaf” en start 19.00 uur.

Aanmelding: alblas@svbe.nl

Na uw aanmelding ontvangt u een factuur. De cursus gaat door bij een minimale deelname van 10 cursisten.

Wijnproeverijen

Liever geen wijncursus, maar wel een informatieve wijnproeverij voor je wijk- of personeelsvereniging? Ook dat is mogelijk! Kleine groepen (maximaal 12 personen) kunnen in de eigen cursusruimte terecht. Voor grotere groepen kan wellicht een bedrijfskantine of andere te huren ruimte gebruikt worden. De proeverij kan begeleid worden met catering.

Chris Alblas expert in wijn

www.wijncursussen.nl maakt deel uit van SVBE wijnprofessionals, dat een initiatief is van wijnexpert Chris Alblas. Chris is “aanbevolen wijndocent van de Wijnacademie” en ook “SWEN register wijndocent”. Hij bezoekt jaarlijks wijnbeurzen en wijngebieden. Door het Concours Mondial de Bruxelles werd hij in 2013 onderscheiden met een gouden pin voor zijn jurywerkzaamheden. Chris is als docent verbonden aan de Wijnacademie.

Cursuslocatie

De cursussen worden gegeven in een kleinschalige omgeving van maximaal twaalf cursisten, zodat iedereen de gelegenheid heeft om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Elke cursus kan ook incompany gegeven worden. Het Wijnvignet werd onder andere al gegeven voor het personeel van Hotel Groot Warnsborn.