Questionmark introduceert de duurzame Wijnwijzer

door | 22 dec 2016 | Nieuws, Opleiding

image

In de feestmaand december trekken we met zijn allen heel wat flessen wijn open. Drink jij bij voorkeur een glas Franse Chablis of toch liever een Argentijnse Pedro Giménez? Je proeft het er niet aan af, maar voor het milieu maakt een wijnkeuze heel wat uit. Daarom introduceert Questionmark: de duurzame Wijnwijzer.

Afgelopen tijd onderzocht Questionmark de impact van de productie van wijn op het milieu en op de arbeidsomstandigheden van de mensen die hierbij betrokken zijn. En om het kiezen van een duurzame wijn een stukje gemakkelijker te maken hebben we met de resultaten een duurzame Wijnwijzer samengesteld; een handig overzicht dat per herkomstland en keurmerk de best en slechtst scorende wijnen op een rijtje zet en laat zien hoe groot het risico van de wijn is op sociale en milieuproblematiek. Je vindt de Wijnwijzer onderaan de pagina.

Waterschaarste
Hoe komt het nou dat een witte wijn uit Duitsland zoveel beter scoort dan een witte wijn uit Argentinië? Dat komt door de hoeveelheid water die druiven nodig hebben om optimaal te groeien in relatie tot de beschikbaarheid van water in dat gebied. De teelt van de druiven in waterschaarse gebieden zorgt voor grote druk op de watervoorraden. Deze ‘waterdruk’ is het duidelijkst zichtbaar in de de populaire wijnstreken in Argentinië, op de voet gevolgd door Spanje en Australië. De wijnen uit koelere en nattere regio’s, zoals Oostenrijk en Duitsland, geven logischerwijs minder druk op de watervoorraden. In Europa worden wijnvelden weinig geïrrigeerd en wordt er om deze reden weinig water verbruikt. Neem bijvoorbeeld Frankrijk, door de afwezigheid van irrigatie scoort deze wijn niet slecht op waterimpact, ondanks dat water hier zomers ook schaarser is.

Wat er nog meer speelt
Naast waterschaarste zijn er ook nog andere oorzaken die verklaren waarom de ene wijn minder impact heeft op mens en milieu, dan de andere wijn. Zo toont de Wijnwijzer dat biologische wijnen beter zijn voor het milieu. Dat komt omdat bij de productie van deze wijn minder gif wordt gebruikt, zoals chemische bestrijdingsmiddelen. Ook laat de Wijnwijzer zien dat er bij sommige wijnen een risico is op slechte arbeidsomstandigheden, zoals lage lonen en te lange werkdagen, bij wijnen uit Zuid Amerika en Afrika. Uiteraard is dit risico bij Europese wijnen een stuk lager.

Dus voor iedereen die nog op zoek is naar een duurzame wijn voor de feestdagen? Pak dan de Duurzame Wijnwijzer erbij, of check je wijn op de website en gratis apps van Questionmark.

***
Questionmark is een onafhankelijke stichting, die consumenten in staat stelt om met objectieve informatie over gezondheid en duurzaamheid van voeding, zelf een bewuste keuze te maken. Questionmark duidt en brengt als eerste, alle aspecten die een rol spelen in een keuze voor voeding samen; gezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. De stichting maakt deze informatie gratis beschikbaar via een app en op de website. Daarnaast faciliteert Questionmark bedrijven in hun weg naar transparantie over de gehele voedselketen. De stichting streeft ernaar dat er steeds meer informatie over voedingsproducten beschikbaar komt. Sinds de oprichting in 2013, voegt Questionmark doorlopend na uitgebreid onderzoek nieuwe categorieën toe aan de app en website. Daarnaast streeft Questionmark ernaar om de stem van de bewuste consument hoorbaar te maken richting bedrijven en media. Voor meer informatie over Questionmark: www.thequestionmark.org.

WineParis Vinexpo 2023