WINNAAR VERKIEZING NEDERLANDSE ASPERGEWIJN 2017 BEKEND

door | 20 feb 2017 | importeurs, Nieuws, Redactie

Op zondag 19 februari jl. heeft een deskundige jury van de VVN dé Nederlandse Aspergewijn van 2017 gekozen. Winnaar is geworden:

Manoir Grignon Muscat Sec geproduceerd door LGI – Carcassonne – Pays D’Oc en ingezonden door Abels Wijnen uit Malden.

De verkiezing vond plaats tijdens een wijn-spijs proeverij bij Hostellerie de Hamert, De Hamert, Wellerlooi (www.hamert.nl).

De top 3 winnende wijnen luidde als volgt:
1.    Manoir Grignon Muscat Sec 2015
2.    Cierna Blanco van Bodegas Sommos 2015 ingezonden door Wijnkoperij Huub Oostendorp
3.    Bellingham Pear Tree 2016 ingezonden door slijterij Weijs

Landelijk fenomeen
De vinologen zijn van mening dat er vaak wijnen als aspergewijn worden gekozen die niet geheel passen bij de koningin der groente. Voorts is de verkiezing van een aspergewijn vaak een regionale aangelegenheid, doch om dit te doorbreken is deze landelijke prijs ingesteld.

Beoordeling
In drie gangen werden dertig wijnen geproefd.
Er was bijzondere aandacht voor de ultieme wijn-spijscombinatie; als voorwaarde gold dat er interactie plaats moest vinden tussen de beide smaakprofielen (zowel van de wijn als van spijs). De best bijpassende wijn kreeg de titel Nederlandse Aspergewijn 2017.

De 3 gerechten waren in volgorde:
Gemarineerde asperges met huisgemaakte gravad lax (relatief laag smaakgehalte)
Lasagne van kreeft met gestoomde asperges (relatief midden smaakgehalte)
Gebakken asperges met gegrilde zeebaars en saus van saffraan (relatief hoog smaakgehalte)
De winnende wijn zal ook worden geschonken tijdens de opening van het Aspergeseizoen op 11 april 2017 in het Amstel Hotel te Amsterdam. Verder is ook de consument betrokken geworden bij de verkiezing van de Nederlandse Asperge­wijn middels het raden van de winnende wijn uit de verkiezing. De vakhandel heeft door de vroege timing van deze verkiezing tijd om hier op in te haken.

De VVN dankt alle inzenders van de deelnemende wijnen -zij zijn geïnformeerd over de uitslag- , gastheer Hostellerie de Hamert én de juryleden.