Loire blanc & Fruits de mer

door | 23 mei 2017 | Nieuws, Opleiding, Redactie

The Harbour Club in Vinkeveen is het prachtige decor voor een perslunch: Loire blanc & fruits de mer, top georganiseerd door Pitch PR. De Loire is bekend vanwege haar elegante witte wijnen, waarvoor hoofdzakelijk de druivenrassen muscadet (melon de Bourgogne), sauvignon blanc en chenin blanc gebruikt worden. De Loire, die ontspringt in het Massif Cental en uitmondt in de Atlantische Oceaan,  is met ruim 1000 kilometer de langste rivier van Frankrijk. Ze stroomt langs talloze Renaissance kastelen en wijngaarden. De Loire is het grootste AOP wijngebied na Bordeaux en de Rhône.

Loire blanc is “cool white”

Door de noordelijke ligging van de Loirevallei hebben de witte wijnen uit de Loire een aantal overeenkomsten en een typisch cool-climate karater: een duidelijk aanwezige zuurgraad, een relatief lag alcoholpercentage en een hoge mate van elegantie. Behalve “stille” wijnen worden er ook opwekkend frisse mousserende wijnen gemaakt waarbij de chenin blanc van de hoofdrol speelt, zoals Le Grand Saumur Brut van Maison Chapin & Landais. Een fraaie mousserende wijn die voor 90% bestaat uit chenin blanc en 10% chardonnay. Deze Saumur Brut is verkrijgbaar bij Henri Bloem  voor slechts € 9,95. De Loire is na Champagne de grootste producent van mousserende wijn.

Ideale begeleiders bij fruits de mer en lichte voorgerechten zijn zonder twijfel de wijnen uit de Muscadet en meer specifiek die uit Muscadet Sèvre et Maine met de toevoeging “sur lie”. De 2015 Domaine du Colombier, cuvée des deux Colombes (verkrijgbaar bij Wijnkoperij De Hermitage voor € 7,95) met een alcoholpercentage van 12% is licht geel van kleur en heeft licht citrus in geur en smaak. Lichte frisse stijl Muscadet, gaat goed samen met de overheerlijke oesters. Ter vergelijking bij de fruits de mer wordt de 2016 Touraine Sauvignon van Domaine Michaud geschonken. Een frisse, aromatische wijn, die ook licht citrus heeft en zich ook goed thuis voelt bij de fruits de mer, zeker als het smaakgehalte iets hoger wordt. Deze wijn is verkrijgbaar bij Terroirwijn voor € 9,20.

Sushi en doradefilet: continue Loire blanc

Na de fruits de mer van oesters, schaal- en schelpdieren staat als volgende gerecht op het menu: sushi van salmon torch, spicy tuna en nigiri’s. Hierbij wordt geschonken de 2015 Domaine de la Louvetrie, Muscadet Sèvre et Maine sur lie, gemaakt door Jo Landron (verkrijgbaar bij Pieksman voor € 11,70) en 2015 Domaine de le Renaudie uit de AOP Touraine Chenonceaux (verkrijgbaar bij Léon Colaris voor € 11,50). Twee wijnen die een hoger smaakgehalte hebben en daardoor goed zijn opgewassen tegen de hogere smaken van het gerecht. Nadat de druiven muscadet en sauvignon blanc aan bod zijn geweest in combinatie met gerechten is het de beurt aan de chenin blanc. Bij de doradefilet met saffraanrisotto en groene groenten proeven we: 2015 Domaine Cady, Anjou blanc (verkrijgbaar bij De Bruyn Wijnkopers voor € 10,50) en 2014 Château d’Epiré, Savennières ‘Le Hu-Boyau’ (verkrijgbaar bij Wijnkoperij Okhuysen voor € 18,60). De wijnen harmoniëren heel mooie met dit gerecht. Beide hebben veel finesse en zijn een genot voor de smaakpapillen. Wijnen uit Savennières verdienen zeker de aanduiding “grand cru”. Afsluitend: 2014 Domaine des Lauriers (Laurent Kraft), Vouvray demi-sec (verkrijgbaar bij Voerman Wijnen voor € 13,50). In de zoete wijnen excelleert de chenin blanc, wat een mooie druif! Prachtig evenwicht tussen zoet en zuur en dat sluit dan goed aan bij het nagerecht: Fluffy cheesecake met aardbeien en framboos.

Mooie locatie, mooie gerechten en mooie wijnen: Loire white, what else?

Chris Alblas, wijnschrijver & docent Loire aan de Wijnacademie

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door: Fotograaf Tony Perez