Bodegas Vicente Gandía veilt artistieke wijntonnen voor het goede doel

door | 26 jul 2017 | Internationaal, Nieuws

Bodegas Vicente Gandía staat in thuisland Spanje niet alleen bekend om hun voortreffelijke wijnen maar ook om de samenwerkingen met bekende Spaanse kunstenaars. Voor het eerst werd dit kunstproject naar Nederland gehaald in combinatie met een wijnproeverij in het chique Amsterdamse Oud-Zuid. Onder het genot van klinkende glazen Cava werden 10, door kunstenaars onder handen genomen, wijntonnen gepresenteerd en daarna geveild voor het goede doel. Directeur Javier Gandía kwam speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland en benoemde kunstenares Sarai van de Boel tot winnares. Haar kunstwerk wordt tentoongesteld in het Art in Barrel museum in Valencia. De veiling van de overige 9 wijntonnen leverde in totaal €2000 op en wordt geschonken aan Stichting Muziekids.

Proeverij 2.0
Cerveceria-Taperia VIDA is één van de Brand Ambassadors van Bodegas Vicente Gandía. Hun zonovergoten terras was afgelopen maandag het decor van dit bijzondere evenement, georganiseerd door importeur Oud Reuchlin & Boelen. Relaties en pers konden genieten van onder andere een Virtual Reality proeverij van Vicente Gandía wijnen, Spaanse tapas en een authentieke Flamenco dans; dit alles omlijst door heerlijke Spaanse gitaarklanken en een heuse Cantor.

De wijnton als doek
Bij Bodegas Vicente Gandía draait het al jaren om de combinatie kunst, cultuur en wijn. Kunstenaars uit Valencia worden gevraagd om gebruikte wijntonnen te gebruiken als ‘doek’. De kunstwerken die hier uit voortkomen, worden tentoongesteld in het ‘Art in Barrel’ museum op het eigen wijngoed Hoya de Cadenas. Vicente Gandía is het eerste wijnhuis in Spanje met een eigen museum dat volledig is toegewijd aan de combinatie wijn en kunst.

Voor het eerst kregen kunstenaars buiten Spanje ook de kans om hun creativiteit te uitten op een wijnton. Tien uitgekozen kunstenaars maakten een prachtig werk op de wijntonnen van Vicente Gandía. Sarai van de Boel werd tot door Javier Gandía zelf tot winnares uitgeroepen. Van de Boel is een multidisciplinaire kunstenares die voornamelijk conceptueel werkt. Voor dit werk heeft ze zich voornamelijk laten inspireren door het proces van wijn maken en het materiaal van de wijnton zelf. Uniek in haar werk is het gebruik van alternatieve materialen zoals een fluweelachtige stof en de geluidsinstallatie in de wijnton. De geïntegreerde hakken van Flamencoschoenen zijn een knipoog naar de historie van de bodega en zorgt voor de schuin liggende presentatie van het kunstwerk. De winnende wijnton is binnenkort te bewonderen in het Art in Barrel museum in Valencia.

Over Vicente Gandía
Wijnhuis Vicente Gandía is meer dan een eeuw oude en werd in 1885 werd opgericht in Valencia. Tegenwoordig heeft de vierde Gandía generatie de leiding over het wijnhuis. Vicente Gandía is altijd trouw gebleven aan de normen en waarden waar het wijnhuis op is gebouwd. Namelijk iets toevoegen aan het welzijn van de maatschappij en het blijven innoveren en verbeteren van het bedrijf zonder de wijntraditie te vergeten. Vicente Gandía is het grootste wijnhuis in de omgeving van Valencia en heeft, volgens de Penin Guide, de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Over Oud Reuchlin & Boelen
OR&B is de oudste en tevens één van de grootste importeurs van kwaliteitswijnen in Nederland. Het bedrijf richt zich met haar portfolio op horecabedrijven, horecatoeleveranciers en gespecialiseerde wijnwinkels en staat bekend om haar brede merken portfolio. Voor meer informatie, zie: www.orbwijn.nl.