Oogst Loire Vallei in volle gang

door | 12 sep 2017 | Internationaal, Nieuws

Een veel belovende vroege jaargang die oogst van 2016 overtreft

Foto: Pierre Jarrige

Amsterdam, 11 september 2017 – In de Loire is de oogst, die dit jaar relatief vroeg begon, in volle gang. Het begin van 2017 bracht optimisme in de Loire Vallei. De zonnige dagen en frisse avonden van eind augustus waren precies wat de druiven op de wijnstokken nodig hadden. Dankzij de goede weersomstandigheden tijdens de groeiperiode hebben de druiven een perfecte balans tussen suikers en zuren. Hierdoor schept de oogst dit jaar hoge verwachtingen en belooft 2017 een kwaliteitsjaargang te worden.

Timing van de oogst
De oogst begon dit jaar zo’n twee weken eerder dan in 2016 met de eerste pluk al op 28 augustus in Anjou-Saumur. Hier werden chardonnay en pinot noir druiven geplukt, bestemd voor de productie van Crémant de Loire, Anjou en mousserende Saumur. De oogst vervolgde op 1 september in Muscadet en Touraine voor de Crémant. Rond dezelfde datum werden de gamay en grolleau bestemd voor Rosé d’Anjou en Rosé-de-Loire geoogst. De eerste sauvignon druiven werden geplukt op 5 september in Touraine. Verwacht wordt dat de chenin en cabernet franc tussen 10 en 15 september geoogst worden.

Het vorsteffect
Het enige negatieve element in 2017 was de aprilvorst die in sommige delen van de wijngaarden knoppen vernietigde. Toch wordt verwacht dat de oogst van 2017 die van 2016 zal overtreffen qua geproduceerd volume. Hiermee wordt de gemiddelde oogst van de afgelopen vijf jaar, 2 miljoen hectoliter, geëvenaard. Voorspellingen zijn dat de kwaliteit van deze wijnoogst bijzonder hoog zal zijn.