Nieuw e-boek Nederlanders en wijn. Een lange geschiedenis verschenen 

door | 17 okt 2017 | Boeken en films, Nieuws

Vanaf nu is beschikbaar het eerste boek over de wijngeschiedenis van Nederland, getiteld Nederlanders en wijn. Een lange geschiedenis. Dit e-boek vertelt in vijftien rijk geïllustreerde verhalen voor het eerst de eeuwenlange geschiedenis die Nederlanders met wijn hebben, van de Romeinen tot de twintigste eeuw. Historicus en vinoloog Mariëlla Beukers ging op zoek naar het ware verhaal achter onze middeleeuwse wijngaarden, de Hollandse ingenieurs in de Médoc, de gebruiken rondom het drinken van wijn en nog veel meer. Zij verzamelde bovendien de mooiste afbeeldingen uit musea en archieven. Het boek is speciaal ontworpen om te lezen op een tablet (zowel iOS als Android), maar ook geschikt voor de smartphone.

Rijke, eeuwenlange geschiedenis
Nederlanders en wijn hebben samen een geschiedenis die eeuwen terug gaat. Al in de Romeinse tijd kende de Lage Landen een rijke wijncultuur, met kostbare glazen en geïmporteerde wijnen. Middeleeuwers hielden ook wel van een glaasje, en schonken graag witte wijnen van de Rijn en zoete malvesye van de kusten van de Middellandse Zee. Ondertussen plantten ze in hun kasteeltuinen en kloostergaarden ‘wingerden’. Om aan de grote vraag naar wijn te voldoen, zorgden Nederlanders er in de Gouden Eeuw voor dat zij in Frankrijk een stevige vinger in de pap kregen als het om wijnbouw ging. En met de komst van de stevige rode wijnen van Bordeaux rond 1700 waren ze er als de kippen bij om die nieuwe dranken te importeren. Tot op de dag van vandaag is Nederland een land waar zo goed als elk type wijn is te krijgen, afkomstig uit landen van de hele wereld. En die rijkdom van het assortiment danken wij aan onze eeuwenlange omgang met wijn!

Voor het eerst onderzocht
De lange geschiedenis van Nederlanders met wijn is nog maar weinig onderzocht. Wijngeschiedenis in Nederland moest het doen met korte zinnetjes in standaardwerken, over Hollanders die polders aanlegden in de Médoc of rijke burgers die zo van zoete wijnen hielden. De schilderijen van de Gouden Eeuw zitten vol wijn, maar wat voor wijn dat precies was, bleef zo goed als onbekend. Hoe het werkelijk zat, werd nergens uitgelegd. Totdat Nederlanders en wijn verscheen! In dit uitzonderlijke en unieke e-boek neemt historicus en vinoloog Mariëlla Beukers de lezer aan de hand van prachtige illustraties en heerlijke anekdotes in vijftien verhalen mee op een wijnreis door de tijd. Zij vertelt over verdwenen wijnsoorten en kostbaar drinkgerei. Over drinkspelletjes uit de Gouden Eeuw en wijn als betaalmiddel. Maar ook over de rol van Nederlanders als dijkenbouwers in de Franse Médoc of als wijnproducenten langs de Loire. Over Bacchus op de buitenplaats en wijn in de koloniën. En natuurlijk geeft Nederlanders en wijn antwoord op de vraag waar in de middeleeuwen nu die Nederlandse wijngaarden lagen. Het boek is daarmee een must voor iedere wijnliefhebber!

Digitale uitgave
Nederlanders en wijn is een digitale uitgave van Wijnkronieken en bevat:

  • Prachtig beeldmateriaal, veelal in hoge resolutie.
  • Vlot geschreven verhalen, nooit eerder verteld.
  • Citaten uit 20 eeuwen literatuur.
  • Tips voor een lekker glas moderne wijn met een historisch verhaal.
  • Nederlandse en culinaire geschiedenis vanuit een bijzonder perspectief.
  • Video’s van moderne wijngaarden, een interactieve kaart en een
    kennistest.

Het vernieuwende e-boek werd geschreven voor een tablet (iOS of Android), is ook te lezen op een smartphone en te downloaden in de App Store en bij Google Play voor € 9,99.

Over de auteur
Mariëlla Beukers is auteur van diverse wijnboeken, waaronder Wijn van eigen bodem, over de hedendaagse Nederlandse wijnbouw. Op haar website Wijnkronieken.nl publiceert zij regelmatig over de rijke geschiedenis van wijn, evenals op de website van het Historisch Nieuwsblad en in het tijdschrift Bouillon.