logo WIJNJOURNAAL groen

Zilveren Koksmes 2018 voor Sebastiaan Schreuder

door | 10 jan 2018 | Nieuws, Opleiding

AMSTERDAM, 10 januari 2018 – Eerder vandaag streden acht jonge koks om de titel én het Zilveren Koksmes tijdens het NK Jonge Koks tot en met 25 jaar op de Horecava in de RAI Amsterdam. Na een spannende wedstrijd met uiteenlopende culinaire creaties ging Sebastiaan Schreuder van Landhuis Hotel & Restaurant De Bloemenbeek* in De Lutte ervandoor met de winst. Zijn dessert was volgens de jury van uitzonderlijke klasse.

Koken uit de ‘blackbox’
Voor ambitieuze jonge koks is dit nationale kampioenschap dé manier om hun productkennis, techniek en creativiteit te tonen. De acht deelnemers gingen enthousiast aan de slag met de bereiding van een amuse en een driegangenmenu, op basis van verplichte ingrediënten uit een ter plekke geopende ‘blackbox’. Deze blackbox, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor HANOS, bevatte vis en/of schelp- en schaaldieren voor het voorgerecht, kalfsvlees voor het hoofdgerecht en twee producten voor het dessert. Het thema van de kookwedstrijd was ‘duurzaamheid’.
Juryleden Alain Alders, Bert van Manen, Guido Panjer en Dennis van den Beld beoordeelden alle gerechten uitgebreid en letten daarbij uiteraard op smaak, maar ook op presentatie, bereiding, hygiëne en het efficiënt omgaan met producten.

Winnaar Zilveren Koksmes krijgt mooie prijzen
De winnaar van het Nationaal Kampioenschap Jonge Koks tot en met 25 jaar won, naast het Zilveren Koksmes, een Big Green Egg size MiniMax met basis accessoires, een cheque ter waarde van € 500, een messenkoffer van Wüsthof, kleding van Chaud Devant en een HANOS kookboek.

Sebastiaan Schreuder over het winnen van het Zilveren Koksmes: “Ik ging voor goud en dacht: ‘Als ik win, ga ik janken!’”

Tweede werd Marco Helsloot van Hotel & Restaurant Merlet* (Schoorl). Hij kreeg een zilveren medaille en een messenblok  van Wüsthof. Wayne Kropman van Restaurant De Heek Kocken* (Vught) kreeg voor zijn welverdiende derde plaats een bronzen medaille en een driedelig messenset van Wüsthof. De acht finalisten ontvingen allen een medaille en een oorkonde voor hun deelname, een HANOS kookboek, een set kokskleding van Chaud Devant en een mes van Wüsthof.

Organisatie
Het NK Jonge Koks tot en met 25 jaar wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, dé vakvereniging voor professionals in food en hospitality, in samenwerking met de Horecava.
De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsors HANOS, Koppert Cress en Rational.

Meer nieuws

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Nederland stuurt Andre Montijn naar Porto voor de Graham's Blend Series Competitie met zijn Douro Cobbler.Amsterdam, 15 april 2025 – Acht van de meest creatieve bartenders van Nederland verzamelden zich gisteren in de Sonora Bar in Amsterdam voor de...

Lees meer
SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

Hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt!Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap bij wijnhandel of supermarkt? Wil je beter leren proeven? Deze basiscursus neemt je in...

Lees meer
Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025Chris Alblas, die niet alleen register vinoloog van de Wijnacademie is, maar ook Register Wijndocent en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, organiseert in het najaar de cursus Wijnvignet in Arnhem.Wijnvignet...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This