VinoVision in 2019 samen met Vinisud

door | 15 feb 2018 | Internationaal, Nieuws

Deze week vond in Parijs de tweede editie van VinoVision plaats. Een beurs gericht op wijnen uit: Beaujolais, Bourgogne, Champagne, Elzas, Jura, Savoie en Val de Loire. De eerste editie telde 3300 professionele bezoekers en bij de laatste (van 12 tot en met 14 februari) werden er 5000 verwacht. Bezoekers hadden de keuze uit zo’n 500 exposanten en konden bovendien een aantal masterclasses volgen. Ondanks het feit dat men zich  presenteert als “Le salon international des vins septentrionaux” waren vrijwel alle masterclasses in het Frans. In 2019 wordt VinoVision gelijktijdig wordt met Vinisud (10-12 februari 2019) in Parijs georganiseerd. Laatstgenoemde beurs wordt dit jaar voor het laatst in Montpellier gehouden. Het karakter van de beide beurzen wordt gewaarborgd door deze in verschillende hallen onder te brengen. Voor bezoekers en exposanten moet deze combinatie een toegevoegde waarde hebben.

Van Elzas tot Beaujolais speelt klimaatverandering

Ook in het noordelijke deel van de Elzas is de klimaatverandering merkbaar, zo is te beluisteren bij producent Becht. Hogere suikergehaltes speelden bijvoorbeeld in grote rol in het oogstjaar 2015. Op de stand een mooie mousserende wijn geproefd: Crémant 100% chardonnay uit 2015: fijne mousse en goede structuur (18 maanden op de lie). De chardonnay heeft nog weinig te lijden onder klimaatverandering. Deze is vooralsnog eerder gebaat bij iets meer warmte.

Masterclass: Riesling et Terroirs d’Alsace  

Thierry Fritsch, ingénieur oenologue bij het Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace, hield een boeiende masterclass over riesling en het terroir in de Elzas. De Elzas kent 13 verschillende bodemsoorten en deze hebben alle hun effect op de druif, i.c. de wijn.  Van de in totaal 15.500 ha aan wijngaarden neemt de riesling 20% in beslag. De gemiddelde productie ligt in de Elzas rond de 1,15 miljoen flessen per jaar, maar in 2017 kwam men niet boven de 900.000 flessen. Van de productie is 90% wit. De pinot noir is de laatste jaren “booming” en daarbij speelt mogelijk de klimaatverandering een rol van betekenis aldus Thierry Fritsch. De Elzas ligt weliswaar in de “cool climate zone”, maar kent een specifieke klimaat. Het relatief droge klimaat is voor veel producenten een stimulans om biologische of biodynamisch te werken. De druiven worden in de Elzas vaak later geplukt dan in Duitsland en dat geeft een verschil in smaak. In de Elzas zelf is het verschil te proeven tussen in katholieke en een protestantse producent: meer strak/strenger versus rijkere stijl. In de proeverij zijn er wijnen van graniet, die meer de fruitigheid accentueren, en wijnen van een klei/kalk bodem die rijkere wijnen geven. In beide gevallen geldt echter dat de riesling wijnen gebaat zijn bij flesrijping.

Masterclass: Les vins rosés en Centre-Loire

Benoît Roumet is de directeur van “Le Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC) en leidt deze masterclass. BIVC vertegenwoordigt 8 AOC’s: Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois en Châteaumeillant. En2 IGP’s: Côtes de la Charité en Coteaux de Tannay. Sancerre is met bijna 3000 ha de grootste AOC van deze centraal in Frankrijk gelegen wijnregio. In Sancerre is er sprake van een toenemende productie van rosé, hetgeen ten koste gaat van rood. Er is een toenemende vraag naar rosé en daar maken de producenten een bewuste keuze voor. Uit Centre-Loire komen rosé’s van pinot noir, gamay en pinot gris. De regio speelt in Frankrijk in de productie van rosé, die uitgerekend neer komt op 0,6%, geen rol van betekenis. Ze hebben echter wel een bijzonder karakter dankzij de gebruikte druivenrasssen. In de masterclass passeren rosé’s de revue uit Châteaumeillant (100% gamay van directe persing, zeer licht van kleur en fruitig karakter), Coteaux de Giennois (70% pinot noir en 30% gamay, beide rassen gelijktijdig geperst, licht kruidig), Menetou Salon (100% pinot noir, directe persing, kruidig, mineralig), Sancerre (100% pinot noir, zowel directe persing als koude inweking). Bij de productie van rosé kiest men voor iets koeler gelegen wijngaarden. De productie ligt op maximaal 60 hl/ha en voor rood is dat 50 hl/ha. Wat men in deze regio merkt van de klimaatverandering is de verschuiving van het oogstmoment van oktober naar vaker in september.

Klimaatverandering in Bourgogne & Beaujolais

Een grote speler in deze regio is “Jean-Claude Boisset” met het hoofdkantoor in Nuits-Saint-Georges.  We raken in gesprek met Laure Guillot, wijnmaker bij deze groep, die de klimaatverandering als een grote uitdaging voor de regio ziet. In 2016 en 2017 is de regio geconfronteerd met het gegeven dat er sprake is een van eerder voorjaar en dat heeft de problemen van de voorjaarsvorst veroorzaakt. De vroege uitloop van de wijnrank maakt het kwetsbaar en betekende dat men vorig jaar rondom Beaune enorme rookpluimen zag om met branders de temperatuur een fractie te doen stijgen en daarmee de uitlopers te beschermen. Er is een toename van extremen merkbaar, zoals droogte in de zomer, vaker storm en hagel. Er wordt geëxperimenteerd met bescherming van de wijngaarden tegen hagel, maar dat is wettelijk –nog- niet toegestaan. De hogere suikergehaltes zijn vooralsnog geen bron van zorg in de regio. Men zou eerder kunnen zeggen: integendeel. In Bourgogne kende men in het verleden eerder te lage dan te hoge suikergehaltes. Men verwacht de eerste 10 tot 20 jaar geen problemen met de balans in de wijnen. Het oogstjaar 2017 heeft wat Laure betreft wijnen gegeven met een goede tot hoge kwaliteit. In Bourgogne maakt men zich nog geen zorgen over klimaatverandering, men wordt echter wel met een ander probleem geconfronteerd in de wijngaard en dat is Esca, een ziekte waarvoor nog geen goede remedie is gevonden.

In de Beaujolais regio heeft  de  “Jean-Claude Boisset” groep al een aantal jaren geleden syrah aangeplant op een granietbodem. Uit de noordelijke Rhône is bekend dat syrah en graniet een uitstekend paar vormen. Onder het “Mommessin” label wordt de “Grand Granite” Sirane op de markt gebracht.

Chris Alblas

(Wijnjournaal bezocht op uitnodiging van Promosalons Nederland VinoVision)