Terugblik Concours Mondial de Bruxelles 2018 in Haidian-Beijing

door | 21 jul 2018 | Internationaal, Nieuws

KLM verrast wijnexperts met proeverij

Al jaren stond een bezoek aan een wijngebied in China op mijn bucket list en dit jaar kreeg ik daar, dankzij een uitnodiging van het Concours Mondial de Bruxelles, de gelegenheid voor. De heenreis met KLM werd veraangenaamd door een zeer vriendelijke stewardess die mij een glas witte wijn uit de businessclass bracht. Op de terugreis kreeg ik met twee collega’s zelfs een proeverij van de businessclass wijnen: The Rijksmuseum Collection 2018. Zo blijf je natuurlijk kiezen voor KLM! We proefden 2017 Boschendal Sauvignon Blanc (zeer verfrissende Zuid-Afrikaanse wijn, persoonlijke favoriet), 2017 Esterházy Grüner Veltliner (strakke stijl), 2017 Abbotts & Delaunay Viognier (zachte stijl met herkenbaar viognier), 2017 Masi Frescaripa Bardolino Classico (elegant, fruitig, easy going) en de 2017 Finca Perdriel Merlot (kruidige stijl, volle smaak). Dat was dan wel een feestje in de pantry! KLM zeer bedankt voor deze mini proeverij op grote hoogte.

Chapeau CMB!

In 2018 werden bijna 9180 wijnen afkomstig uit 50 wijnproducerende landen beoordeeld door een jury van de beste wijnproevers ter wereld : 330 juryleden uit 50 verschillende landen werkten hard gedurende 3 dagen, om alle wijnen blind te beoordelen op kleur, geur en smaak. Dit jaar vond het concours voor het eerst plaats buiten Europa en wel in Haidian-Beijing (China). Een mega operatie voor de organisatie om alle wijnen op tijd op locatie te krijgen en de proevers te selecteren. Voor schrijver dezes was het de 15dekeer dat hij als wijnproever werd geselecteerd.

Impressies van drie dagen jureren

Meer dan 60 panels hadden de taak om alle wijnen door te proeven. Elke ochtend vond een gezamenlijke start plaats met de zogenaamde “calibration” wijn. Altijd leuk om de verschillende scores te horen. Persoonlijke voorkeuren zijn zeker niet uit te sluiten, maar moeten wel tot een minimum beperkt worden. Het gaat immers om het blind beoordelen van de kwaliteit van een wijn en dat is een pittige klus. Goed om zo’n beoordeling dan ook door meerdere proevers te doen, zodat er een betrouwbaar gemiddelde uitkomt.

Zilveren medaille voor 2017 Gran Sello Macabeo Verdejo

De eerste proefdag kwamen we door technische problemen niet verder dan 42 wijnen, maar dat was ook prima. De eerste flight telde 12 witte wijnen waarvan we werkelijk geen idee hadden wat de oorsprong zou kunnen zijn. Achteraf bleek het een serie te zijn uit Castilla-la-Mancha (Spanje). Alle 12 uit het oogstjaar 2017 en stuk voor stuk correcte wijnen, maar over het algemeen net te weinig voor een medaille zo bleek achteraf. Voor mij persoonlijk hadden drie wijnen zeker wel een zilveren medaille mogen krijgen, maar uiteindelijk bleek slechts één wijn door de jury voldoende punten verzameld te hebben: 2017 Gran Sello Macabeo-Verdejo, Vino de la Tierra de Castilla. Een fijne aromatische wijn met een goede concentratie. De tweede serie bleek eveneens uit Spanje te komen. We proefden 13 wijnen uit Ribera del Duero, allen uit het oogstjaar 2014. Het tanninegehalte bleek voor de meeste juryleden toch wel lastig om tot een hoge score te komen. De wijnen maakten ook vaak een alcoholische indruk en misten –op een uitzondering na- elegantie. Wat mij betreft hadden zeker drie wijnen een medaille verdiend, maar helaas dat was niet het geval.

Drie keer kurk bij rode Graves, Crabitey scoort zilver

Afsluitend proefden we 14 rode wijnen uit de Graves (Bordeaux). Redelijke wijnen met hier en daar een uitschieter, maar geen spektakel. Vreemd genoeg hadden we twee wijnen met kurk –ook de tweede fles- en een exemplaar met brett. Château Crabitey oogstjaar 2015 scoorde wat mij betreft zeer verdiend een zilveren medaille: helder robijnrood van kleur, in geur en smaak veel rood fruit, mooie rijpe tannine, elegantie en toegankelijk. Prettige wijn om nu al van te genieten. De tweede proefdag starten we met een serie van 15 witte wijnen uit de Elzas. Ook hier veel gemiddelde wijnen, maar gelukkig wel twee met een zilveren medaille: 2017 Vieil Armand Riesling en 2017 Tête à Tête. De enige gouden  medaille werd toegekend aan 2017 Jean Murbach Grande Réserve Pinot Gris. Drie evenwichtige wijnen met een goede concentratie. Vervolgens mochten we 15 Cava’s proeven! Slechts twee scoorden voldoende voor een zilveren medaille: Cava Faustino Brut (fijne mousse) en Edoné Cuvée de Maria 2015 (fijne mousse en frisheid). Terecht bekroond met zilver.

Super wijnen uit de Douro: 4 x goud en 1 x zilver!

Na de serie mousserende wijnen kwamen er 10 rode wijnen uit de Minvervois van het oogstjaar 2017. Goede gemiddelde kwaliteiten waarvan er drie een zilveren medaille haalden: Château Canet (diep rood van kleur, zwart fruit, soepel en evenwichtig, had voor mij goed mogen krijgen), Domaine des Acanthes (diepe kleur, zwarte fruit, zachte tannines en goede concentratie) en Château Canet Grande Cuvée (nog licht paars aan de rand, kruidige geur en smaak, goede concentratie, rijpe tannine). Na deze serie volgden er 10 uit de Douro (Portugal) van het oogstjaar 2013 en dat was zeer aangenaam om te proeven! Hier vonden we gelukkig vier gouden medailles en een zilveren medaille en dat was zeer verdiend. De enige zilveren medaille scoorde Quinta Beira (had voor mij goud mogen zijn): mooie elegante wijn. Goud ging naar: D.Graca Tinto Grande Reserva (mooie evenwichtige wijn), Duvalley Reserva (rood fruit, evenwicht, elegantie, topper, heerlijk!), Negreiros Reserva (mooie ontwikkelde wijn) en Aneto Grande Reserva (complex, elegant, tabak, top!).

Derde proefdag: mooi Castilla-la-Mancha

Op de derde proefdag stond ons panel in totaal 51 wijnen te wachten. Half zoete Riesling wijnen uit Tsjechië en verder rood uit Spanje, Frankrijk en Italië. De serie half zoete Riesling scoorde redelijk, maar weinig boven het gemiddelde. Slechts één wijn kreeg voldoende punten voor zilver: Zamecke Vinarstvi Bzenec Terroir Moravia Ryzlink Rynski White 2015. Daarna volgden 11 wijnen uit Castilla-la-Mancha: redelijk tot goede wijnen wat mij betreft. Achteraf: 6 zilveren medailles en 1 gouden! Mooi score voor Castilla-la-Macha. Goud ging zeer verdiend naar 2016 Tres Reyes Tempranillo-Syrah (zuiver, elegant en goed in balans). De zilveren medailles werden gegeven aan: 2016 Finca Constancia Entre Lunas (zacht, subtiel), 2016 Cueva Llana Syrah Eco (mooie, zachte stijl), 2016 Sal de Fiesta Cuvée The Man Eater (verfijnd, was goud waard wat mij betreft), 2016 Solea Tempranillo-Cabernet Roble, 2016 Solea Syrah Roble en 2016 Gran Sello Tempranillo Syrah (elegant, finesse, was goud waard wat mij betreft).

Zilveren medailles voor Bordeaux Supérieur 2016 oaked en rood Veneto (+ 1 x goud)

Na deze mooie serie volgden 14 wijnen Bordeaux Supérieur 2016 oaked. De kwaliteit was over het algemeen wel goed, maar de jeugdigheid maakte het lastiger om de wijn goed te beoordelen; ofwel beoordeel je de wijn op het proefmoment of op de potentie? De meer tanninerijke wijnen hebben het tijdens zo’n proefbeoordeling vaak moeilijk. Vijf wijnen verzamelden voldoende punten voor een zilveren medaille: Château du Lort (zachte aanzet, fruit, subtiel, evenwichtig), Château la Peyrere du Tertre Cuvée Jean (soepel, goede structuur), Château Dubory (finesse, veel lengte), Château Lauduc Cuvée Prestige (subtiel) en Châteu Jalousie Beaulieu Cuvée Prestige. De afsluitende 14 wijnen kwamen uit diverse herkomstgebieden in Veneto. Een serie met foutloze wijnen, maar weinig uitschieters. Twee wijnen behaalden voldoende punten voor een zilveren medaille: 2014 Refrontolo Secco, Veneto, Colli di Conegliano DOC en 2013 Cordisasso, Verona IGT. De laatste wijn in deze serie behaalde goud: 2013 Tamburino Sardo di Fasoli Adriano e figli Ripasso Classico Superiore, Valpolicella DOC. Deze laatste wijn was een waar genot op te proeven en -het was de laatste wijn- het restje niet uit te spugen, maar met elkaar te toasten op drie mooie proefochtenden.

Chris Alblas RV, jurylid CMB en wijnschrijver