Masterclass Concours Mondial de Bruxelles in China

door | 23 jul 2018 | Internationaal, Nieuws

Wijngeschiedenis in China

China kan meer adelbrieven voorleggen dan heel wat bekendere wijn producerende landen als het op geschiedenis aankomt. Het eerste bewijs van Chinese wijnactiviteit voert ons terug naar het Neolithicum: we hebben het over Jiahu site in de provincie Henan. De teelt van wijndruiven begon in de periode 1046-256 VC. Tijdens de Han Dynastie werd de vitis vinifera ingevoerd vanuit Centraal-Azië en geïntroduceerd in de provincie Shaanxi, meer bepaald in de buurt van de moderne metropool Xi’an. Maat niettegenstaande de lange geschiedenis, sloot wijn nauwelijks aan bij het Chinese smaakpalet en duurde het tot 1892 eer het eerste moderne wijndomein het levenslicht zag: Changyu in de provincie Shandong Province.

De laatste decennia maakte China echter een enorme inhaalbeweging en groeide het land uit tot de nummer 2 wereldwijd in termen van beplante oppervlakte met liefst 847,000 ha wijngaarden [1] (Spanje heeft hier de leiding, terwijl Frankrijk volgt op de derde plaats). Volgens de berekeningen van de Internationale Organisatie voor Wijn en Wijnbouw (OIV), blijft China’s wijngaardareaal sterk groeien (+17,000 ha tussen 2015 and 2016), waardoor het de “sterkst groeiende regio is inzake wijnbouw wereldwijd”[2]. China bekleedt wereldwijd de 5de rang inzake wijnconsumptie (voorafgegaan door de VS, Frankrijk, Italië en Duitsland) en is tevens de 5de grootste invoerder van wijn in volume en de 4de in waarde (China zit Duitsland trouwens op de hielen voor de derde plaats). De binnenlandse Chinese vraag naar wijn wordt ook genoemd als de “belangrijkste factor in de handelsgroei.”

Op dit ogenblik wordt het druivenras Cabernet-Sauvignon het meest aangeplant voor rode wijn. Voor witte wijn is dat Chardonnay. Meer dan 80% van de productie betreft rode wijn.

Maar China heeft nog andere druivenrassen die onze aandacht verdienen. Hierbij meerdere hybride rassen die een kruising zijn van Chinese en Europese of Amerikaanse rassen die naar China werden meegebracht door westerse missionarissen. China telt ook 39 wilde druivenrassen die in sommige gevallen ook in andere landen worden teruggevonden. Soorten zoals de Longyan (of Drakenoog), Shuanghong, Beihong, Beimei, Beibinghong en Gongzhubai, werden voorgesteld tijdens een tasting die geanimeerd werd door Jicheng Zhan. Ze zijn nauwelijks bekend op de internationale wijnmarkt, maar ze zouden wel eens aan belang kunnen winnen in de nabije toekomst. China cultiveert ook Kyoho-druiven, die vaak als tafeldruiven worden verhandeld maar waarvan ook wijn wordt gemaakt. De Hutai-druif vormt dan weer de basis van de ice wine uit de provincie Shaanxi. (Bron CMB)

Tijdens het Concours Mondial de Bruxelles in China was ik in de gelegenheid om een masterclass te volgen over de wijnindustrie in China.

Wijnproductie in China belemmerd door klimaat

Professor Dr. M.B.B. Li Demei van de Universiteit van Beijing verzorgde deze masterclass. De wijnproductie is verspreid over China te vinden en gaat meer dan 2000 jaar terug. China is in 2018 niet alleen een land met een toenemende wijnconsumptie, maar ook met een toenemende wijnproductie. Wereldwijd is China 3de in consumptie, 6de in productie en 2de in wijngaard oppervlakte (meeste van de druiven echter niet voor wijn bestemd). De productie wordt echter belemmerd door klimatologische omstandigheden., te heet en te vochtig in de zomer. Door hoge temperaturen en regen in de zomer is wijnbouw niet overal mogelijk. De productie van rijstwijn is gemakkelijker.

Klimatologische problemen zijn er onder andere in het wijndistrict Bohai Bay (gearceerd op de overzichtskaart). In het klimaatoverzicht is, zo vertelde professor Li Demei, het verschil aangegeven in zomer- en wintertemperatuur. In dit wijndistrict, het grootste van China, kan de temperatuur in de winter dalen tot minus 21.7 °C en in de zomer stijgen tot 38 °C.  Om de wijnstokken tegen de extreem lage temperaturen in de winter te beschermen worden ze na de herfst snoei ingegraven en na de winter weer uitgegraven. Dit kost veel tijd en dus veel geld. Ook in het wijndistrict Ningxia kan de temperatuur in de winter dalen tot minus 38 °C.

In het noordoosten van China is het klimaat geschikt voor de productie van ijswijn, daar kan de temperatuur dalen tot minus 35 °C. In het zuiden is het te vochtig voor de vitis vinifera.

Chris Alblas RV, jurylid CMB en wijnschrijver