Fangshan Winery Tour / Concours Mondial de Bruxelles

door | 24 jul 2018 | Geen categorie, Internationaal, Nieuws

Tijdens het Concours Mondial de Bruxelles in Haidian – Beijing kreeg ik de gelegenheid deel te nemen aan de Fangshan Winery Tour.

185 vorstvrije dagen

De Fangshan wijnregio ligt op de 39stenoordelijke breedtegraad en dat is, zo meldt de informatie over deze regio, “the gold line of wine grape planting”. In deze regio schijnt de zon 2600 uur per jaar en de gemiddelde vorstvrije periode telt 185 dagen. De provinciale overheid van het district wil Fangshan “the most standard chateau wine production area in China” maken. Doelstelling is 64 wijnbedrijven en een nieuwe aanplant van 4.000 ha aan wijngaarden. Binnen de huidige doelstelling biedt dit project aan meer dan 2000 mensen werk. Château Bolongbao en château Lion zijn geslaagde voorbeelden.

Het wordt mijn eerste kennismaking met een Chinees wijngebied en onderweg is er gelegenheid om van diverse producenten wijn te proeven. Bij de stand van Bolongbao is het in kwalitatief opzicht goed toeven.

Château Bolongbao biologisch gecertificeerd

Château Bolongbao, gelegen bij de plaats Bashimudi aan de voet van het gebergte Wulanshan, is het eerste wijnbedrijf in Fangshan. Volgens ingewijden behoort het tot beste 10 wijnbedrijven van China. Belangrijkste druivenrassen zijn: merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Château Bolongbao  telt 70 hectare en werkt sinds de start in 1999 gecertificeerd biologisch en experimenteert met sulfiet vrije wijnen.

Statement van château Bolongbao: Eat natural, live healthy in twenty-first Century is human’s pursuit of ideal, give the environment clean and safe food to the society, for the whole society to bring health nature as the life style of consumers is the organic corporate responsibility. The harmonious development between man and nature not only protects the environment for human survival, but also achieves substainable development. Our goal: Make Chinese top wine.

Château Lion imponeert

Bij de aankomst op de parkeerplaats van Château Lion, dat dateert uit 2010, waan je je even niet meer in China. Wat een pracht en praal, zowel buiten als binnen. Buiten waande ik me eerder in Frankrijk. Château Lion is gelegen in een vallei tussen twee rivieren: Yonding en Xiaoqing. Op de 70 hectare die dit château  telt zijn aangeplant: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, marselan, vidal en chardonnay. Het druivenras vidal is ook een bekend ras in Canada voor de productie van icewine. De koude winters in dit gebied lenen zich ook goed voor icewine.

Foto: inkijkje Château Lion

Château Lion was een van de eerste wijnbedrijven die Franse houten vergistingsvaten introduceerde. De jaarlijkse productie ligt rond de 100.000 flessen. Het château huisvest ook een wijnmuseum. Wijnen van château Lion ontvingen gouden en zilveren medailles van het Concours Mondial de Bruxelles.

Chris Alblas RV, jurylid CMB en wijnschrijver

WineParis Vinexpo 2023