ProWein 2019: topresultaten van het 25-jarig jubileum

door | 21 mrt 2019 | Internationaal, Nieuws, Redactie

– Nieuwe bezoekersrecords: 61.500 bezoekers uit 142 landen
– Uitstekende zakelijke deals 
– Intensieve informatie- en ervaringsuitwisseling van professionals onder elkaar

ProWein kan dit jaar op 25 succesvolle beursjaren terugblikken en bekroont deze unieke ontwikkeling met wederom een geweldige editie. Na de feestelijke opening van ProWein 2019 door Julia Klöckner, de Minister van Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen, noteerde ProWein van 17 tot en met 19 maart drie succesvolle beursdagen en onderstreepte haar positie als toonaangevende beurs voor de internationale branche. “Toen we 25 jaar geleden met ProWein van start gingen, had niemand van ons rekening gehouden met deze geweldige ontwikkeling. We hebben de beurs stap voor stap gezamenlijk met onze partners tot ’s werelds belangrijkste en grootste vakbeurs voor wijn en gedestilleerd kunnen uitbouwen. En ook voor de toekomst hebben we nog volop plannen,” aldus Hans Werner Reinhard, directeur van Messe Düsseldorf. Ook de premiers António Luís Santos da Costa uit Portugal en Andrej Plenkovic uit Krotië hebben de gelegenheid niet aan zich voorbij laten gaan om ProWein, de nr. 1 van de branche in het jubileumjaar te bezoeken.

Topresulaten aan bezoekerszijde

In totaal kwamen circa 61.500 vakbezoekers (2018: 60.500) uit de handel en gastronomie naar Düsseldorf. Daarmee noteerde ProWein 2019 opnieuw een toename van het aantal bezoekers. Ook werd er een nieuwe maat bepaald door het grote aandeel van bezoekers met beslissingsbevoegdheid: meer dan 80 procent is bij aankoopbeslissingen betrokken. De bezoekers kwamen uit 142 landen naar de beurs (2018: 133 landen) en waren vooral geïnteresseerd in wijnen uit Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje. Groot-Brittanië heeft zich inmiddels op de vijfde plaats van de grootste bezoekersmarkten weten te vestigen, na Duitsland, Benelux, Frankrijk en Italië.

Topresultaten voor ProWein 2019

Ook de exposanten en bezoekers van ProWein 2019 waren zeer tevreden. Als voorbeeld kan hier Santiago Diaz Herrenschmidt, Head of Wines & Spirits Trade Department bij Business France worden aangehaald, die dit jaar met het Communication Partner-programma de focus op wijnland Frankrijk heeft gelegd. “Frankrijk is er trots op dat het in het kader van het 25-jarig jubileum van ProWein als partner aanwezig kon zijn. De beurs staat ieder jaar als vaste afspraak op de agenda van de wijn-, gedistilleerd-, bier- en ciderbranche. Er is niets beters dan op ProWein te zijn! Santé – en we zien elkaar volgend jaar weer.” Een vergelijkbaar positief geluid komt van Monika Reule, directeur van het Duitse Wijninstituut, de partner van ProWein: “Vanuit het zicht van de Duitse exposanten is de afgelopen editie van ProWein over de gehele linie positief verlopen. De interesse van de vakbezoekers uit binnen- en buitenland ging vooral uit naar de met spanning verwachte 2018-jaargang, die – zo luidde de eensgezinde mening – de hoge verwachtingen die men had volledig waarmaakte. De witte wijnen waren op dit relatief vroege tijdstip al uitgesproken rijp om gedronken te worden en vielen op door hun intense fruitigheid. De exposanten prezen opnieuw de hoge mate van professionaliteit van het vakpubliek.”

Mindy Crawford, Wholesale Sales Director van Wölffer Estate Vineyard uit de USA, zei: “We zien Amerika als heel belangrijke locatie binnen de wijnproductie. Toch kennen we in de USA geen ontmoetingsplek voor de branche die zo groot en belangrijk is als ProWein. In het gunstigste geval hebben we speciale distributeursbeurzen. Daarom is ProWein voor ons onmisbaar.”

Carsten Schmidt, directeur van ‘Weinladen Schmidt’ uit Berlijn, die met zes filialen en twee restaurants in de hoofdstad een breed spectrum afdekt, is een bezoeker van het eerste uur. “Sinds de première van ProWein in 1994 heb ik de beurs in Düsseldorf ieder jaar bezocht. Het zuivere vakbeursconcept en het internationale aanbod maken ProWein onvergelijkbaar. De beurs is voor mijn gehele team onmisbaar. We zijn hier de volle drie dagen aanwezig.” Voor de uit New York afkomstige US-importeur Ricardo Castiblanco is ProWein de belangrijkste en efficiëntste vakbeurs ter wereld: “In een tijdbestek van twee dagen heb ik al zeven goede deals kunnen sluiten en daarmee mijn portfolio succesvol uit kunnen breiden.”

Düsseldorf: de mondiale hoofdstad voor wijn en gedistilleerd

In totaal presenteerden dit jaar meer dan 6.900 aanbieders van wijn en gedistilleerd hun aanbod op ProWein. De exposanten kwamen uit 64 verschillende landen en waren helder naar wijnteeltland en -regio gestructureerd en over tien beurshallen verdeeld. Er is geen ander vergelijkbaar evenement met een dergelijke omvang. De landen waar het grootst aantal exposanten op ProWein 2019 vandaan kwamen, waren Italië (1.654) en Frankrijk (1.576), gevolgd door Duitsland (987), de overzeese gebieden (600), Oostenrijk (335), Spanje (661) en Portugal (387).  

Craft-drinks in opmars

De focus van ProWein 2019 lag niet alleen op nieuwe wijnjaargangen en gedistilleerd, maar ook op het thema craft-drinks. De speciale tentoonstelling ‘same but different’ bood een uniek podium voor een selectie van meer dan 100 aanbieders van craft-gedistilleerd, craft-bier en cider, en trok niet alleen de gastronomiewereld aan, maar ook een groot aantal reguliere ProWein-bezoekers. Zowel de exposanten als de bezoekers waren dan ook zeer tevreden met het innovatieve concept in hal 7.0: “ProWein kent met haar speciale tentoonstelling ‘same but different’ geen concurrentie en is met afstand het belangrijkste premium-forum, om de afzetmarkten in Duitsland, Europa en overzee te bereiken,” benadrukte Raphael Vollmer, die samen met Gerold Koenen de bedrijven van Siegfried Gin leidt. “Het gehele concept van ‘same but different’ – het ontwerp van de stand, de inbedding in ProWein – is uniek. We waren er ook al op de première in het afgelopen jaar, en zullen zeer zeker ook in 2020 met een stand aanwezig zijn.”

ProWein als trendbarometer

Ook de vier trendthema’s van ProWein konden op grote interesse rekenen: dit jaar identificeerden de trend-scouts Stuart Pigott en Paula Sidore de thema’s ‘wijnen uit hooggelegen regio’s’, ‘wijn uit pakken’, de comeback van ‘field blends’ en de druivensoorten ‘Chenin Blanc & Gamay’. De daarbij passende ‘Trend-Hour Tastings’ konden op grote interesse rekenen en waren tot op de laatste stoel bezet. Ook van het overige aanbod op ProWein maakten de internationale vakbezoekers gretig gebruik, zoals de Champagne Lounge met 50 traditierijke huizen en daarnaast 180 merken binnen het totale champagnesegment van ProWein, het segment met biologische wijnen met circa 300 exposanten, de proeverijzone met de bekroonden wijnen van MUNDUS VINI, het speciale vakprogramma op de stands van exposanten en bij het ProWein Forum en de speciale tentoonstelling Packaging & Design.

ProWein-vooruitzicht: ‘To another great year’

De komende ProWein 2020 vindt van 15 tot en met 17 maart in Düsseldorf plaats. Het jaar daarop start ProWein van 21 tot en met 23 maart 2021 met een uitgebreider hallenconcept. Door de omvangrijke renovatie van het beursterrein in Düsseldorf kan ProWein 2021 voor het eerst de moderne ingang Zuid met de aansluitende nieuwe hal 1 gebruiken.

Bij de satelliet-evenementen gaat het verder met ProWine Asia. Deze vindt van 7 tot en met 10 mei 2019 in Hongkong plaats. De volgende ProWine China opent van 12 tot en met 14 november in Shanghai haar deuren.

Meer informatie over ProWein is te vinden op www.prowein.de, over ProWine China op www.prowinechina.com en over ProWine Asia op www.prowineasia.com.